E lege în Germania! Un tribunal german a decis că brânza nu se poate comercializa sub această denumire decât dacă este produsă doar din lapte de la animale, a declarat Călin Mătieș  – președintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România, conform agrointel.ro

Am cerut ANSVSA să emită o normă pentru că în Germania s-a întâmplat deja – un tribunal a hotărât că brânză se numește cea făcută din lapte de animal. Din păcate, trebuie să facem legi pentru treaba aceasta. Și la noi ar trebui ANSVSA sau MADR să facă regulă că brânză se numește doar cea făcută din lapte de animale. Nu brânză cu soia. Nu, făcută brânza telemea cu 6 litri de lapte, brânză de orice, cașcaval – nu cașcaval făcut din plasticuri sau te miri ce scrie pe ele. Nu, domnule, făcut din 12 litri de lapte că de aia se numește cașcaval”, a declarat Călin Mătieș într-un interviu acordat emisiunii ”Viața Satului”.

Citeşte şi:  Parlamentarii români vor să interzică plata salariilor în numerar: Nimeni sa nu poata cumpara sau vinde, decat numai cel ce are semnul fiarei?

Producătorul din județul Alba a arătat că, în acest moment, marii procesatori fac legea pe piața din România și, dacă ar putea ar interzice cu totul țăranului român să mai vândă – chiar și în piețe, produsele românești.

Ce mă doare foarte mult, reprezentanții marilor producători de carne și lapte ar vinde pe oricine ca să îi interzică la băbuța aceea cu două covăsite, cu două iaurturi în piață, ar face orice să interzică să nu mai vândă nimeni, doar ei. Și nu e normal. Ei trebuie să înțeleagă că dacă suntem mai bogați, ne merge mai bine în țară. Cu cât suntem mai săraci și e monopol, acesta nu a dus niciodată la bine…”, a mai spus Mătieș.

Citeşte şi:  România: Există şcoli unde copiii vor învăţa de la TV sau vor primi cursurile prin POŞTĂ

Legislație clară doar pentru lapte

La acest moment, există o legislație clară doar pentru laptele de consum. Actul normativ, publicat în Monitorul Oficial prevede ca pe eticheta laptelui din comerț să fie specifica procentul de lapte praf folosit, iar denumirea de lapte românesc să fie folosită doar pentru acele cutii sau sticle ce conțin lapte produs exclusiv în fermele autohtone. Legea nu se aplică încă deoarece, pentru a intra în vigoare trebuie să treacă 90 de zile de la momentul la care ANSVSA a comunicat prevederile noii legi Comisiei Europene.

Citeşte şi:  RĂZBOIUL ÎMPOTRIVA BANILOR ÎN NUMERAR... Visa oferă restaurantelor 10.000 $... DOAR dacă NU mai acceptă numerar