Să aduci pe lume un copil, la stat, e gratuit. Asta poate în teorie sau într-o lume perfectă. În ţara noastră însă, realitatea pare a fi alta.
„Am născut fără bani primul copil la un spital de stat din Chişinău, însă medicii, asistentele, au avut un comportament grosolan, se comportau cu mine ca un om al străzii. Nici nu m-au spălat după naştere aşa cum se recomandă, a doua zi sora mea a venit şi a avut grijă de mine. Soţului nici halat nu i-au dat pentru a intra în sala de naştere, igienă zero. A doua zi au venit la mine şi mi-au spus direct: nu vrei să ne mulţumeşti?”, a povestit femeia pe un grup public de pe facebook.
„Nimeni nu pune cuţitul la gât să le dăm bani, însă dacă nu o faci nu se uită nici la tine, nici la copil. Şi poate vrei să le mulţumeşti, dar când vezi un astfel de comportament… ştiind că naşterea e gratis”, a explicat o altă mămică.
„Gratis a însemnat 2.000 de lei când am adus pe lume primul copil și 3.500 de lei când am născut al doilea copil”, explică o tânără mămică.
„Până nu le dai bani nu te ajută. Eram la un spital din Capitală când o doamnă doctor s-a apropiat de o femeie care născuse şi aştepta să-i plătească. Femeia scoase 200 de lei şi îi dă medicului 100, la care doamna doctor i-a spus fără nicio jenă că dacă nu era ea nu se ştie cum avea să nască şi îi spune că uite mai are 100 de lei. Femeia îi spune că nu poate să îi dea toţi banii pe care îi are, că are şi ea nevoie. Şi a plecată supărată foc doamna doctor. Ei bine, şi acum să zic şi de cazul meu: până nu am plătit, nimeni nu avenit să vadă cum mă simt. În timpul nopţii m-a vizitat doar o asistentă medicală de la care mirosea a alcool, am rugat să cheme medicul, însă mi-a spus să aştept până se face dimineaţă”, a mărturist o altă doamnă.
„Dacă nu le dai bani te neglijează. Asta e mentalitatea lor, cum le dai ceva imediat atitudinea se schimbă. După prima mea naştere am zis că nu mai vreau să nasc. Însă a doua naştere a fost una frumoasă, am întâlnit un medic bun, cu inimă mare”, a menţionat o mămică.
„Gratis? NU. Am plătit 250 de dolari”, a dezvăluit o femeie.
„Am născut într-o instituție de stat. Am plătit 500 de euro”.
„E trist să vezi ce se întâmplă în realitate. Cei care nu au bani ajung în situaţii urâte. Am văzut cazuri când unele mămici nu îşi permiteau să cumpere un biscuit, dar nu să mai dea şi mită medicilor. Dar e şi vina noastră pentru că se întâmplă astfel”, a subliniat o altă tânără.
„Să vă povestesc şi istorioara mea, parcă e rupătă dintr-un film de groază. Totul a început când aveam 38,5 săptămâni. Medicul de la un spital din Briceni m-a chemat la un control programat şi îmi spune că eu azi voi naşte. Eu în culmea fericii că nu am dureri, însă nu era totul atât de frumos precum îmi părea. Medicul urma să plece în concediu şi pentru ca să câştige bani (taxa pusă era de 100 de dolari) mi-a dat pastile care provoacă naşterea. Au început chinurile, au durat o zi întreagă ca mai apoi să mă anunţe că nu sunt pregătită pebtru a naşte. Astfel, am hotărât să îmi schimb medicul, unul din Edineţ, acolo am fost nevoită să cumpăr eu tot, seringi, tifon, etc. Cred că am cheltuit peste 10.000 de lei. Dar nu s-a terminat totul aici. Într-un final, m-am ales cu clavicula ruptă la copil. Mai mult, nu mi se permitea mie să pregătesc laptele pentru a hrăni bebeluşul, am fost anunţată că e obligaţiunea asistentei medicale. Însă aceasta era în stare de ebrietate şi nu dorea să pregătească laptele, o face, însă doar dacă îi ofer bani. Iată uneori dai şi bani, dar oameni să fie, însă cu părere de rau nu e aşa”, a precizat o femeie.
