Selectați Pagina

Ce pericole ascund jucăriile şi cât de nocive sunt pentru sănătatea copiilor

Ce pericole ascund jucăriile şi cât de nocive sunt pentru sănătatea copiilor

jucariiMulte dintre jucăriile de pe piaţă pot fi periculoase pentru sănătatea copiilor. Nu vorbim doar despre riscul de a le înghiţi sau de a se răni cu ele, ci despre substanţele pe care le conţin: plumb, mercur, ftalaţi, parabeni, bisfenol. În cantităţi mari, acestea devin toxice şi pot genera alergii, probleme hormonale, dar şi boli mai grave, potrivit digi24.ro.

Ce au în comun răţuştele de baie, cuburile de lemn şi păpuşile? Răspunsul i-ar îngrozi pe cei mai mulţi dintre părinţi. Este vorba despre o listă lungă de chimicale pe care nu ne-am aştepta să le găsim în astfel de produse.

Citeşte şi:  În Ungaria câinii nu mai pot fi ţinuţi în lanţ prin lege

„Sunt în primul rând coloranţii azointerziși, dacă vorbim de jucării textile, coloranţii cancerigeni şi alergenici, dacă vorbim de jucării din plastic ftalaţii, bisfenolul, dacă discutăm de obiecte din plastic utilizate în special pentru hrănirea copiilor, discutăm de nitrozamine, care se găsesc practic peste tot, pentru că nitrații şi nitriții se transformă în nitrozamine”, a explicat Liliana Enache, director general laborator de testare a jucăriilor. Iar dacă vorbim despre jucăriile din lemn, cele mai periculoase sunt metalele grele care se află în vopseluri. Producătorii le folosesc pentru a obţine culori vii, de care copiii sunt atraşi.

Citeşte şi:  Lege in Franta: Toti cetatenii devin automat donatori de organe dupa moarte, fara acordul familiei

„Intervin absolut dezastuos în sănătatea copilului”, a mai spus Liliana Enache, director general laborator de testare a jucăriilor. Legislaţia europeană nu interzice folosirea metalelor grele precum plumbul, mercurul sau seleniul în jucării. Potrivit specialiştilor, acestea devin periculoase abia când depăşesc anumite concentrații. „Aceste metale atacă de la plămân, ficat, până la sistemul nervos al organismului uman”.

Citeşte şi:  Mutanții de la Fukushima au bulversat întreaga lume. Imagini incredibile

Efectele nocive pot apărea şi după câteva zeci de ani de la folosirea jucăriilor. Deocamdată, însă, nu există studii care să confirme aceste suspiciuni.Pentru a-i feri pe copii de aceste probleme specialiştii recomanda citirea cu atenţie a etichetelor.

Un alt sfat este şi alegerea jucăriilor româneşti, care au mai puține chimicale, față de cele din China, de exemplu. Potrivit statisticilor, piața jucăriilor din România este estimată la 150 de milioane de euro. Însă doar 10% sunt produse în ţara noastră.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Decizia de publicare a opiniilor dvs ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *