Autoritățile vor să reducă tranzacțiile în numerar în Republica Moldova, relatează bizlaw.md. În acest sens, Ministerul Finanțelor a propus, în măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, mai multe acțiuni ce urmează a fi întreprinse.
Conform autorităților, în Republica Moldova există potențial pentru dezvoltarea plăților fără numerar. Mai mult ca atât, în contextul situației pandemice existente, utilizarea plăților prin virament reprezintă o practică eficientă de prevenire a răspândirii bolilor transmisibile. Astfel, se propune ca:
- plățile efectuate între agenți economici în numerar să fie de maxim 100.000 lei lunar/10.000 lei per tranzacție;
- obligativitatea deținerii POS terminal la subdiviziunile unde vânzările sunt mai mari de 500.000 lei;
- plățile efectuate de persoană fizică în numerar să nu fie mai mari de 100.000 lei per tranzacție.
Aceste măsuri vor impulsiona tranzacțiile non-numerar, respectiv creând premise de reducerea a comisioanelor percepute de instituțiile financiare. Mai mult ca atât, Ministerul Finanțelor afirmă că reducerea numerarului și orientarea spre efectuarea plăților prin virament va avea efecte pozitive asupra dezvoltării economice atât din perspectiva autorităților publice, cât și din perspectiva persoanelor fizice și juridice:
- pentru autorități publice: asigură creșterea transparenței și securității prin sporirea posibilităților de monitorizare și, în acest sens, este o măsură care contribuie la combaterea fenomenului muncii ne(sub)declarate și combaterea evaziunii fiscale;
- pentru persoanele fizice și juridice: asigură efectuarea rapidă a mai multor plăți într-o perioada scurtă de timp oferind, astfel, oportunitatea de a obține venit mai mare și, concomitent, de a economisi timpul.