biserca1În luna martie a anului 2015, guvernul turc a aprobat fonduri consistente pentru restaurarea unei moschei din Asia Mică. Surpriza a fost mare, atât pentru constructori, cât și pentru arhitecți și istorici când, dărâmând un zid interior din moscheea din localitatea Alatsata – Smirna, au găsit o catapeteasmă ortodoxă aproape întreagă, care fusese tăinuită de zidul în cauză.

Inima Ortodoxiei – Imperiul Bizantin a lăsat importante urme în istorie. De la cultură, la muzică, teologie și arhitectură, toate scot în evidență o armonie între Biserică și stat și, mai important, o comuniune între om și Dumnezeu. Urmele acestei uriașe civilizații se găsesc în întreg bazinul Mării Mediterane, dar și în Asia Mică.

Citeşte şi:  Conferinţă: Analiză a situaţiei pe care o avem vizavi de avort şi familia tradiţională

Oficial, pe teritoriul Turciei, multe dintre aceste comori patrimoniale universale sunt negate, pentru a putea rupe firul istoriei în mintea locuitorilor actuali ai acestor ținuturi. Cu toată această opunere a autorităților turce, dovezile arheologice sunt mărturia unei vieți în care ortodoxia a fost la ea acasă.

Exemplul palpabil a fost prezentat de mai multe agenții de presă occidentale, citate și de BBC Midle East. În luna martie a anului 2015, guvernul turc a aprobat fonduri consistente pentru restaurarea unei moschei din Asia Mică. Surpriza a fost mare, atât pentru constructori, cât și pentru arhitecți și istorici când, dărâmând un zid interior din moscheea din localitatea Alatsata – Smirna, au găsit o catapeteasmă ortodoxă aproape întreagă, care fusese tăinuită de zidul în cauză. Prezența acestui element arhitectonic ne demonstrează că moscheea a fost, cu secole înainte, o veritabilă biserică bizantină.

Citeşte şi:  Film defaimator la adresa Sfantului Tar Nicolae al II-lea. Manifestatii pe strazile Moscovei

Această descoperire minunată dovedește încă o dată că, deși din punct de vedere istoric Imperiul Bizantin a apus, duhul ortodoxiei biruitoare continuă până la sfârșitul veacurilor!

Sursa: http://www.doxologia.ro/