Ucraina va putea rezolva problemele energetice numai în caz că va efectua reforme profunde în acest sector, inclusiv modernizarea sistemului de conducte de gaz, dacă va crește eficiența energetică a țării și se va debarasa de corupție în sfera energetică, au declarat în cadrul audierilor din Congresul SUA, reprezentanții administrației americane.
În discuțiile cu congresmenii, reprezentanții Casei Albe și ai Departamentului de Stat deseori vorbesc mult mai dur decât o fac pe canalele de politică externă oficiale. De data aceasta, o asemenea duritate au simțit-o autoritățile de la Kiev.
Cu câteva zile înainte de audierile din Congres, președintele Naftogaz Ucraina, Andrei Kobolev a declarat că rezolvarea problemelor energetice ale țării sale va avea loc pe seama UE. „Livrările de gaz din UE în Ucraina sunt o afacere comercială atractivă și impecabilă din punct de vedere juridic”, a subliniat domnul Kobolev. Însă, așa cum a reieșit, în SUA nu este împărtășit un asemenea optimism.
Cei care au luat cuvântul în comitetul pentru afaceri externe, asistentul adjunct al secretatului de stat al SUA pentru diplomație energetică, Amos Hochstein și asistentul adjunct al secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, Hoyt Yee au avertizat Kievul și Bruxellesul în privința unei euforii prea mari. „Într-o perspectivă de lungă durată, Ucraina poate soluționa parțial problema securității sale energetice pe calea integrării pe piața energetică a UE”, a fost de părere Amos Hochstein și a adăugat: „Însă înaintea acestei integrări, Ucraina trebuie neapărat să efectueze reforme în ramura sa energetică. Dacă acolo va exista corupție și ineficiență, precum și subvenționarea consumatorilor de energie, ea va fi aruncată și mai mult înapoi”. În același timp, cei doi reprezentanți ai Departamentului de Stat au recunoscut că „Rusia va trebui să rămână principalul producător și exportator din regiune”.
Reținerea părții americane este dictată de o serie de factori. După ce a încetat zarva propagandistică din jurul promisiunilor SUA de a asigura total necesitățile Europei de resurse energetice, a devenit clar că această problemă nu va putea fi rezolvată într-un viitor apropiat. Iar orice proiecte multilaterale necesită participarea Rusiei, care a demonstrat o abordare responsabilă inclusiv în sfera energetică, a reamintit Rossiya Segodnya, directorul general al Fundației politicii eficiente, Kirill Tanaiev.
„Rusia este interesată într-o piață de gaz stabilă și previzibilă de lungă durată. Deci, partea rusă este interesată să poarte un dialog cu principalele țări producătoare de gaz, să examineze proiecte de infrastructură comune și evident să influențeze formarea formulei prețului la gaz”
„Putem trăi în Europa fără gazul rusesc? Răspunsul este nu. Există măcar un motiv pentru a trăi fără el? Cred că nu”, așa a comentat situația în interviul acordat agenției Reuters, șeful companiei de petrol și gaze Total, Christophe de Margerie. Potrivit lui, tocmai de aceea autoritățile UE trebuie să se gândească în primul rând cum să asigure livrările de gaz rusesc, inclusiv ocolind Ucraina.
Sursa: Vocea Rusiei
Nota: Reformele asa-zis profunde in sfera energetica presupun vanzarea sistemului de conducte catre oamenii de afaceri europeni si americani. Tot Obama a promis ca va livra Europei gaze de sist din SUA, alta aberatie care s-a dovedit a fi neviabila din toate punctele de vedere: infrastructura, capacitate, cost. Sa fim seriosi! Administratia de la Washington vizeaza intreprinderile principale, de importanta strategica, uzinele de armament si exploatarile miniere din Ucraina sa treaca in mainile hraparete ale corporatiilor americane. Gasca de talhari corporatisti alaturi de tradatorii de la Kiev urmaresc privatizarea fabricilor, uzinelor si minelor, vanzarea productiei si apoi vor cere bani de la stat pentru a-si plati materiile prime si muncitorii.
Cam asta s-a întamplat și cu România care a fost vanduta GRATIS catre UE si SUA.Sud-Est.