Un punct de vedere ortodox care considera ca omul aflat in MOARTE CEREBRALA este VIU, iar prelevarea organelor sale este ASASINAT
Despre transplantul de organe umane
”Si in aceasta chestiune, si indeosebi asupra aspectului“mortii cerebrale si a organelor recoltate de la cadavre”, parerile divergente si nelinistile credinciosilor erau mai putin tensionate acum mai bine de zece ani – cand Staretul se afla printre noi – decat astazi. Aceasta este cauza pentru care marturiile despre pozitia lui in aceasta problema sunt putine. De aceea, ne-am gandit initial sa nu includem problema transplanturilor in aceasta marturie a noastra. Insa urmatoarele motive ne-au obligat sa ne razgandim:
- Confruntarile dure dintre adversarii acestor practici– ajungandu-se pana la lansarea directa sau indirecta de cuvinte grele -, dar si incercarea impunerii unei parti asupra celeilalte, prin masuri de forta – sau printr-o superioritate numerica – si nu pe baza de argumente veridice.[13]
- Observatia foarte corecta din expunerea mitropolitului Ierotei: “Deoarece viata Bisericii este determinata de lucrarea sfintilor si fiindca Biserica inainteaza in istorie cu pasii sfintilor, de aceea ne vom astepta la astfel de reactii ale oamenilor sfinti pentru a oferi o cale de abordare a problemei transplanturilor“. Cu putin mai inainte mitropolitul deja prezentase o atitudine defavorabilapentru chestiunea in cauza a unui “om indumnezeit contemporan”. De asemenea, vom vedea mai jos ca si fericitul staret Porfirie avea aceeasi pozitie negativa cu cea a Parintelui Paisie.
- Dar motivul cel mai important este interpretarea gresita– credem ca a fost facuta in mod inconstient – a urmatoarei fraze a Staretului: “Ceea ce imi spune inima mea este sa iau cutitul, sa o tai bucatele, sa o impart lumii si apoi sa mor”[14]. Desi e foarte clar ca fraza a fost spusa in sens metaforic – si cum ar fi fost posibil ca ea sa aibe sens literal? -, ea a fost interpretata de unii in mod gresit si legata de problematica “mortii cerebrale” si de sinucidere-autosacrificare. Adica, i se atribuie Staretului tocmai pozitia contrara fata de acest subiect decat aceea pe care el o invata, o aplica si in care credea. Intrucat exista o diferenta enorma intre “Inima mea imi spune sa iau cutitul si sa o tai..“, adica “Sunt dispus, doresc, sunt gata, tanjesc – daca vreti – sa mor de dragul fratilor mei” si “Iau cutitul si o tai“, adica “Ma sinucid – ma autosacrfic“. [15]
Prima dorinta, fericitul Staret o considera ca fiind cea mai inalta treapta a dragostei, iar a doua, ca o interventie neingaduita care se opune lucrarii creatoare a lui Dumnezeu. De aceea, pe a doua nici macar nu i-a trecut prin minte s-o savarseasca. Dimpotriva, toata viata sa, din tinerete pana la adormirea sa, a fost caracterizata de cea dintai – ca soldat, inlocuind pe altii in incursiuni de razboi periculoase sau primejduindu-se, pentru a-i salva pe altii din mainile dusmanului, desi, omeneste vorbind, existau foarte putine sanse de salvare; ca monah, storcandu-si pana si ultima picatura de vlaga, la inceput prin ascultarea pana la sange, iar apoi consoland si ajutand pe cei indurerati; ca rugatorascultat de Dumnezeu, luand de la fratele suferind boala incurabila a cancrului: si, mai presus de toate, ca unul ce-i iubea pe toti, dorind sa fie osandit el insusi, dupa spusa Apostolului Pavel, “in locul fratilor sai” (vezi Rom. 9, 3).
Dupa introducerea de pana acum, ampla, dar necesara, dupa parerea noastra, adaugam o marturie autentica despre pozitia Staretului in aceasta problema:
Gheorge Mihalis din Ioanina, cu binecuvnatarea Staretului Paisie,a donat fiului sau Demostene un rinichi. Vazand ca transplantul nu a reusit, tatal copilului a cerut binecuvantarea de la Staret sa i-l doneze si pe celalalt. Dar Parintele Paisie nu l-a lasat, ci i-a spus:
– Nu, aceasta nu este ingaduit. Dumnezeu te vrea pe tine si pe Demostene asa cum sunteti.
