Liderii unei secte totalitare – „Biserica Unificării”, care activează pe teritoriul Republicii Moldova, deocamdată legal, au fost plasați sub arest pe 30 de zile, sub învinuirea de trafic de persoane. La momentul actual, Secția combatere trafic de ființe umane a Procuraturii Generale a intentat o urmărire penală în conformitate cu articolul 165(3) a Codului Penal.
Grupul criminal condus de Mihai Calestru, Savencov Oleg, cetățean ucrainean, Nadejdin Sabina, președinte oficial al Bisericii Unificării, Lee Hong Mo, un “misionar” corean, stabilit în Republica Moldova împreună cu familia sa și alte persoane care deocamdată nu au fost identificate, au organizat o rețea de cerșetori, prin intermediul cultului „Biserica Unificării” (cultul lui Moon), aplicând violențe psihice, abuz de poziție, forțând membrii sectei să cerșească în orașele din Republica Moldova, precum și în alte țări, fără a-i remunera pentru munca efectuată sau a-i asigura cu hrană.
În cadrul urmăririi penale au fost efectuate percheziții la domiciliu, fiind ridicate obiecte care ar putea constitui probe în dosar.
“Fundraising” în numele “părinților adevărați”
Victimele sectei afirmă că au trăit adevărate clipe de groază, trezindu-se pe drumuri, cu familii distruse, cu sănătatea la pământ, cu credite la bănci, pe care au fost forțați să le contracteze în numele unui fals “mesia”. Timp de ani de zile, mai mulți membri ai cultului au fost constrânși psihologic, înfometați, înșelați și exploatați, în scopul acumulării unor sume fabuloase de bani, de care beneficiau liderii acestei secte. Atunci când membrii sectei nu reușeau să colecteze sumele de bani cerute de către liderii grupării, ei erau terorizați psihologic, piedepsiți prin izolare și lipsire totală de hrană timp de trei la șapte zile sau forțați să poarte rucsacuri cu pietre (pentru a răscumpăra “lenevia strămoșilor”) până la epuiezare fizică și psihică totală. Prin subalimentare, lipsire de somn, izolare, violențe psihice, rugăciuni continui la fotografia soților Moon membrilor cultului li se cultiva supunerea necondiționată față de grup și liderii acestuia, contestarea cărora era pedepsită cu asprime. Iar atunci când oamenii nu mai erau în stare, fiind devastați fizic, să mai colecteze bani, ei pur și simplu erau aruncați în stradă.
Spre exemplu, una dintre victime supuse exploatării, mama unui copil de patru ani bolnavă de cancer, a solicitat ajutorul liderilor cultului, dar a întâmpinat un refuz categoric și un tratament violent. Unele victime ale sectei sufereau de tulburări psihice, necesitând o internare urgentă, fapt care nu a împiedicat liderii cultului să-i exploateze în continuare.
Din spusele foștilor membri, fiecare persoană avea datoria de a se dezice de propria familie, în favoarea „familiei adevărate”, reprezentate de soții Moon. Spre exemplu, în cadrul ședințelor periodice, publicul era întrebat, pe cine ar salva de la înec dacă ar avea de ales între propria mamă și “mama adevărată” (Hak Ja Han, soția “mesiei” Sun Myung Moon). Desigur, toți trebuiau să repete în cor că ar prefera-o pe “mama adevărată”. Într-un alt caz, membrii au fost puși să aleagă între viața propriilor copii și viața feciorilor “părinților adevărați”. După o clipă de tăcere, la un moment dat, o femeie a strigat că va alege copiii “mesiei”. Întâmplarea face că alături de această femeie stătea chiar propria ei fiică, care a sărit ca arsă din sală, suferind un adevărat șoc.

Un material din ziarul Accente – 27.08.2003
Modalitățile prin care oamenii erau determinați să se despartă de bani par a fi din teatrul absurdului. Fiecare membru al sectei era obligat să elibereze strămoșii săi din iad. Oamenilor căzuți în capcana cultului li se explica faptul că în spatele fiecărui om ar exista 420 de generații blestemate, „care ard în focul iadului”. Iar eliberarea acestor strămoși s-ar putea face doar prin achitarea în fondul „bisericii” a unei sume de 8 000 de dolari. Însă aici epopea „eliberării strămoșilor”, care ar fi urmat „să elibereze oamenii de toate problemele vieții”, încă nu se termina. Pentru a beneficia de ajutorul spiritelor înaintașilor, fiecare moonist era obligat să cumpere o căsuță în miniatură, unde ar fi urmat să locuiască duhurile strămoșilor. Costul fiecărei căsuțe se ridica la 3-5 mii euro.
