Ceapa, un banal ingredient adaugat mancarurilor din bucataria ta, are o multime de calitati pe care este posibil sa le fi trecut cu vederea pana acum. Beneficiile consumului de ceapa iti depasesc cu siguranta asteptarile, aceasta leguma fiind o adevarata farmacie concentrata intr-un bulb.

Iata care sunt efectele cepei asupra sanatatii tale!
1. Previne eficient raceala
Avantajele consumului de ceapa cruda au fost sesizate inca din antichitate, insa imparatul Nero este cel care a ramas in istorie ca unul dintre marii mancatori de ceapa. De fiecare data cand simtea ca il paste o raceala, Nero obisnuia sa comande portii intregi de salata de ceapa. Efectul era resimtit pe loc, ulterior savantii descoperind ca leguma, prin continutul mare de fitochimicale, asigura o absorbtie mare a vitaminei C in organism, crescand astfel imunitatea la infectii.
Probabil ca Nero nu s-a sinchisit niciodata de mirosul degajat dupa o portie de ceapa, insa stramosii nostri au gasit un mijloc de a scapa de el. Un pahar de lapte baut dupa ce ai mancat ceapa reduce considerabil mirosul sau neplacut.
2.Regleaza nivelul glicemiei in sange
Inclusiv pentru hipoglicemici, ceapa se dovedeste un aliment ideal. Bogata in crom si cu un continut ridicat de alil propil disulfid, ceapa verde sau ceapa ajunsa la maturitate poate regla nivelul zaharurilor in sange.
3. Are efecte antiinflamatorii unice
Ceapa a reprezentat si cel mai comun antiinflamator folosit din timpuri antice si pana aproape de zilele noastre. Ba chiar si acum in sate retrase, batranii obisnuiesc sa trateze unele infectii cu zeama stoarsa dintr-o ceapa. De exemplu, infectiile urechii se trateaza in medicina populara cu zeama de ceapa calda aplicata cate doua-trei picaturi in ureche. Intepaturile de albine sunt, de asemenea, tratate cu zeama de ceapa. La fel, ceaiul din coji de ceapa este un bun tratament pentru infectiile sistemului respirator.
La arabi, ceapa a jucat inclusiv rolul de ingredient pentru solutii cosmetice de regenerare a parului. Amestecata cu sare si piper, ceapa taiata felii era aplicata pe scalpul celui care voia sa intarzie cat mai mult aparitia calvitiei.
4. Reduce riscul instalarii bolilor cardiace
Un consum constant de ceapa proaspata, amestecata in salata sau servita ca atare, te poate feri de o multime de boli de inima. Ceapa consumata in stare cruda favorizeaza productia de colesterol bun (HDL) in interiorul organismului uman, acesta regland o mare parte din functiile cardiace.
5. Previne cancerul
O substanta continuta de ceapa proaspata, quercetina, este un puternic antihistaminic si antiiinflamator, fiind folosita si in prevenirea cancerului pe post de substanta cu rol anti-tumoral. Insa, decat sa consumi extrasul livrat in farmacii sub forma de capsule, pare mult mai usor sa iti menajezi sanatatea prin consumul de ceapa proaspata.
Pana si pentru persoanele care nu suporta mirosul de ceapa proaspat taiata se gasesc destule modalitati de a pregati acest medicament minune intr-o forma apetisanta. Ceapa coapta in coaja proprie se dovedeste o reteta simpla si atragatoare pentru prepararea unei salate delicioase.
6. Completeaza aportul zilnic necesar de vitamine si saruri
Valoarea nutritiva a cepei este de asemenea apreciata. 100 de grame de ceapa contin 44 de calorii si 1,4 g de fibre. Insa ceapa este un aliment bogat in vitaminele A,B6,C si E carora li se adauga si sodiul, potasiul, fierul si acidul folic.