Cum ne putem păzi de înjurături?

– În multe feluri, dar dacă nu ai reuşit prin ce ai putut şi prin ce ai fost sfătuit până acum, trebuie să citeşti într-o carte unde eu am găsit că unul s-a lăsat de înjurături aşa: duhovnicul l-a sfătuit ca la fiecare înjurătură să smulgă un fir de păr.

Citeşte şi:  S-a apropiat de mine un bătrânel, cel care e reprezentat pe icoană. El m-a ridicat şi m-a sprijinit!

Şi, în vreo câteva zile, cum el înjura des, într-o dimineaţă s-a spălat pe ochi, s-a uitat în oglindă şi era aproape chel. S-a dus atunci, enervat, la duhovnic să-i schimbe canonul. Duhovnicul însă a zis că asta e, canonul nu-l mai putea schimba. Până la urmă a găsit el soluţia şi n-a mai înjurat. I-a crescut părul la loc şi gata.

Citeşte şi:  Preot grec a dat ANATEMEI deputați care au votat pentru aprobarea căsătoriilor homosexuale în Parlamentul Greciei

A înjura este groaznic. Ştiţi de ce este groaznic? Este opusul binecuvântării, deci a înjura înseamnă a face pe dos decât se luptă biserica să facă. A înjura înseamnă a răsturna direcţiile pe care Dumnezeu le-a dat, faci invers…

Ştiţi că noi suntem, după unguri, al doilea popor din lume care înjurăm de cele sfinte. Noi înjurăm de ce avem mai sfânt. Ultima împărtăşanie se numeşte grijanie, a muri grijit sau negrijit, de aceea ultima împărtăşanie se numeşte grijanie. Românul înjură de grijanie, înjură de Precistă, de Hristos, de Dumnezeu… groaznic.

Citeşte şi:  Omul duhovnicesc înțelege altfel lumea și trăiește viața la un alt nivel

Părintele Nicolae Tănase

Extras din „Soțul ideal, soția ideală”, Ed. Anastasis, Sibiu, 2011, pag. 345