În anul 2008, când Sun Myung Moon a suferit un accident cu elicopterul său „Sikorsky S-92” în apropierea orașului coreean Chung Pyung, fiecare membru era îndemnat să doneze câte 250 de euro pentru un nou aparat de zbor al “mesiei”. Căsătoriile în cadrul cultului, oficiate de “mesia național”, băteau și ele la buzunar: pentru a beneficia de “ceremonia binecuvântărilor” (cununie), fiecare persoană trebuia să plătească câte 500-600 dolari. În plus, fiecare moonist trebuia să contribuie cu cel puțin 1 000 dolari pentru construcția unei “catedrale” imense în Coreea de Sud (așa-numitul “Champion”), care trebuia să devină un simbol al strălucirii și maiestății “noului mesia” și a “părintelui adevărat”.
De altfel, filosofia banilor, explicată de liderii mooniști, era una destul de simplă: banii reprezintă „ochiul dracului”, iar pentru a elibera lumea de stăpânirea răului suprem, toți banii din lume trebuie „sfințiți”. Desigur, această sfințire era posibilă doar dacă banii ajung pe conturile organizațiilor mooniste sau în buzunarele personale ale liderilor sectei. Și cu cât mai mulți bani i-ar reveni sectei, cu atât mai curând lumea “se va elibera de sub stăpânirea Satanei”.
Mooniștii au fost legalizați în Republica Moldova în pofida unui trecut dubios
Cultul religios “Biserica Unificării” a fost înregistrat la Ministerul Justiției la 15 mai 2008, ca urmare a presiunilor exercitate de către Guvernul SUA, în pofida faptului că în trecut acest cult a mai fost implicat într-un scandal, iar în unele state, precum Franța, activitatea acestuia a fost interzisă. În anul 2003, în urma unor plângeri adresate Serviciului de Informații și Securitate de către un grup de părinți disperați, ai căror tineri au renunțat la studii, serviciu, familie de dragul colectării banilor în folosul sectei, Ministerul Justiției ceruse lichidarea asociației CARP, sub acoperirea căreia activa ilegal acest pseudocult religios. După un proces îndelungat și anevoios, totul s-a încheiat într-un mod cât se poate de dubios cu o „tranzacție de împăcare” dintre Ministerul Justiției și asociația CARP, care a revenit în legalitate, asumându-și obligația să nu mai suprapună activitatea civică cu cea religioasă. În realitate, însă, asociațiile obștești aflate sub umbrela Bisericii Unificării au continuat să graviteze în jurul cultului religios, activitatea lor fiind axată cu precădere pe recrutarea de noi membri ai sectei din toate segmentele sociale, precum și colectarea de fonduri pentru “biserică”.
Tentativa sectei lui Sun Myng Moon de a se infiltra în structurile de stat
Din momentul începerii activității sale pe teritoriul Republicii Moldova, adepții cultului lui Moon au încercat să atragă lideri politici și alte persoane publice și să se infiltreze în instituțiile de stat pentru a-și spori influența, toate acestea având loc sub protecția directă a guvernului american. În 1995 ideologii moonişti, printre care erau Djesualdi Djuseppe şi Ivan Bugrii, cei mai influenţi misionari la acel moment, sunt primiţi de către preşedintele R. Moldova, Mircea Snegur. În anul 1998, liderii sectei totalitare reușesc să se infiltreze în Ministerul Educației de la Chișinău prin organizarea unor seminare pentru şefi de direcţii, directori de şcoli şi cadre didactice sau prin organizarea unor deplasări peste hotare pentru unii conducători ai instituțiilor de stat. Așa, de exemplu, caracatița cultului moonist a organizat în anul 2002 o deplasare în SUA a lui Nichifor Ioncu şi Ion Untură, şeful Direcţiei Învăţământ Superior din cadrul Ministerului Educației, condus atunci de Gheorghe Sima.
