vacaParlamentul European (PE) s-a pronunţat marţi pentru interzicerea totală a recurgerii la clonarea animalelor în vederea consumului uman, mergând cu mult mai departe decât propunerea Comisiei Europene (CE), relatează Reuters în pagina electronică.

În timp ce Comisia îşi limitează propunerea la cinci specii de animale şi doreşte să autorizeze punerea pe piaţă a unor animale produse prin reproducere sexuată între animale clonate, Parlamentul a extins interdicţia la toate animalele produse în scopuri alimentare şi a progeniturilor acestora.

Citeşte şi:  Chinezii vor să cloneze oameni în fabrica lor: ''E nevoie de o nouă replică a lumii moderne''

De asemenea, eurodeputaţii şi-au exprimat dorinţa de a transforma proiectul de directivă într-un regulament de aplicare directă şi imediată în statele membre. În primă lectură, proiectul a adunat 529 de voturi „pentru”, 120 „împotrivă” şi 57 de abţineri.

Acum statele membre UE urmează să-şi definească poziţia şi să încerce să ajungă la un acord cu Parlamentul.

Comisarul european însărcinat cu Sănătatea Vytenis Andriukaitis a apreciat că anumite amendamente ale Parlamentului sunt „imposibil (de aplicat) juridic sau (sunt) disproporţionate”, referindu-se la interzicerea descendenţilor animalelor clonate.

Citeşte şi:  Google ştie deja la ce te gândeşti

„Acest lucru se justifică doar prin raţiuni etice”, a declarat el.

În raportul cu privire la propunerea Comisiei, eurodeputaţii invocă avizul Autorităţii Europene pentru Securitatea Alimentelor care conchidea, în 2008, că „sănătatea şi starea de bine a unei părţi semnificative a clonelor se deteriorează, adesea grav, cu un rezultat fatal”.

Aceste probleme ar explica, potrivit Agenţiei, eficacitatea slabă a acestei tehnici, care constă în introducerea patrimoniului genetic al unui animal în ovocitul altui animal, al cărui nucleu a fost distrus, cu scopul de a obţine replica identică a celui dintâi.

Citeşte şi:  Google a primit din Romania peste 2.600 de cereri de eliminare a unor date sensibile din rezultatele cautarilor

Rata reuşitei ar fi de şase până la 15% în cazul bovinelor şi de 6% în cazul porcinelor.

Sursa: Mediafax