
Instituțiile de învățământ superior vor desfășura sesiunea de admitere în baza unor metodologii proprii, elaborate în baza Regulamentului și a altor acte normative aprobate de Ministerul Educației.
La concurs vor fi admise persoanele deținătoare a diplomei de BAC și a diplomei de studii medii de specialitate. Concursul de admitere va fi unic (cu finanțare bugetară și prin contract), cu înmatricularea în ordinea descrescătoare a mediei de concurs a candidaților (în limita numărului de locuri stabilite pentru fiecare specialitate).
La locurile prin contract cu achitarea taxei de studii vor fi admiși tinerii situați sub ultimul admis la locurile finanțate de la buget, în ordinea descrescătoare a mediilor de concurs.
Și în acest an, candidații vor avea dreptul să se înscrie la concursul de admitere concomitent la mai multe specialități din diverse domenii de formare profesională, la una sau la mai multe instituții de învățământ superior. Însă, în final, aceștia vor putea fi înmatriculați doar la o singură specialitate, în cadrul unei singure instituții de învățământ.
Începând cu acest an, Ministerul Educației propune să fie exclusă divizarea locurilor de înmatriculare în baza principiului locului de trai (rural/urban). Acest mod de organizare a admiterii va pune în condiţii egale de evaluare toţi absolvenţii programului liceal.
Cota deținătorilor diplomelor de Bacalaureat va constitui 90% din numărul total de locuri, iar pentru deținătorii diplomelor de studii medii de specialitate – 10%.
În premieră, concursul de admitere va avea loc fără divizarea locurilor prevăzute pentru înmatriculare pe cote de candidați după limba de instruire în școli. Grupele cu instruire în limba rusă se propune a fi formate în funcţie de solicitări, în limita locurilor planificate în Planul de înmatriculare. Candidaţii la studii vor menționa în cererile de admitere la concurs în ce limbă doresc să își facă studiile după înmatriculare.
Și în acest an, va fi menținută cota de 15 la sută din numărul total de locuri prevăzute în planul de admitere cu finanţare bugetară pentru anumite categorii defavorizate de candidați. În anul 2014, prioritate se va acorda copiilor orfani şi celor rămaşi fără îngrijirea părinţilor cu statut de copil orfan, dar şi copiilor cu grad de dizabilitate sever sau accentuat.
Reţeaua învăţământului superior este formată din 32 de unităţi, inclusiv 19 instituţii de stat şi 13 instituţii nestatale.