În 1999 şi 2000 la Chişinău sosește “Noua Eva”, soţia „mesiei” Sun Myung Moon, care ţine predici despre principiile morale în fața unui auditoriu de circa 600 oameni, printre care şefi şi şefi-adjuncţi din cadrul Direcţiilor judeţene de învăţământ şi directori de şcoli şi licee din țară. Seminarele au avut loc la Palatul Republicii din capitală. Precizăm că acest edificiu ce aparține Guvernului poate fi închiriat numai cu acordul direct al şefului Cancelariei de Stat. Seminarul i-a costat pe organizatori, potrivit datelor oficiale, circa 150 mii de lei, invitaţii de onoare fiind cazaţi la hotelul “Codru”, care l-a acea oră era în proprietatea Guvernului (costul unei camere – 49 de dolari). De fapt, mooniştii “au uitat” să achite câteva zeci de mii de lei pentru serviciile acordate de către Cancelaria de Stat, care şi-a întors banii abia în primăvara lui 2002, în urma unui proces judiciar.
Pe parcursul anului 2001, în majoritatea judeţelor RM, inclusiv în municipiul Chişinău, Asociaţia Internaţională pentru Educaţie desfăşoară seminare pentru şefi de Direcţii, directori de şcoli şi cadre didactice. Sabina Gorceac, preşedintele de atunci a „Federaţiei Familiilor pentru Unificare şi Pace în Lume”, într-o notă explicativă oferită Ministerului Justiţiei declara că organizarea seminarelor judeţene a fost posibilă graţie acordului direct al ex-ministrul Învăţământului, Ilie Vancea.
Un rol important în promovarea intereselor Bisericii Unificării l-a avut Guvernul SUA, care în toate rapoartele cu privire la libertățile religioase în Republica Moldova, a criticat dur Guvernul de la Chișinău pentru încălcarea drepturilor adepților lui Moon. În februarie 2009 reprezentanții Bisericii Unificării au fost invitați la o recepție de onoare, organizată de ambasada SUA la Chișinău, dedicată libertăților religioase.
În perioada 5-7 decembrie 2014 Federația Universală pentru Pace, a cărei filială la Chișinău este condusă de nimeni altul decât Mihai Calestru, a organizat la Chișinău o conferință de “leadership” cu genericul „Eurasia și Europa: Dialog pentru pace”, la care printre invitații de onoare a fost și Margareta Timofti, soția actualului președinte Nicolae Timofti, care a ținut și un discurs în fața invitaților. La sfârşitul acestei reuniuni, toți participanții s-au ridicat în picioare şi au păstrat un moment de reculegere în memoria lui Moon, “noul mesia al lumii”.
Atragerea a cât mai multe personalități marcante în evenimentele lor publice face parte din strategia organizațiilor rețelei adepților lui Moon de exploatare a imaginii oamenilor cu statut înalt în societate, prin care se crează senzația de recunoaștere a „prestigiului” și „importanței” sale. Astfel, îi vedem ca invitați la evenimentele lor pe Gheorghe Rusnac (fost rector USM), Gheorghe Duca (președintele AȘM), Oleg Serebrian, Liudmila Scalinîi, deputați, miniștri și cadre didactice din cadrul învățământul superior. În realitate, o bună parte dintre aceste persoane publice, atrase în acțiunile lor, nici nu bănuiau cu ce organizație sau cult au de a face.
Sectă totalitară sub acoperirea “societății civile”
În Republica Moldova cultul lui Moon a creat o rețea de asociații obștești, prin intermediul cărora racolează noi adepți, inclusiv din rândul jurnaliștilor, funcționarilor de stat, persoanelor din mediul politic. E vorba de Asociaţia Filantropică „IRFF ONLUS”, înființată în iunie 2001 și condusă de Lilia Akhunzyanov, Asociaţia Tinerilor şi Studenţilor „CARP”, condusă de Nicolae Cârpală (anterior postul de președintele a fost deținut de Mihai Calestru, aflat astăzi în stare de arest), Federaţia Familiilor pentru Unificare şi Pace în Lume din Moldova, condusă de Alexandr Zamuşinski, Federaţia Femeilor pentru Pace în Lume din Moldova, condusă de Raisa Braduțanu, Asociaţia Internaţională pentru Educaţie din Republica Moldova, condusă de Mihai Calestru. Majoritatea acestor entități își au sediu în incinta clădirii cultului Bisericii Unificării de pe strada Constantin Vârnav 13, situată în regiunea Malina Mică a municipiului Chișinău.