O alta marturie vrednica de crezare despre pozitia Staretului Paisie fata de acest subiect este si urmatoarea:
Primul este ca transplantul constituie o interventie neingaduita, facuta impotriva lucrarii creatoare a lui Dumnezeu, care, pe de o parte, omoara pe donator, iar pe de alta, creaza sentimentul plin de mandrie ca “a dat viata” primitorului.
Al doilea este acela ca aceasta procedura va fi cauza nascocirii de noi moduri de a-i omori pe bolnavi pentru a le lua organele.
Credem ca fericitul Staret, care era plin de luminarea Duhului Sfant si de darul discernamantului, prin pozitia sa de mai sus, a dat un raspuns limpede tuturor sustinatorilor transplanturilor luate de la cei aflati in “moarte cerebrala”.
Intrucat:
- Staretul il considera viu si pe cel “mort cerebral” (de vreme ce scoaterea organelor necesare supravieturii el o caracterizeaza ca ucidere a donatorului).
- Raspunde (prin primul argument) tuturor celor care, siliti de pozitiile teologice si medicale contrare, au “depasit”,chipurile, problema (respectiv daca cel “mort cerbral” este viu sau mort din punct de vedere biologic) – pe care o si numesc scolasticism apusean (!) – si scot in evidenta in schimb asa-numita “dragoste” si “jertfa” a “celui mort cerebral“ (care, in realitate sunt inconstiente si inexistente sau mai degraba identice cu eutanasia si,asa cum le numeste Staretul, “interventie neingaduita impotriva lucrarii creatoare a lui Dumnezeu“).
III. Prevede (prin al doilea argument) ca aceasta parctica (a transplanturilor facute cu organe luate de la “morti cerebral”) va constitui un inceput nefarsit si un motiv pentru inventarea unor noi moduri de a-i ucide pe oameni pentru a le lua organele (de pilda, de la bolnavii care se afla permanent intr-o stare“vegetativa”, de la nou-nascutii fara creier, prin legalizarea eutanasiei si altele).
De asemenea, am vrea sa spunem ca Staretul Paisie considera “donarea” organelor dupa moarte lipsita de valoare morala autentica. Astfel, cand un important om de stat s-a declarat donator de organe, Parintele Paisie a considerat aceasta o fapta lipsita de demnitate.
In incheiere, va trebui sa adaugam ca, potrivit marturiei ieromonahului mai sus-amintit, si fericitul Staret Porfirie avea aceeeasi pozitie ca Parintele Paisie in chestiunea transplantului.“
Note:
“[13] Fireste ca avem in vedere cartea “Biserica si transplanturile“, elaborata de Comisia Sinodala Speciala pentur Bioetica, dar, dincolo de contradictiile care exista in ea, se observa adesea si o vadita retinere, o diferentiere si uneori chiar opozitie fata de pozitiile de baza ale Comisiei fata de etica transplanturilor, pe care Sfantul Sinod le-a si adoptat in prima faza, nu insa ca o pozitie oficiala finala ci ca “un punct de vedere”si atitudine a Bisericii. Credem ca dintre textele cuprinse in cartea mai sus amintita o deosebita greutate are expunerea Preasfintitului Ierotei, Mitropolit de Nafpactos, facuta in Sfantul Sinod.
Desi initial mitropolitul a caracterizat textul Comisiei drept“uimitor”, din expunerea sa reiese exact contrariul. (Apreciem ca este vorba de o tactica a mitropolitului, pe care el a aplicat-o si in alte cazuri, – de pilda in cazul discutiei legata de citirea rugaciunilor liturgice in auzul credinciosilor, in problema primirii Papei de catre Biserica Greciei -, prin care isi exprima opozitia cu smerenie si cu politetea ce-l caracterizeaza).
