– Mai demult lumea era mai bună?

– Nu, cum să fi fost mai bună? Numai că oamenii de atunci aveau simplitate şi gândul cel bun. Astăzi, oamenii toate le văd cu viclenie, pentru că le măsoară pe toate numai cu mintea. Duhul european a făcut un mare rău. El i-a secătuit pe oameni. Astăzi, oamenii ar fi fost într-o stare duhovniceasca foarte bună, fiindcă cei mai mulţi sunt culţi într-o măsură mai mare sau mai mică, şi te-ai fi putut înţelege cu ei.

Citeşte şi:  Povestire dureroasă pentru toată multa mulţime a patimilor Domnului Dumnezeu şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care patimi sunt prin înger de Dumnezeu arătate celui dintre sfinţi părintelui nostru Dimitrie, mitropolitul Rostovului, în care arată şi pentru plângerea Născătoarei de Dumnezeu

Dar au fost învăţaţi ateismul, toate cele satanice, şi astfel s-au netrebnicit şi nu te poţi înţelege cu ei. Mai demult nu te puteai înţelege cu unul care nu avea evlavie şi nici educaţie. Îmi aduc aminte cum un călugăr, odată, auzind la Liturghia darurilor mai înainte-sfinţite că este pomenit Grigorie (Sfântul Grigorie cel Mare (Dialogul), Papă al Romei (540- 604), a cărui pomenire se săvârşeşte pe 12 martie.

Citeşte şi:  Rugăciunea preotului să fie împreună cu a voastră, şi atunci Dumnezeu face minunea

Tradiţia ortodoxa pune pe seama acestui mare sfânt alcătuirea rânduielii Liturghiei darurilor mai înainte-sfinţite, care se săvârșește în Postul Mare), Papa al Romei, a crezut ca este pomenit Papa de la Roma, şi s-a smintit. „La aceasta nu m-am aşteptat, a spus. V-aţi făcut papistaşi?”, şi a plecat din biserică. Iată, vezi ce face neştiinţa?! Neştiinţa este un lucru înfricoşător. Cel mal mare rău îl fac acela care au evlavia unită cu vătămarea de minte. Până sa cerceteze cum stau lucrurile, creează probleme.

Citeşte şi:  Invatatura Sfintilor Parinti despre plantele medicinale

Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovnicești, vol. 1: Cu durere și dragoste pentru omul contemporan, traducere de Ieroschimonah Ștefan Nuțescu, Editura Evanghelismos, București, 2003, pp. 215-216