Cireșele proaspete

Curele cu cireşe sunt deosebit de favorabile în eliminarea toxinelor şi a altor deşeuri metabolice, datorită acţiunii depurative de curăţire a sângelui.

Pot fi consumate zilnic până la 500 de grame de cireșe, înlocuind astfel una din mese, potrivit prof. univ. dr. Constantin Milică.

S-a demonstrat că cireșele au efecte vindecătoare în boli ale aparatului digestiv, boli cardiovasculare, în caz de hipertensiune arterială, ateroscleroză, insuficienţă cardiacă, în afecţiuni respiratorii, combat anemia, elimină toxinele din sânge, întârzie procesul de îmbătrânire.

Fructele de cireş au o valoare energetică de 67-82 kcal/100 g. Conţin 15-18% zaharuri, acizi organici (îndeosebi acid salicilic), pectine, saponine, flavonoizi, vitaminele C, A, B1, B2, sărurile minerale K, Ca, P, Mg, Fe, microelementele Zn, Cu, Mn, Co.
Mare importanţă are acidul elagic din cireșe, care anihilează efectele unor substanţe cancerigene, naturale sau sintetice.

Citeşte şi:  Sucul de morcov, cel mai bun prieten al ficatului și ochilor

În tratamentele externe, cireșele ajută la tonifierea tenului şi decongestionarea feţei, combat pistruii şi cuperoza.

Ceaiul din codițe de cireșe

Cozile de cireşe au puternice efecte diuretice, fiind foarte bogate în potasiu, saponine, derivaţi flavonici şi taninuri de natură catehinică. S-au constatat că ceaiul din cozi de cireşe are proprietăţi astringente şi antidiareice (datorită conţinutului în taninuri), proprietăţi depurative, antifebrile şi antiinflamatoare renal, ajută la tratatea celulitei.

Citeşte şi:  Papadia, cel mai pretios detoxifiant al primaverii

Cum se prepară ceaiul: un pumn de codiţe uscate de cireșe se pun în 600 ml de apă rece, se fierbe 15 minute, se infuzează acoperit 20 de minute, se îndulceşte şi se bea călduţ între mese, prin fracţionare în 3-4 reprize în cursul zilei, având efect în tratarea durerilor de rinichi provocate de litiază renală.

Pentru a îmbunătăţi gustul, ceaiul strecurat se toarnă fierbinte peste 250 de grame de cireşe proaspete sau mere tăiate în felii, ţinându-se vasul acoperit încă 20 de minute. Fructele se zdrobesc prin presare şi se amestecă cu ceaiul.

Citeşte şi:  Studiu. Trei beri pe săptămână sunt suficiente pentru a-ţi prosti creierul

Cura de ceai din codiţe de cireş va trebui să dureze minimum 10-14 zile, atunci când se urmăresc efectele depurative şi antiinflamatoare.

Infuzia din cozi de cireşe neîndulcită se bea contra tusei, la dureri de stomac şi lumbago, precum şi în boli de rinichi.

Cleiul pomilor de cireș

Cleiul proaspăt de pe scoarţa pomilor sau de pe ramurile traumatizate ale cireșilor se foloseşte pe piele, când există răni, tăieturi, ulceraţii, micoze, pecingine, inflamaţii articulare şi pentru oprirea hemoragiilor.
Dacă se fierbe, cleiul de cireş se bea împotriva tusei.