e-facturaServiciul Fiscal de Stat a lansat astăzi o nouă platformă destinată contribuabililor. Aceasta va înlocui mecanismul curent de eliberare a facturilor fiscale cu facturi electronice. Agentul economic va putea expedia facturi fără a le comanda direct de la FISC. Odată înregistrat în serviciul „e-Factura”, agentul obține acces exclusiv la factura electronică. Aceasta va putea fi primită în orice moment, prin accesarea unei aplicații.

„Prin lansarea acestei platforme, dorim să punem în valoare avantajele pe care ni le oferă tehnologiile informaționale, dar și să facilităm munca agenților economici. Softul va asigura transparența și eficacitatea, dar va duce și la diminuarea corupției din sistem”, a declarat Ion Prisăcaru, șeful Serviciului Fiscal de Stat.

Citeşte şi:  Opinie: "Ţării i se iau mai mulți bani, sub pretexte înșelătoare, decît i se dau, astfel ea poate renunța la serviciile FMI"

Serviciul va fi lansat în mai multe etape, a mai precizat Ion Prisăcaru. În prima etapă, numită experimentală, acesta va fi disponibil doar pentru un număr limitat de agenți economici. După șase luni, va urma cea de-a doua etapă în care sunt posibile anumite ajustări. În această perioadă, toți agenții vor avea acces la sistem. Ulterior, va avea loc etapa finală, preconizată pentru începutul lui 2015. În această etapă, e-factura va fi disponibilă la scară națională. Zilnic, de la 20 000 până la 65 000 de facturi vor „trece” prin sistem, iar aproape 2 000 de inspectori fiscali se vor ocupa de ele.

Citeşte şi:  Pădurarii din Orhei taie păduri fără autorizaţie, motivînd că o fac din cauza unei... erori umane!

Prezent la evenimentul de lansare, prim-ministrul Iurie Leancă a declarat că, anual, din bugetul de stat se cheltuiau 20 de milioane de lei pentru imprimarea facturilor. „Această modernizare ne ajută să promovăm obiectivele de e-guvernare, dar și să mergem în pas cu o Europă modernă și civilizată”, a adăugat Leancă.

Precizăm că serviciul este oferit de Guvern și de FISC, cu suportul Centrului de Guvernare Electronică. Acesta face parte dintr-un proiect mai amplu al Guvernului și e susținut de Banca Mondială.

Citeşte şi:  Părerea unui expert: Salariile în plic sunt o consecinţa a impozitelor mari achitate de angajatori

Sursa: http://ziarulnational.md