„Am văzut medici care negociau suma cu viitoarele mămici, asigurându- le că va fi bine”, a mărturisit o femeie.
Şi totuşi există în țara noastră și lucruri frumoasre, mai puține, dar sunt. Unele mămici care au povestit din experienţa lor, spun că nu au plătit un ban, iar medicii care le-au fost alături în cea mai frumoasă perioadă din viaţa lor, atunci când a trebuit să aducă pe lume un copil, le-au fost de mare ajutor.
Iată poveştile lor:
„Nu am dat niciun ban, La externare le-am propus un tort la ceai, pe care tot în sufragerie l-am pus pentru că au refuzat să îl ia. Întâmplarea a avut loc în oraşul Rezina. Dacă e să vorbesc de comportamentul medicilor, pot să spun cu bucurie că totul a fost bine”.
„Am născut la o maternitate din Chişinău. Am avut un medic extraordinar, o atitudine faţă de pacienţi foarte bună”.
„Eu am născut doi copii. A fost o operație foarte grea, au intervenit mai mulți medici, dar nu am plătit un banuț. Mă închin în fața unor astfel de medici”.
„Am născut la o maternitate din Capitală. Nimeni nu mi-a cerut un ban. Angajații au fost grijulii. Cred că am întâlnit medici adevărați”.
Iată ce spune o tânâră din Moldova care a născut în Italia: „A fost o experiență frumoasă. Am avut un medic de aur. Condițiile foarte bune, mă simțeam ca acasă. Asistentele medicale mereu în jurul meu. Ziua copilul stătea cu mine, noaptea aveau grija de el asistentele. Nu am plătit nimic. În tot acest timp copilul a fost îngrijit la cel mai înalt nivel”.
Aceeași experință frumoasă a avut-o și o altă tânără mămică din Republica Moldova, care a adus pe lume un copil într-un spital din Italia: „Medicii foarte amabili și grijulii. Mereu zâmbitori și dornici de a-și vedea pacienții plini de viață”.
O tânără din Moldova, stabilită în Montreal, a povestit cum e să naști într-un oraș din provincia canadiană Quebec: „Mereu am fost sub supravegherea unor asistente medicale. Mi se explica cu foarte multă grijă fiecare pas pe care urma să îl fac. Nu am plătit nimic, acolo e sfânt, dacă ai poliță de asigurare obligatorie, niciun bănuț în plus. La spital se dau și scutice și tot de ce are nevoie copilul și nu plătești nimic, și desigur o atenție foarte mare din partea personalului”.
O altă istorie este a unei tinere mămici originară din țara noastră, dar care a născut în Federația Rusă: „Nu am plătit nimic. Mulțumită de grija de care am avut parte. Nici poliță de asigurare nu aveam, dar nu mi s-a cerut nici un leu. Întrebând medicul dacă trebuie să plătesc ceva, răspunsul a fost următorul: Oare a cerut cineva bani? Pentru noi important este sănătatea copilului, iar de restul nu vă faceți griji, statul plătește”.
În concluzie putem spune că apariţia pe lume a unui copil aduce bucurie, dar şi multe cheltuieli. Și e păcat că o femeie nu îşi poate aduce bebeluşul pe lume fără să-şi facă griji de prisos. Și dacă o persoană cu un statut financiar mai bun îşi permite o atenție deosebită, atunci pentru omul simplu este destul de costisitor să achite un medic bun, să „mulţumească” asistentele și asta chiar dacă deţine o poliţă de asigurare.
Pe parcursul anului trecut în Republica Moldova s-au născut peste 38.000 de copii.