Micul Albert

3„Micul Albert” reprezinta un experiment efectuat de psihologul behaviorist John B. Watson. Spre deosebire de majoritatea psihologilor care credeau ca instinctele sunt inascute, Watson era de parere ca acestea sunt sau pot fi conditionate. Si, pentru a demonstra ca reactiile emotionale la oameni pot fi conditionate a intreprins acest experiment. Iata in ce a constat el.

Pentru a demonstra ca reactiile emotionale la oameni pot fi conditionate, Watson a intreprins un experiment. Subiectul experimentului a fost un copil, in varsta de unsprezece luni, pe care Watson l-a numit Albert. Micul Albert a fost introdus intr-o camera unde i-a fost aratat un soarece alb. Cand baiatul s-a intins spre el pentru a-l atinge, a fost declansat un sunet puternic. Initial, baiatul s-a dezechilibrat, insa nu s-a speriat atat de tare. La a doua incercare, procedeul a fost repeat, iar copilul a inceput sa planga. O saptamana mai tarziu, micul Albert a avut o noua intalnire cu soarecele. Desi a ezitat atunci cand l-a vazut si a refuzat sa il atinga, nu a plans. Abia in cadrul urmatoare intrevederi, Albert a inceput sa planga din clipa in care a vazut soarecele.

Citeşte şi:  Copilul nu are nevoie să îi fiți prieten, ci părinte. El are nevoie de limite, de opoziție, de disciplină și rigoare

Experimentul a continuat, Watson aducand in aceeasi camera cu Albert, pe langa soarece si alte obiecte, cum ar fi un iepure, vata, o blana. Fata de toate, baiatul a aratat aceeasi ezitare, frica sa transformandu-se rapid in fobie fata de orice obiect alb si moale/pufos.

Watson a intentionat sa elimine teama conditionata, dar a fost concediat inainte sa reuseasca. Despre micul Albert se crede ca a murit la varsta de sase ani din cauza hidrocefaliei.

Citeşte şi:  Despre încrederea în ştiinţă: Hamsteri modificați genetic se transformă într-o hoardă sălbatică

Sursa: fiicurios.ro