Din expunerea sa, semnalam cele ce urmeaza:
- a) Mitropolitul Ierotei pune problema transplanturilor la modul general (adica, nu numai a organelor prelevate de la cadavre). Si aceasta din urmatoarele motive:
(1) Experienta unui om indumnezeit contemporan. Din context ne dam seama ca este vorba de fericitul staret Sofronie Saharov.Exista, de altfel, informatia ca acesta a declarat fara ocolisuri:“Nici nu dau organe, nici nu primesc“.
(2) Considera ca “multi sfinti contemporani care au o comuniune vie cu Hristos” ar aborda la fel aceasta problema.
- b) Problema devine si mai acuta in cazul donatorilor aflati in “moarte cerebrala“:
(1) Subliniaza divergentele dintre medici in jurul intrebarii: cand survine moartea.
(2) Este de acord cu urmatoarea constatare:
“Chiar si atunci cand unele organe functioneaza, ajutate de actiuni exterioare, sufletul continua sa actioneze in om, de vreme ce el este activ in alte organe sanatoase ale trupului. In tot cazul, cat timp mintea omului se afla in trup, chiar daca organele trupului functioneaza deficitar – e posibil ca functia mentala, memoria sau poate chiar si simturile sa nu activeze -, dar de vreme ce inima functioneaza, inseamna ca actiunea mentala a omului functioneaza.
Aceasta inseamna ca atunci e posibil ca omul sa nu aiba perceptia lumii inconjuratoare, sa nu gandeasca, sa nu simta sau se perceapa foarte slab, dar sufletul exista si poate avea comuniune cu Dumnezeu. Si, desigur, daca unul ca acesta s-a obisnuit in viata sa se roage, atunci energia lui mentala se afla in mare tensiune, adica omul are rugaciunea neincetata“.
(3) Pune cateva intrebari esentiale:
“Cum intervenim violent asupra unui om, caruia nu-i lucreaza cateva functii cerebrale, dar a carui inima functioneaza si sufletul exista inca in el, deci omul simte?“
“Nu cumva separarea violenta a sufletului de trup o facem inca si mai violenta, sporind astfel durerea sufletului, atunci cand luam organe din trupul omului ce inca mai traieste?“
“Nu cumva stam insensibili in fata celui ce trage sa moara si nu cumva aratam lipsa de respect pentru laturile personale cele mai cutremuratoare ale vietii lui?“
“Nu cumva adoptarea unor optiuni dure, chiar si pentru prelungirea vietii unui alt om, este inteleasa ca un act violent si ca o forma originala de asasinat?“
(4) Mitropolitul sustine cu tarie ca
“Biserica trebuie sa-si manifeste opozitia fata de cazurile care presupun uciderea donatorilor prin prelevarea organelor“.
In afara de mitropolit, nu se mai da cuvantul nici unuia dintre nenumaratii opozanti inversunati, atat din lumea teologica, cat si din cea medicala. Dintre cei pe care ni-i amintim, din putina noastra preocupare cu acest subiect, ii mentionam din prima categorie pe: parintele Teoclit Dionisiatul, Pr. Stelian Karpatiul(care marturiseste si despre pozitia negativa a Mitropolitului Antim al Alexandropolei – acum am Tesalonicului – in Stratigopulos, profesorul Ioan Kornarakis si altii. Din cea de-a doua, profesorii de medicina: Constantin Karakatanis si Emanuil Panagopulos, sustinuti de destui “colegi valorosi de-ai lor, profesori universitari” (potrivit marturiei Prea Fericitului Arhiepiscop Hristodul).
[14] Cuviosul Paisie Aghioritul, “Cu durere si dragoste pentru omul contemporan“, Ed. Evanghelisoms, 2003, pag. 19.
[15] Credem ca cei care invoca argumentele sfintilor si texte patristice pentru a-si consolida pozitia nu sunt atenti tocmai la acest aspect. Astfel, atat dorinta puternica a Avvei Agaton de a-si da trupul sanatos si de a lua trupul leprosului, cat si dispozitia galatenilor de a-si oferi ochii, daca era cu putinta, Apostolului Pavel – dincolo de faptul ca nu e vorba de jertfirea vietii, ci de jertfirea sanatatii si a unor madulare – raman ca o dorinta si o dispozitie.