O altă asociație înființată cu „binecuvântarea” lui Preston Moon, unul dintre liderii Bisericii Unificării, fiul mai mare a lui Sun Myng Moon, este “Serviciu pentru Pace” („Service for Peace”), al cărei reprezentat în Republica Moldova este Valeriu Bujac, organizație ce are calitatea de membru al Consiliului Național al Tineretului din Republica Moldova, aceasta distanțându-se la nivel declarativ de Biserica Unificării și insistând asupra caracterului său “nonconfesional”. Cel puțin așa a declarat liderul acestei organizații în anul 2009, ca replică la un material publicat în ziarul FLUX. Reproducem mai jos un fragment din declarația lui Valeriu Bujac:
“Serviciu pentru Pace din Republica Moldova nu are nici o legatura cu moonismul sau cu o alta religie din Moldova sau din alta tara. Articolul publicat in editia de marti, 24 martie 2009 din Cotidianul National „Flux”, unde se prezinta ca Serviciu pentru Pace face parte din reteaua organizatiilor mooniste din Moldova nu corespunde realitatii si este o dezinformare.
Serviciu pentru Pace este o organizatie neguvernamentala, independenta, non-religioasa si non-politica. Scopul organizatiei este promovarea voluntariatului si schimbului intercultural in randul tinerilor, activitatile ei sunt strict axate pe activitati de ordin social”.
Cu toate acestea, potrivit foștilor adepți ai cultului Moon, Valeriu Bujac a fost și el membru al sectei între anii 2000 și 2008, conducând între 2000-2003 o echipă de “fundraising” în România. De altfel, declarații similare a făcut și Mihai Calestru, în calitatea lui de președinte al Asociație pentru Edicație Internațională.
Remarcăm că la ora actuală Serviciul pentru Pace beneficiază de finanțări din partea Ambasadei SUA, Băncii Mondiale și chiar a Ministerul Tineretului și Sportului din Republica Moldova (în special, în cadrul proiectului Festivalului Voluntarilor).
Sun Myng Moon a murit, dar „cauza” lui trăiește
Autoproclamatul “salvator”, care fusese încoronat cu mare fast în 2004 în calitate de “mesia al lumii” în incinta senatului american, Sun Myng Moon, moare la 14 august 2012, conducerea sectei fiind preluată de “mama adevărată” – Hak Ja Han, care apare în continuare în fața adepților săi ca o „împărăteasă a lumii”.

“Mama adevărată” – Hak Ja Han
Însă nici chiar după moartea „noului mesia”, adepții sectei nu și-au încetat activitatea. Dimpotrivă, ei au continuat să-și lărgească rândurile cu noi și noi membri, acumulând noi și noi capitaluri. Doar că, spre deosebire de perioadele anterioare, potrivit foștilor adepți ai sectei, liderilor cultului Moon le-a mai slăbit zelul de fanatici religioși. Dar fervoarea pseudoreligioasă a fost înlocuită cu fanatismul pentru bani, care îi determină să fie mult mai inventivi și mai hotărâți în realizarea unei multitudini de idei dubioase și scheme profitabile.
După această descriere amănunțită a activității sectei în cauză, ce reprezintă un pericol deosebit de grav pentru societatea noastră, nu ne rămâne decât să nădăjduim că organele de anchetă și justiția vor finaliza cu succes acest caz, vinovații fiind pedepsiți, iar rețeaua respectivă urmând să fie scoasă în afara legii.
Emisiune Jurnal TV:
Reportaj PUBLIKA TV despre cerșetorie, inclusiv a adepților sectei mooniste:
Activitatea sectei mooniste în Federația Rusă:
Documentar american:
Autor: Octavian Racu via flux.md