Ucraina încalcă propriul embargou față de mărfurile produse în Federația Rusă, folosind teritoriul Republicii Moldova pentru a importa componente pentru tehnica militară, scrie RISE Moldova.

Compania de stat Ukrinmash din Kiev a cumpărat, prin intermediari, motoare rusești Kamaz pentru transportoarele blindate din dotarea armatei.

Potrivit unei investigații Rise Moldova, inițial motoarele au fost importate cu destinație civilă în Republica Moldova, iar ulterior au trecut în acte printr­un şir de firme ca să fie vândute ucrainenilor la suprapreț, ca motoare cu destinație militară. Motoarele au ajuns în Ucraina prin Republica Moldova, iar pe traseul de la producător la beneficiar au fost utilizate două firme moldovenești și una germană.

Citeşte şi:  Statisticile din Moldova indică o micşorare considerabilă a numărului persoanelor reţinute

În martie 2016, firma importatoare din Republica Moldova a cumpărat 20 de motoare de la întreprinderea rusă Kamaz la prețul de 5.300 de dolari unitatea în beneficiul unei alte companii moldovenești. Ulterior, aceasta din urmă a vândut motoarele unei firme germane care la rândul său le­a livrat companiei de stat Ukrinmash din Kiev, dar la prețul de 15.000 de dolari unitatea. În 2014, în contextul anexării Crimeii de către Rusia și declanșării războiului din regiunea Donbass, Ucraina a interzis instituțiilor sale publice să achiziționeze bunuri sau servicii de la companiile din Federația Rusă deținute, integral sau parțial, de stat.

Citeşte şi:  Moldova. Numărul cardurilor bancare a depășit un milion de bucăți

Reprezentanții companiilor care au intermediat achiziția de motoare pentru blindatele ucrainene susțin că nu au fost implicați în niciun fel de „scheme” de încălcare a embargoului și că au fost parte a unei simple tranzacții cu motoare obișnuite, din Rusia în Republica Moldova, apoi în Ucraina. Mai mult, aceștia au explicat că Ukrinmash a importat motoare Kamaz obișnuite, compatibile și cu BTR­80, și nicidecum o versiune militară a acestora, după cum menționa întreprinderea în comunicatul de presă.

Citeşte şi:  Ninsorile fac ravagii în toată țara: Peste 250 de localități, în beznă. Zeci de drumuri blocate și sute de arbori doborâți

În decembrie 2016, ministrul Apărării de la acea dată, Anatol Șalaru, admitea indirect, într­o declarație pentru RISE Moldova, ocolirea embargoului: „Noi înșine le­am fi cumpărat (motoarele pentru TAB­uri – n.r.) pentru noi, dacă am fi avut această posibilitate și finanțare. Acestea au fost aduse prin Republica Moldova, deoarece autoritățile din Ucraina nu pot să le cumpere direct din Rusia”.