Numărul de studenţi înmatriculaţi la studii în Republica Moldova este unul dintre indicatorii în baza căruia experţii estimează calitatea proceselor din ţara noastră, iar datele statistice din acest an privind ocuparea locurilor de studii oferite de şcolile profesionale, colegii şi universităţi trebuie să ne pună în gardă.

Expertul în economie Veaceslav Ioniţă subliniază că în anul de studii 2017-2018 avem un număr de studenţi extrem de mic – chiar mai mic decât acum 20 de ani.

„După 20 de ani am ajuns de unde ne-am pornit: numărul de studenţi a căzut până la nivelul anilor 1997/1998”, notează Ioniţă într-o postare pe Facebook.

El a analizat datele prezentate Biroul Naţional de Statistică pe data de 21 decembrie 2017 privind învăţământul superior, care arată că începând cu anul 2007 numărul tinerilor înmatriculaţi la studii în instituţiile superioare de învăţământ scade continuu. La ora actuală numărul fetelor care fac studii superioare în Moldova raportat la cel al băieţilor este de 60 la sută.

„Iar ironia (sorţii, n.n.) face ca numărul lor din acest an să fie egal cu cel de exact 20 ani în urmă”, a scris expertul.

Tot el precizează că scăderea numărului de studenţi e determinată de trei factori principali: 1) reducerea numărului populaţiei de vârstă universitară, 2) ne dorinţa de a mai merge la studii în general sau la ciclul II şi 3) plecarea peste hotare.

Citeşte şi:  Situația tristă de pe piața muncii din Moldova

Concluzia tristă, dar formulată de o manieră ironică de către Ioniţă este că am ajuns acolo de unde am pornit.