Fiule, dacă vei ajunge prin credinţă la curăţia inimii, care în locuri neturburate de oameni, se alcătuieşte şi dacă te vei ascunde de cunoaşterea lumii acesteia, încât nici să n-o simţi, dintr-o dată cunoştinţa duhului se va afla înaintea ta fără s-o cauţi defel.

Căci zice: „Înfige un stâlp, toarnă deasupra untdelemn, şi comoară afla-vei în sânul tău.” Iar dacă eşti legat cu lanţul cunoştinţei sufleteşti, se cuvine să-ţi spun, că mai uşor ai putea să te dezlegi din lanţuri de fier, decât din acelea.

Citeşte şi:  Nu spuneți unui copil ”ești cel mai bun”, ”cel mai frumos”, ”cel mai talentat”. ”Cel mai” este un adaos nefericit

Şi, niciodată nu te depărtezi de cursele rătăcirii, şi nu vei avea îndrăzneală cu pricepere şi nădejde către Domnul, şi pururea calci pe ascuţiş de săbii, şi nicidecum nu vei putea să petreci fără de scârbă. Cu neputinţă (ştiind că eşti neputincios) şi cu simplitate te roagă, ca să-ţi trăieşti viaţa cum trebuie înaintea lui Dumnezeu, că atunci fără de grijă te afli. Că mila urmează smeritei cugetări, aşa, ca o umbră unui trup. Deci, dacă vrei să petreci aşa, să nu dai mâna cu niciunul din gândurile cele neputincioase.

Citeşte şi:  Pe când Dumnezeu caută, fie şi la cel mai mare păcătos, măcar o sin­gură faptă bună ca să-l poată mântui, oamenii caută măcar un sin­gur păcat la cel mai desăvârşit dintre oameni, ca să-l ucidă!

Şi, chiar de ar fi să te înconjoare toate păgubirile, şi toate relele şi toate primejdiile, şi să te îngrozească, să n-ai grija lor, nici să nu le socoteşti pe ele.

Sfântul Isaac Sirul, Cuvinte despre nevoință, Editura Bunavestire, Bacău, 1997 – fragment