In urma cu o zi, Sfantul si Marele Sinod panortodox a aprobat primul document presinodal, dintre documentele aflate pe ordinea de zi. Este vorba despre documentul intitulat: „Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană”.
Conform informatiilor primite de la corespondenti proprii aflati in zona, incercam sa va prezentam pe scurt, in randurile de mai jos, esențialul expunerilor care au stat la baza discutiei purtate, in urma cu o zi, in cadrul sedintei Sinodului Panortodox.
Astfel, sustinand ca sunt interesati si ca pornesc de la obiectivul comun de a rezolva „preocupările și neliniștile omului din timpul nostru, confruntat cu problemele existențiale care preocupă lumea modernă”, participantii la Sfantul si Marele Sinod panortodox din Creta au votat unele hotarari si prevederi care ar urma sa „ofere lumii pacea lui Dumnezeu”:
– COLABORARE INTER-CRESTINA – Biserica Ortodoxa „este esențial” sa promoveze, „în toate direcțiile, colaborarea inter-creștină”; aceasta se poate face pornind de la o recunoașterea comună a valorii persoanei umane– COOPERARE INTER-RELIGIOASA – Biserica Ortodoxa trebuie să contribuie la înțelegerea și cooperarea inter-religioasă, colaborand „cu toți oamenii de bună voință care se consacră căutării adevăratei păci pentru binele comunității umane, la nivel local, național și internațional”– PROMOVARE LIBERTATE vs. LIBERTINAJ – Biserica Ortodoxa trebuie sa afirme adevărul libertății în Hristos, in contrast cu libertatea fără responsabilitate și fără iubire (libertinaj, violenta, droguri, „dezinformare și manipulare a opiniei publice”, „mizerie economică” etc).– SUSTINEREA CELOR CE CAUTA PACEA – Biserica Ortodoxă are datoria „să încurajeze tot ceea ce este cu adevărat în slujba păcii și care deschide calea spre dreptate, fraternitate, adevărata libertate și dragoste reciprocă a tuturor fiilor unui singur Tată Ceresc, precum și a tuturor popoarelor care alcătuiesc familia omenirii. S-a mentionat faptul ca: „darurile spirituale ale păcii și dreptății depind de asemenea de împreună-lucrarea oamenilor”. Biserica Ortodoxă trebuie sa condamne în mod ferm „orice fel de conflict și de război, motivate de fanatism derivat din principii religioase”, de „naționalism și de purificarea etnică”, de „schimbările de frontiere de stat și de ocuparea teritoriilor”, si trebuie sa încurajeze „fiecare inițiativă și fiecare efort pentru evitarea sau prevenirea războiul, prin dialog și orice alte mijloace adecvate”.– RESPECTAREA DREPTURILOR OMULUI – Biserica Ortodoxa trebuie sa respecte principiile drepturilor omului și egalitatea tratării oamenilor, punand in aplicare aceste „principii, în lumina doctrinei sale cu privire la Taine, familie, locul bărbatului și al femeii în Biserică și valorile Tradiției bisericești, în general”. Biserica Ortodoxa trebuie sa respinga discriminarea (ura, intoleranta de orice fel), care implică o distincție în demnitate între oameni (dupa culoare, religie, rasă, sex, naționalitate și limbă).– COOPERARE IN MISIUNEA SOCIALA – Biserica Ortodoxa „poate coopera cu toate instituțiile sociale, în toată diversitatea ministeriului său social” (impotriva: saraciei, lipsei de solidaritate, promovarii imoralitatii si consumismului in mass-media, ideologiei secularizarii, degradarii mediului, descoperirilor periculoase ale bioștiintelor și biotehnologiilor, promovarii formelor de conviețuire netraditionale si necrestine).
Documentul final va fi publicat de Secretariat, după introducerea modificărilor aduse in discutie in cadrul sedintei.
Sursa: Lacasuri Ortodoxe
Nu prea cred ca anume la cazul asta se referea sf. Ioan de Kronstandt pentru ca numai biserica Bulgariei a mărturisit ca este împotriva documentelor care sunt discutate la sinod, restul bisericilor au adus diferite argumente numai nu faptul ca documentele sunt eretice.
Nu mai scrieti sinod ca nu este din moment ce 7 biserici nu participa si iata cum se adevereste profetia sf Ioan de Krostandt ca vor ramane 7 biserici ortodoxe pana la sfarsitul veacurilor iar restul vor cadea in erezie in urma acestei adunari ecumeniste si a celor vanduti