Pe 27 aprilie, la Cairo (moscheea-universitate Al-Azhar), a avut loc o reuniune internațională privind pacea – o inițiativă urmarita si dorita de Președintele Abdel Fattah al-Sisi, in combaterea ideologica a organizatiei Statului Islamic.
Patriarhul Bartolomeu, la Conferinta de Pace Al-Azhar, in ropot de aplauze
„Pacea este o sarcină sacră, intrucat Iisus a spus: ‘Fericiti facatorii de pace, ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.'” Acesta a fost cuvantul Rev. Jim Winkler, secretar general al Consiliului Național al Bisericilor lui Hristos din Statele Unite, exprimat in deschiderea Congresului Internațional Al-Azhar pentru Pace. Opinia Rev. Olav Fyske, secretar general al Consiliului Mondial al Bisericilor a urmat aceeasi viziune.
Reuniți în sala multifuncțională a Hotelului Fairmont, de fata au fost prezenti delegați ai întregii lumi musulmane, până in îndepărtata China.Discutiile au prezentat, in general, lumea de astazi, asa cum este ea: o lume vulnerabilă si plină de violență, în paralel cu abundența unora, altii fiind lipsiți de drepturile lor, afectati de sărăcie, dominati, exploatati, marginalizati – toti jinduind dupa pacea interpretata ca o iesire din iadul urei si al violenței, in care lumea este blocată fără să știe cum să mai iasă.
Interventiile Papei ortodox-copt Tawadros al II-lea, reprezentat la discutii prin Episcopul Bola, au fost presarate cu o doza destul de mare de patriotism, reprezentand o Biserica Copta care, în prezent, promovează cu îndrăzneală și jertfa o cultură a comuniunii și rezistenței in fata persecutiilor.
Sărăcia, ignoranța, nedreptatea uriașă aplicata Palestinei, duplicitatea politicii SUA, au fost citate ca surse de frustrare și violență. Aceste teme au revenit ca laitmotive pe tot parcursul sesiunii de ieri dimineață, în cadrul careia s-au exprimat, de asemenea, imamul Al-Azhar, Ahmed al-Tayeb, si Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu.
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu este susținător al unei „păci globale“ și a lăudat „curajul și viziunea inițiativei cruciale“ care l-a condus pe Imamul Al-Azhar la convocarea conferinței. Acesta a observat că, în locul unei postmodernitati vestite de unii ca fiind o lume grav industrializata, aceasta era a postlaicitatii se prezinta pe ea insasi ca o „explozie a afilierii religioase“, mai degrabă decat a dispariției religiei.
Patriarhul Constantinopolului a atras atentia asupra tandemului fundamentalism/relativism. El a afirmat, pe bună dreptate, că cei doi termeni, aflati in opozitie, sunt marcati de violența, chiar dacă unul este activ, iar celălalt pasiv (rece), afirmand ca „fundamentalismul este un zel care nu se bazează pe adevăr, ci pe o religiozitate falsa“ – si starnind un ropot de aplauze prin afirmatiile: „Islamul nu este egal cu violenta”, iar „pacea nu poate fi atinsa, decat prin metodele pacii”.