De asemenea, a se vedea ca in tote textele promovate – chiar si in cel care este considerat cel mai convingator si mai incontestabil:“si noi datori suntem sa ne punem sufletele pentru frati” (1 Ioan 3, 16) – se foloseste verbul “a pune”, iar nu “a jertfi”. Ceea ce se poate interpreta ca: “ofer, sunt dispus sa, imi pun viata in primejdie de dragul aproapelui; o incredintez in mainile lui Dumnezeu si voii Lui (Care, in desavarsita Sa intelepciune, poate sa primeasca sau nu jertfa mea sau, in Atotputernicia Sa, sa intervina in chip minunat, salvandui pe amandoi), iar nu ca: “jertfesc in mod ultimativ, uzurpand puterea dumnezeiasca si punandu-mi singur capat vietii“. [Sidaca in mod sofistic se va observa ca donatorul nu isi pune singur capat vietii, ci o pune la dispozitia medicului, vom raspunde ca prin acest silogism pur si simplu se muta responsabilitatile, dar in acelasi timp nu numai ca medicul este scutit de vina, dar este silit sa devina sacrificator.]
In acord cu cele de mai sus, si Prea Fercitul Arhiepiscop Hristodul, cu ani in urma, in 1991, cand era mitropolit al Dimitriadei, admitea ca:
“Se ingaduie scoaterea numai a unuia dintre organele gemene, ca sa nu fie pusa in primejdie viata donatorului si cu conditia ca organul ramas sa fie sanatos“.
Nici macar nu banuia ceva despre asa-zisa sinucidere-autosacrificare (!), care este permisa si elogiata in zilele noastre.
[16] Exista si alte doua-trei marturii, potrivit carora Staretul nu s-a impotrivit scoaterii unuia dintre organele gemene (cum ar fi rinichiul sau ochiul), oferit de bunavoie de donatorul sanatos.
[17] Se intelege, desigur, in cazul “mortii cerebrale“, de vreme ce posibilitatea – sustinuta astazi de unii – oferirii unor astfel de organe (necesare supravietuirii) luate de la donatori sanatosi (aceasta este sinuciderea-autosacrificare) era in urma cu cincisprezece ani (cam pe atunci s-a iscat aceasta disputa) irationala si nesustinuta de nimeni, si, prin urmare, interzicerea ei de la sine inteleasa. Caci nici pr. Grigorie nu putea sa intrebe despre organele necesare supravietuirii luate de la donatorii sanatosi, nici Staretul sa interzica ceva care de la sine era interzis. Asadar, interzicerea se referea exclusiv la cazurile aflati in “moarte cerebrala”.”
Din Cuviosul Paisie Aghioritul, Marturii ale inchinatorilor, Nicolae Zurnazoglu, Ed. Evanghelismos, Buc. 2006
Nu mai mâncați borș, aiurea, sunteți și medici acuma, niprihditilor!
Așa este!
Mulți pentru care familia a refuzat prelevarea de organe si-au revenit.
Vezi cazul unui brancardier da la Spitalul Jud Oradea. Petricaș!
Diagnosticul de moarte cerebrală nu are fundament la nivel celular și si microfuncțional!!!
Cand credeam ca evolua ca Biserica…. ne intoarcem iar 30 de ani in timp. Felicitari.
Ionuţ Baltariu Dacă,Doamne ferește,ai avea pe cineva apropiat în această situație nu ai mai gândi la fel.
Anastasia Lungu
Asta spui asa, fara sa ma cunosti. De unde stii ca nu am avut? Nu intru in polemica, insa sunt convins ca Dumnezeu nu te poate condamna ca vrei sa salvezi alte vieti cand viata ta nu mai poate fii salvata. De altfel asta poate fii o alegere personala in alte tari. Nu cred ca la noi e posibil dar daca va fi posibil as lasa scris ca eu, vorbesc in nume personal, sa fiu donator de organe daca viata mea nu s-ar mai putea salva. Dumnezeu ne vrea BUNI, iubitori, nu ingusti la minte.
