capsuniCapsunile, fructele parfumate de sezon, sunt o gustare dulce cu o multitudine de proprietati nutritive, noteaza Mediafax.  Care sunt cele 5 motive pentru care ar trebui sa mancati mai multe capsuni?

1. Intaresc sistemul imunitar
Capsunile sunt o sursa excelenta de vitamina C, spune dieticianul Madeleine Edwards, citata de Best Health in pagina electronica. O portie contine 51.5 mg de vitamina C, adica 50% din necesarul zilnic, vitamina care este cunoscuta pentru proprietatile de stimulare a imunitatii organismului, fiind in acelasi timp un antioxidant eficient.
2. Ajuta la mentinerea unei vederi sanatoase
Proprietatile antioxidante ale capsunilor previn aparitia cataractei, iar compozitia mare de vitamine protejeaza impotriva radiatiilor solare si imbunatateste corneea si retina. Potrivit unui studiu al Institutului Karolinska din Stockholm, vitamina C in doze exagerate ar putea creste riscul dezvoltarii cataractei in cazul femeilor peste 65 de ani, dar numai daca sunt preluate din suplimente si nu din fructe sau legume.
3. Lupta impotriva cancerului
Capsunile contin antioxidantii luteina si zeaxantina si acid elagic, o fitochimicala extrem de benefica. “A fost demonstrat ca acidul elagic are proprietati anti-cancer”, a declarat Madeleine Edwards.
4. Intarzie aparitia ridurilor
Vitamina C gasita in capsuni produce colagen, benefic pentru pastrarea elasticitiatii pielii. Iar conform cercetatorilor Universitatii Hallym din Coreea de Sud, acidul elagic previne distrugerea colagenului si inflamarea pielii, acestea fiind principalele cauze ale aparitiei ridurilor.
5. Scad nivelul de colesterol
Fitochimicalele din capsuni contracareaza efectele lipoproteinelor de tip LDL, care pot cauza formarea unei placi la nivelul arterelor.  Consumul capsunilor reduce lipidele din sange, care, in cantitati mari, se pot depune pe peretii arterelor.
 
Citeşte şi:  Efectele terapeutice ale pătrunjelului