trafic_bucuresti1Poluarea din aer produsă de automobile creşte riscul dezvoltării problemelor renale, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston, notează BBC.

Pentru experiment, oamenii de ştiinţă au folosit un test care măsoară rata de filtrare glomerulară (RFG), un instrument care ajută la stabilirea condiţiei de funcţionare a rinichilor. De exemplu, o valoare scăzută a RFG sugerează existenţa unor afecţiuni renale.
În urma studiului, cercetătorii au observat că persoanele care locuiau în apropierea arterelor intens circulate prezentau cel mai scăzut nivel RFG dintre toţi participanţii la studiu, chiar şi după ce au fost luaţi în calcul alţi factori de risc precum vârsta, sexul, rasa, obiceiul de a fuma şi alte afecţiuni medicale. Astfel, rezultatul ar putea fi comparabil chiar şi cu îmbătrânirea cu patru ani faţă de cei cu un nivel ridicat al RFG.

Citeşte şi:  Oamenii de ştiinţă o iau razna: Fac experimente cu celule stem umane implantate la animale

Dr. Tim Chico, expert cardiolog în cadrul Universităţii din Sheffield din Marea Britanie, atrage atenţia asupra importanţei sănătăţii rinichilor, adesea ignorată, punctând asupra faptului că afecţiunile renale influenţează sănătatea inimii, şi invers. El notează însă că acest studiu arată doar o legătură între poluarea aerului şi bolile renale. Acest lucru înseamnă că nu există o dovadă solidă a faptului că locuitul în apropierea zonelor intens circulate poate afecta funcţiile rinichilor.

Citeşte şi:  Majoritatea restaurantelor din SUA servesc alimente care conţin antibiotice

Poluarea din aer produsă de gazul din ţevile de eşapament ale automobilelor este responsabil de creşterea riscului de dezvoltare a bolilor vasculare şi, în acelaşi timp, poate conduce la infarct sau chiar atacuri cerebrale.