Presedintele Xi Jinping a cerut Consiliului militar central sa angajeze reforme in cadrul fortelor armatei pentru a „obtine victorii in toate razboaiele moderne”, scrie incomemagazine.ro.
Este vorba despre o reforma fara precedent in istoria Chinei, a comentat analistul rus Vasili Kasin, de la Centrul de analiza a strategiilor si tehnologiilor. „Se are in vedere desfiintarea acelor structuri care dateaza de la fondarea Republicii populare a Chinei, in 1949. Daca reforma va da rezultatele scontate, ea va ridica sistemul de comanda a armatei la un nivel mult mai ridicat si va rezolva acele probleme organizatorice care au franat dezvoltarea fortelor militare”, a explicat expertul rus.
Dar, a adaugat el, „orice asemenea schimbari necesita timp si nu sunt intotdeauna primite cu entuziasm de militari si de societatea civila”. De mentionat ca principalele structuri vizate de preconizatele reforme – Statul major general, Departamentul politic si Departamentul de logistica – au fost create de Partidul comunist chinez in 1930, cu 20 de ani inaintea formarii Republicii populare. Desi au suferit modificari de-a lungul anilor, aceste organisme inca mai functioneaza in interiorul armatei Chinei.
„Sistemul chinez de comandament militar este unul specific. Alaturi de misiunile traditionale, Statul major general asigura coordonarea fortelor terestre. El include, de asemenea, o directie generala insarcinata cu protectia inaltilor demnitari ai statului. In plus, Statul major controleaza doua servicii de spionaj, asa numitele directii a doua si a treia, precum si directiile a treia si a patra care se ocupa de razboiul electronic si de cel cibernetic”, a precizat Kasin.
In ceea ce priveste Departamentul politic, el controleaza nu numai activitatile ideologice ale trupelor, dar gestioneaza resursele umane, politia si justitia militare. Analistul este de parere ca aceste directii vor trece in subordinea Comisiei politico-juridice. „Ramane de vazut ce se va intampla cu serviciul special destinat propagandei in straintate”, a adaugat expertul.
In opinia lui, reformele acestui serviciu corespond perfect tendintele de dezvoltare a armatelor din intreaga lume. „De mult timp, China se confrunta cu numeroase provocari, printre care prezenta SUA in Marea Chinei de Sud. Incertudinea planeaza, totodata, asupra Taiwanului. Aceste provocari necesita un raspuns adecvat. Judecand dupa amploarea reformelor propuse de Xi Jinping, acest raspuns va fi unul serios”, a concluzionat Kasin.