tineri muzicaOrganizaţia Mondială a Sănătăţii ( OMS ) avertizează că peste un un miliard de tineri sunt în pericol să-şi piardă auzul pentru că dau muzica prea tare. Pericolul este cu atât mai mare pentru cei care utilizează căştile în exces.

Telefoanele mobile, miniplayerele sau alte aparate de buzunar folosite pentru a asculta muzica pot fi surse de îmbolnăvire a urechii. Acest lucru se întâmplă deoarece peste 50% dintre adolescenţi şi tineri ascultă muzica la un volum foarte ridicat, ei fiind în pericol să-şi piardă auzul. La fel de dăunătoare este şi muzica din baruri, discoteci sau alte locuri de distracţie, dacă aceasta este dată prea tare.

Citeşte şi:  "Roboţii ucigaşi" provoacă panică în sânul comunităţii ştiinţifice

Tinerii se pot proteja dacă, de exemplu, fac mici pauze când sunt în locuri gălăgioase. Sau pot reduce volumul, când ascultă muzică la aparatura personală. Părinţii, profesorii, medicii au şi ei rolul lor în a le explica tinerilor riscurile. Şi proprietarii de baruri, discoteci, săli de sport pot ajuta, dacă reduc volumul la un nivel mai rezonabil decât cel de acum”, recomandă doctor Etienne Krug, specialist OMS citat de Ştirile TVR.

Citeşte şi:  Protecția amprentelor digitale: Trei mituri demolate

OMS mai avertizează că pierderea auzului, totală sau parţială, are consecinţe dramatice pentru sănătatea fizică şi mentală şi pentru viaţa profesională. În opinia experţilor, în discoteci şi baruri ar trebui să fie cât mai multe avertismente scrise, astfel încât tinerii să vadă mereu la ce pericol se expun.