Notă: Cercetind istoria scrisa a omenirii, vedem ca nici un calendar de pe pamant nu depaseste in masuratori 8000 de ani. Astfel dupa calendarul chinezesc suntem in anul 4658, dupa cel ebraic in 5782, dupa cel hindus Kali Yuga suntem in anul 5124 iar dupa cel coreean in anul 4355. Interesat este ca aceste calendare nu au ca punct de plecare facerea lumii ci doar cel bizantin, pe care il are Biserica drept-slavitoare, aflandu-ne acum in anul 7530 de la facerea lumii (anul 2022 după Hristos).

Istoria biblică ne arată adevărata vârstă a Pământului

De ce Biblia afirmă că vârsta pământului este de 6000 de ani?

De ce Biblia afirmă că vârsta pământului este de 6000 de ani?

Mulți oameni se întreabă cum de Biblia ajunge la concluzia că Pământul nostru are 6000 de ani. Având în vedere că cronogenealogia (în care cunoaștem vârsta tuturor taților dintr-un lanț continuu de generații în momentul în care s-au născut fiii lor) se termină la scurt timp după Noe, cum trecem astfel de la cifra obţinută de 1600 de ani, până în prezent, obținând o vârstă totală a Pământului de aproximativ 6000 de ani?

CÂT DE PRECIS PUTEM DETERMINA VÂRSTA PĂMÂNTULUI?

Acuratețea cunoștințelor noastre despre datarea evenimentelor istorice sau a epocilor este limitată de acuratețea datelor de care dispunem. Datele cronogenealogice ne permit să determinăm momentul unui eveniment cu o precizie de un an. Adică, Adam avea 130 de ani când s-a născut Seth, dar nu putem ști dacă avea 130 de ani și 3 luni sau aproape 131 de ani. Acest lucru este valabil și în toate celelalte cazuri. Prin urmare, conform cronogenealogiei, putem stabili că Potopul a avut loc aproximativ în anul 1656 de la crearea lumii, plus sau minus 10 ani (deoarece cifra 1656 se obține prin însumarea a 10 cifre, fiecare dintre acestea fiind cunoscută cu exactitatea anului). Dacă toate datele de naștere ale fiilor vin chiar înainte de zilele de naștere ale taților (de exemplu, Adam avea 130 de ani și 11 luni când l-a născut pe Seth; Seth avea 105 ani și 11 luni când l-a născut pe Enos etc.), atunci Potopul nu a avut loc în 1656, ci în 1665 de la crearea lumii. Dar, bineînțeles, această mică ambiguitate nu le convine celor care vor să calculeze istoria omenirii în mii de ani.

Citeşte şi:  Să vă rugaţi așa: „Cu judecățile pe care le știi, Doamne, rânduiește viața mea așa încât să mă mântuiesc”

DE LA POTOP LA PATRIARHI

În capitolul al unsprezecelea din Geneza este prezentată o genealogie cronologică secvențială de la Sem la Avram; și în altă parte în Cartea Genezei (1) sunt oferite informații care ne permit să continuăm această cronologie până la exodul lui Israel din Egipt, când Iacov avea 130 de ani. Conform acestor date, Iacov a plecat în Egipt la 642 de ani (plus cel mult 12 ani) după Potop, adică în 2298 (plus cel mult 22 ani) de la crearea lumii. Cu toate acestea, aici se termină cronogenealogia, cu aproape 2000 de ani înainte de Hristos (2). Deci, cum putem continua cronologia exactă?

DE LA PATRIARHI LA HRISTOS

Exodul 12:40 ne spune că copiii lui Israel au stat în Egipt timp de 430 de ani. Acest lucru corespunde cu Geneza 15:13, unde Dumnezeu îi spune lui Avram că urmașii săi vor fi înrobiți și asupriți timp de patru sute de ani (înrobirea nu a avut loc imediat după sosirea lor în Egipt, ci doar la ceva timp după moartea lui Iosif, când copiii lui Israel s-au înmulțit atât de mult încât i-au speriat pe egipteni). Așadar, Exodul a avut loc în anul 2728 (plus cel mult 23 de ani) de la crearea lumii.

DE LA EXOD LA REGATE

Știm că copiii lui Israel au rătăcit în pustie timp de 40 de ani, ceea ce înseamnă că au intrat în Tărâmul Făgăduinței în anul 2768 (plus cel mult 24 de ani) de la crearea lumii. Aici, însă, cronologia devine un pic mai puțin exactă. Adevărul este că nu știm cu exactitate cât a durat cucerirea Tărâmului Făgăduinței și nici cât timp au stat judecătorii la conducerea lui Israel. Știm cât timp a domnit fiecare dintre judecători și cât timp a durat fiecare perioadă de domnie pașnică; dar unele dintre aceste perioade se suprapun în mod clar, iar unii judecători au condus doar o parte a Israelului, în timp ce un alt judecător a condus o altă parte a acestuia.