Ionuţ Baltariu a evolua pt tine inseamna sa ucizi pe unul ca sa l scapi pe celalalt ca si asa creierul nu i mai functiona?! Retorica intrebarea.
Alexandra Mihaela
Iar vorbesc pocaitele care nu cunosc oamenii dar emit judecati de valoare despre oameni.
Daca pentru tine prelevarea de organe insemana sa ucizi…. atunci discutia nu are sens. Noapte buna acolo in bezna mintii.
Ionuţ Baltariu Dumnezeu este același,și acum,și acu 30 ani cum spui d-ta,și mâine. El nu se schimbă niciodată. Dumnezeu e același și în Sfinți,ptr că nu ei au vorbit,ci harul Duhului Sfănt din ei . Aici pe pămant fiecare spune ce gândește,dar cănd ajungi la Dumnezeu,no să poți să ii spui lui că na făcut bine. Tot așa spun și cei care cred că au evoluat,su drepturi,să facă aia,și aialaltă,dar aceste drepturi cine i le-a dat?cumva Dumnezeu ? Nu,tot Omu.
Așa spunea și pr Ilarion Argatu
Cu ceva vreme in urmă nici nu exista noțiunea de moarte cerebrală, nici modalitatea de a ține în viață o persoană aflată în situația asta. Deci chiar această viață este una artificială, dată de aparate și medicamente.
Transplantul in sine nu era posibil cu ceva vreme in urmă, deci și cel în moarte clinică și cel cu un organ deficitar sau grav bolnav, ar fi fost morți fără nicio altă șansă. Asta era în natura lucrurilor și eram de acord că așa a dat Dumnezeu.
Dacă acum s-a ajuns să ținem și să definim ca viu pe unul care ar fi fost mort și să dăm viața unuia care inca este viu dar moartea îi bate la ușă, ar însemna că ne certăm pentru viața unui mort în contra morții unui viu.
Sigur că, așa cum spun și Sf Părinți, există și aspecte de bună discernere la fiecare caz în parte, precum și aspecte etice, morale și spirituale de care trebuie ținut seama.
Singura preocupare a doctorilor sunt banii. Preleveaza organele gratuit și le transplanteaza pe zeci de mii de euro.
Si cum a zburat Pimen cu elicopterul poate poate ii dadeau ceva sa nu crape.
Ipocriti ce sunteti, voi care vindeti gogosi pentru averi nemeritate.
Deci daca eu sau voi suntem pe moarte nu trebuie sa acceptam oportunitatea de a primi un organ când aceasta apare pentru că e păcat nu? Sa acceptam că suntem bolnavi și să murim! Înțeleg că asta ne cere biserica! Atunci când primești cel mai de preț dar așa cum e viața nu lupți din răsputeri să îl păstrezi și să îl onorezi? Ți a luat Dumnezeu mintile ,, dezbinătorule ortodox,, !
Cața vrăjeală aveți pe voi 🤦♂️
Daca un om a murit de ce sa nu doneze un organ către un om ce are nevoie de un transplant? Dar vad ca în loc sa mergeți pe calea credinței voi mergeți pe calea iehovistilor 🤦♂️
Cornel Hutanu
Maine, poimaine luam si noi ortodoxii aberatia ca nu avem voie sa donam sange. :)) au vazut ca e „cool” si prinde la prostime si acuma ortodoxia incearca sa fie ca ei. Sper ca punctul de vedere oficial al BOR sa NU fie niciodata in ton cu prostiile astea.
Asasini. Numai unde sânt două organe de același fel se poate sau unde se prelevează o parte care regenerează, nu in întregime. Deci ?
E ucidere dacă nu se întrunesc condițiile acestea.
Iahve Biruitorul Cand un om se afla in moarte cerebrala el este tinut in viata doar de aparate. Scos de la aparate, moare imediat. Deci? Care ar fi motivul pentru care sa nu poata fi salvata viata altcuiva, cand oricum donatorul nu mai e in viata, decat datorita unor aparate? Avem oare un cantar umanitar sa cantarim care binefacere este mai mare? Si cine se mandreste ca a salvat viata cuiva dandu-i un organ? Si daca se mandreste, ce? E pacatul lui, daca e! Chiar nu luam in calcul binefacerea?
Petrovici Simona așa ne mint doctorii că e moarte cerebrală și nu își mai revin în veci ca să facă transplanturi de zeci de mii de euro. Au fost pacienți a căror familie a avut suficienta dragoste și răbdare să nu-i dea la sacrificat și care și-au revenit după săptămâni sau luni de coma.
Petrovici Simona A scoate de la aparate nu e păcat, poate nu sânt resurse de întreținere. Dar a ,,scoate” din om cât e viu ceva si a dona altcuiva Da e păcat numit ucidere înainte de a intra în moarte respectiva persoană.
Polemica în cazul de față e total nepotrivită. Porunca ,,Să nu ucizi” este călcată.
Scuza nu poate repara nimic. Medicul nu trebuie să fie Dumnezeu ci om.
Cazuri de exceptie sânt accidentele mortale(incompatibile cu viața) unde se poate preleva. Dar cu socoteală dreaptă.
Acum in ziua de azi mulți se joacă cu Știința lui Dumnezeu: manipulează clima, experimentează diferite nebunii în laborator, fac transplanturi unilateral-abuzive, otrăvesc alimentele, strică atmosfera, etc, …toate sânt crime împotriva umanității.
Susținători ai acestor fapte sânt mulți. Toți sânt de partea vrăjmașului.
De aceea compasiunea și mila a pierit luănd locul alte înțelesuri eronate.
Omenirea e fără Dumnezeu.
Mirela Roxana Intrebare: dacă(Doamne fereste) ați avea dumneavoastra sau un membru al de familie nevoie de un organ într o zi, ați accepta sa vi se facă un transplant?
Adriana MI m-am gândit la întrebarea asta mai demult, dacă asta ar însemna să moară cineva și să-și umple buzunarele un doctor nu aș fi de acord. E ca și cum ai ucide pe stradă pentru că ai nevoie de organul acelei persoane.
Iahve Biruitorul Dvs priviti doar partea goala a paharului. Ce ati vrea? Sa devenim justitiari? Sa stam cu ochii pe teoria conspiratiei? Sa ne temem la orice pas? Nu despre asta e vorba!
Nu omori pe nimeni, frate, ori il scoti de la aparate , ori ii prelevezi un organ, totaia. Aparatele sustin viata organului, aparatele controlate de doctori. Deci decizia mortii apartine doctorului in ambele cazuri si ambele sunt urmate de deces, nu e nimic natural aici. Singura deosebire intre cele doua manevre este salvarea unei alte vieti. Greu de optat!!!!!! Si de inteles!!!!!!
Adriana MI Nuuuu… ei sunt ca sectarii, ii lasa sa moara, cum sa apeleze la stiinta? E pacat….
Mirela Roxana Ar fi bine daca dvs ati sti ce este in mintea cuiva, daca minte, sau spune adevarul, sau daca ati avea asa un discernamant, incat sa deosebiti sfintenia de inselare!!!..
Iahve Biruitorul Dvs cine sunteti, de fapt, va indentificati cu cine? Purtati un nume fals, in timp ce dezbateti adevarul? Nu e un pacat?
Ce sunt aparatele care tin in viata un om? Pot fi ele acceptate de crestinism? Pentru ca fara ele, in mod normal, un om ar muri. Deci cine decide moartea, sau viata cuiva, in cazul in care se ajunge la aparate?
Daca eu nu accept ca ruda mea sa fie tinuta in viata de aparate, fac un pacat? Decid eu moartea cuiva? Daca sunt de acord cu prelevarea de organe de la o persoana conectata, ucid viata cuiva? Dar daca decid deconectarea, nu ucid? In ce mod ucid eu pe cineva, care nu poate trai decat conectat? Asculta Dumnezeu de aparate, de noi, de doctori? Prelungeste Dumnezeu viata cuiva tinand cont de aparate? Nu cumva intervine omul in decizia lui Dumnezeu, netinand cont de El nici intr-un caz, nici in altul? Sau poate chiar Dumnezeu ne ofera aceasta oportunitate de decizie? Ce credeti? Si daca avem libertatea de decizie, hai sa o folosim in mod benefic si sa nu mai cautam nod in papura.
Faptul ca sunt si ticalosi pe lumea asta, ma refer la trafic de organe, etc, nu ne indreptateste sa ABANDONAM salvarea de vieti. Nu trebuie sa devenim banuitori la orice pas, caci banuiala este de la diavol. Nici sa fim fricosi a face binele, ca vezi, doamne, devenim ucigasi! „Asasini”, cum ziceti dvs, in loc de salvatori!!!
Mirela Roxana
Aveti dreptate
hai în evul mediu: proti, inculți, analfabeți. apărătorul md ai audienta imbecila nu este altceva decât un excrement uman.
o porcarie transplantul de organe si toata medicina un experiment
Păi cam așa este
Popi cu mine in gustă ,la ei gindeste garga.
Apărătorul Ortodox a devenit și medic specialist in chirurgie.
Cu unele organe salvezi vieti dar omul nu înțelege si judeca..
Iulian Nazarcu oare de ce nu poti preleva organe de la un mort?
Laurentiu Matei Pentru ca nu sunt vii, le prelevezi doar de la cei in moarte clinica sau cerebrala..
Iulian Nazarcu am citit un articol al unui doctor ce preleva organe de la pacienti în moarte clinica….concluzia lui era; nu poți sa fii niciodată convins ca acel om este în moarte clinica, întrucât ochii lăcrimează în timp ce sunt prelevate organele, organele interne funcționează în parametrii….. și mai mult exista suficiente medicamente care pot reda coma profunda de grad 4 numita și moarte clinica……mai ales acum când exista o cerință crescuta de organe . Tutorii donatorilor de organe, sunt convinși relativ repede sa accepte donația de organe catre alți pacienți…. Tot el spunea ca sinistrul provocării era atunci când pe masa donatorilor existau copii ce tocmai intrasera în coma…. De aici mai departe crezi ce vrei..
Laurentiu Matei Teoriile sunt foarte greu comparate cu faptele, Poti sta in coma sau moarte cerebrala ani de zile insa putine sanse sa revii la viata.. Intra adevar sanse sunt dar putine plus ca prelevarea organelor se face doar cu acordul rudelor…
Iulian Nazarcu Si totuși exista caz documentat in care o femeie însărcinată sufera un accident, intra in moarte cerebrala si totusi in acea conditie, ajutata de medici, aduce sarcina la termen. Si, un alt punct de vedere… Sa facem un exercițiu de gândire: presupunem ca un apropiat ajunge sa fie in moarte cerebrală. Cum ne impacam totusi cu ideea ca unii se trezesc din „moarte cerebrală” tarziu, altii relativ repede ..daca noi acceptam imediat transplantul..? Oare nu vine gandul : daca totusi cel drag noua si-ar fi revenit..? Nici nu mai vb de multitudinea de procese fiziologice care decurg normal ca si consecință a prezentei sufletului in trup: cresterea parului,a unghiilor, imbatranirea sub toate formele ei. Am citit un articol foarte bine documentat si am inteles multe, daca imi este permis si e cineva interesat, pot lăsa aici un link. Vă va aduce multe lămuriri.
Iulian Nazarcu Judecăți pripite.
Iahve Biruitorul Judecata sau judecatile nu sunt ale noastre..
Iulian Nazarcu Sânteți oare roboți ?
Iahve Biruitorul la ce va referiti??.
Iulian Nazarcu Că ,,judecățile nu sunt ale noastre…” !
Dar ale cui sunt?
Iulian Nazarcu Orice decizie se ia pe baza unei judecăți.
Legea omenească poate fi greșită. Conștiința poate fi curată și dreaptă păstrând raportul corect intre Om si Dumnezeu.
Când omenirea se dezbracă moral de valorile arhicunoscute intervine anarhia, fiecare face ce vrea.
Orice poate fi posibil dar nu și îngăduit de Sus – raportându-ne la Dumnezeu.
Apoi cunoscând valoarea omului nu ,,îl hăcui” luându-i viața cu mâna ta pentru cauza altuia. Atunci cei ce decid impart vina cu cei care o și fac devenind ,,vărsători de sânge”. Evident, nevinovat.