Citeşte şi:  Cum putem trai crestineste intr-o societate departata de Dumnezeu

Cu toate acestea, în III Regi găsim o afirmație clară care ne permite să procedăm la o cronologie destul de sigură. În III Regi 6:1 spune: „Iar în anul patru sute optzeci, după ieşirea fiilor lui Israel din Egipt, în al patrulea an al domniei lui Solomon peste Israel, în luna Zif, care este a doua lună a anului, a început el să zidească templul Domnului.”

Deci, dacă scădem 124 de ani din 480 de ani (40 de ani pentru rătăcirea în pustiu, domnia lui Saul și David, plus 4 ani de domnie a lui Solomon), obținem aproximativ 356 de ani pentru domnia judecătorilor – ceea ce pare destul de plauzibil, dacă acceptăm că unii judecători ar fi putut domni simultan. Așadar, Solomon a început să construiască Templul în 3208 (plus cel mult 23 de ani) de la crearea lumii. Observați că am parcurs peste trei mii de ani de istorie pământească și datarea noastră are o marjă de eroare nu mai mai de 25 de ani!

DE LA REGATE LA CAPTIVITATEA BABILONIANĂ

Dacă construim o cronologie în funcție de regii Iudeii, fără să presupunem că aceștia ar fi putut domni în același timp, rezultă că de la construirea Templului până la captivitatea locuitorilor Regatului lui Iuda au trecut 429,5 ani (plus cel mult 21 de ani). Dar știm că unii conducători ai Iudeii au domnit într-adevăr în același timp. Acest lucru reiese, printre altele, din compararea cronologiei regilor lui Iuda și a regilor lui Israel (3). Având în vedere acest lucru, putem stabili că de la construirea Templului până la captivitatea locuitorilor regatului Iudeii au trecut, de fapt, aproximativ 345 de ani, ceea ce înseamnă că acest ultim eveniment a avut loc în jurul anului 3553 de la crearea lumii.

În acest moment, însă, putem trece deja la sistemul nostru cronologic modern: la urma urmei, având în vedere diferența dintre sistemele calendaristice, aproape toți cercetătorii sunt de acord că captivitatea babiloniană a avut loc în 586 î.Hr. Acest lucru înseamnă că primul an al erei noastre (după nașterea lui Hristos) se încadrează în anul 4150 de la crearea lumii, la o marjă de eroare de 50 de ani. Prin urmare, astăzi trăim în anul 6150 de la crearea lumii, cu o marjă de eroare de mai puțin de 50 de ani.

Citeşte şi:  O biserică ortodoxă din SUA a fost profanată cu simboluri satanice și antihriste de delicvenți necunoscuți

BIBLIA ESTE ISTORIE!

Este clar că, încă din primul verset al cărții Geneza, Biblia încearcă să ne ofere o descriere exactă și concretă a modului în care a fost lucrarea lui Dumnezeu pe pământ. Aceasta înseamnă că Biblia trebuie să ne ofere nu numai informații corecte din punct de vedere teologic, ci și istoric. Mai mult: în esență, ideile noastre despre Dumnezeu se bazează pe date istorice, așa că dacă istoria biblică este greșită, și teologia noastră va fi greșită! Un mod de a sublinia faptul că cărțile Bibliei ne relatează istoria autentică este de a preciza durata vieților individuale sau durata perioadei istorice de la un eveniment la altul.

Putem fi destul de siguri că Cuvântul lui Dumnezeu este exact în toate detaliile istorice, la fel cum este exact în toate adevărurile teologice.

Note:

  1. Geneza 5 prezintă generațiile de la Adam la Noe și fiii săi; Geneza 11:10 și urm. 11:10 și urm. prezintă generațiile de la Sem la Avram; Gen. 21:5 afirmă că, la momentul nașterii lui Isaac, Avraam avea 100 de ani; Gen. 25:26 afirmă că, atunci când s-au născut Esau și Iacov, Isaac avea 60 de ani, iar Gen. 47:9 spune că Iacov avea 130 de ani când a venit în Egipt.
  2. Unii susțin că există lacune în genealogiile din Gen. 5 și 11 au lacune. Pentru dovezi că, de fapt, nu există astfel de lacune, vezi Sarfati, J. Biblical chronogenealogies, J. Creation 17(3):14-18, decembrie 2003, creation.com/chronogenealogies.
  3. Pentru mai multe informații despre problemele legate de interpretarea cronologiei regilor lui Israel și Iuda, a se vedea: Kaiser W., A History of Israel: From the Bronze Age Through the Jewish Wars (Broadville & Holman: Nashville, TN, 1998), pp. 292-300.

Sursa: https://creation.com/6000-years-russian