Că se înțeleg lucrurile diferit, asta ține de stupizenia sau curățenia sufletească a societății care face astfel de legi având convingerea falsă, că fac ,,un bine”.
Iahve Biruitorul Doar Dumnezeu judeca Omul..
Omul este un întreg , nu se divide.
Este păcat de moarte.. Dumnezeu te-a adus pe lume întreg, atât trupește cât si sufletește, așa trebuie sa te întorci si in țărână, întreg, nu ciontit.. Jumătate.. Inima ta, este a ta si tu vei da socoteala la matea judecată de ceea ce a izvorât din ea. La fel si celelalte organe
Doina Danci Tot din corp putrezeste asa ca de ce sa nu dan sanse la noi vieti??..
Doina Danci Aveți posibilitatea să refuzați și transfuzia de sânge. Doamne ferește, dar aș fi curios să văd ce ați face in această situație.
Doina Danci încet încet începe ortodoxia sa semene cu sectarismul
Cornel Hutanu du-te tu! 🤣 Mai citește in scriptura, apoi vino de comentează rau împotriva ortodoxiei
Doina Danci deci, atât poți? 😄 Sa razi?
Unde ai învățat medicina? 😄 Pe facebook? 🤣
Doina Danci unde scrie în Biblie ca transplantul e păcat? 🤦♂️
Doina Danci cand nu ai nici un argument atunci devii ironica și aroganta 🤣 îmi place atitudinea ta. In loc sa argumentezi ca orice om inteligent vrei sa ma provoci, ca mai pe urma tot tu sa faci pe victima martirizata 🤣 oameni ca tine am cunoscut o grămadă 😁
Când o sa fii grav bolnava sa nu te duci la medic, sa te tratezi cu ce vezi pe internet 😁
Cornel Hutanu dacă Dumnezeu a hotărât ca, un suflet sa moară, sau sa sufere de o boală cruntă, el stie, de ce a îngăduit acest lucru. Dumnezeu, daca vrea să salveze un trup, un suflet îl salvează si gata.. Nu are nevoie de medicii intermediari si știința pământească, nu are nevoie de organe de la alții, puterile lui subt nemărginite.. In momentul in care tu om, facut din lut, vii si vrei sa combați ceea ce a îngăduit Dumnezeu, vrei sa te pui mai presus de cele sfinte, sub pretextul” am salvat vieți, „curmând viața altora , sau, săracit trupește un alt suflet luându-i organele, fără acceptul lui, asta, nu mai este lucrare dumnezeiasca, duhovniceasca ci dracească si lumească
. Sa va gândiți la un simplu lucru care se petrece sub ochii noștri zilnic si sub conștiințele noastre neputincioase, si bolnăvicioase
. An de an, zi de zi, sunt răpiți copii pentru a li se „preleva „scoase organele si date unor criminali sadici, indevoliti care având bani si putere nu vor sa moară si considera ca lor, li se cuvine totul.. S-o amintesc aici pe reptila Angliei, Regina, bea sânge de noi născuți la micul dejun.. Așa și – a prelungit viața până la 96 ani.. Dar tot a murit si tot yputregai a ajuns .. Masonii si cei bogați ai lumii fac toate aceste atrocități și orori in acesta lume stăpânita si condusă de antihrist, cu ajutorul si prin supușii săi intermediari ascultători, și devotați. . Prea-puțin. credincioșilor..
.
Doina Danci Dumnezeu a lăsat sa evolueze medicina pe pământ, însă unele forme de viata habotnice se împotrivesc la ceea ce Dumnezeu a lăsat pe pământ. Unele forme de viata ortodoxe încă mai au o gândire de evul mediu deocamdată. Asta e 🤭 nu toți oamenii sunt raționali în gândire. Unii încă mai au impresia ca pământul e plat sau ca soarele se învârte în jurul pământului. Unde nu este, nici Dumnezeu nu cere 😁
A FOST ODATĂ CA-N POVEȘTI A FOST CA NICIODATĂ, UN FRĂSINEI DUHOVNICESC, ÎMPRĂȘTIAT DE FARISEI ACUM, O CEATĂ DEZBINATĂ