Dacă Moscova continuă să intervină în drumul ortodoxiei Ucrainei spre autocefalie, ar putea pierde nu numai biserica rusă din Ucraina – nu există nici o biserică rusă legitimă în Ucraina acum, spune un reprezentant al Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol – dar ar putea chiar pierde și propria autocefalie, în timp ce și Belarusul și-ar putea câștiga autocefalia, scrie analistul american Paul Goble.

Într-un interviu acordat serviciului ucrainean al BBC, Arhiepiscopul Iov al Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol spune că Patriarhia Moscovei, după ce și-a pierdut poziția în Ucraina, ar putea pierde cu ușurință mai mult dacă continuă să intervină și refuză să accepte decizia privind autocefalia pentru Ucraina, decizie pe care doar Constantinopolul are dreptul să ia.

„Dacă nu recunoaștem acest lucru, înseamnă că nu recunoaștem învățăturile sinoadelor ecumenice și că ne despărțim de Ortodoxie”, a spus arhiepiscopul, citat de agenția de presă rusă interfax.

Citeşte şi:  Mass media a publicat documente despre modul în care Patriarhia Constantinopolului a colaborat cu CIA

Dacă nu se oprește și nu acceptă inevitabilitatea autocefaliei ucrainene, continuă Iov de Telmessosal, Constantinopolul va trebui să ia în considerare și alte pași, inclusiv posibilitatea de a retrage autocefalia Moscovei, pe care a primit-o tot din partea Constantinopolului ( surse în ucraineanăîn rusește; cf. actualcomment.ru), scrie Paul Goble.

„Sperăm că Rusia va reflecta asupra acestui lucru și va reveni la unitate cu Constantinopolul, pentru că acesta nu vrea să rupă relațiile cu ea. Dar dacă situația va continua mult timp, bineînțeles, Constantinopolul va fi forțat să ia decizii clare pentru a garanta unitatea bisericii”, spune Iov.

Autocefalia bisericilor ortodoxe din Rusia, Grecia, Serbia, România, Polonia, Albania, Bulgaria, Georgia și Cehoslovacia nu au fost confirmate de Sinoadele Ecumenice, ci au primit statul independent de la Constantinopol, a meninționat Iov, scrie Interfax.

Citeşte şi:  Structura religioasă schismatică ucraineană, pretinsă ortodoxă, l-a scos pe Alexandru Nevski din rândul sfinților

„Și, în principiu, sunt de părere unii canoniști, deoarece aceste noi autocefalii sau noi patriarhii nu au fost niciodată confirmate de Sinodul Ecumenic, fiind create de Patriarhia Ecumenică, atunci într-un anumit moment, dacă Patriarhia Ecumenică consideră necesar, poate să anuleze acest statut„, – a adăugat reprezentantul bisericii din Constantinopol.

Retragerea autocefaliei Moscovei ar reprezenta o „opțiune nucleară” și este foarte puțin probabilă; dar Constantinopolul are puterea de a face acest pas. Înainte, a subliniat Iov, are opțiunea de a acorda autocefalie nu numai Ucrainei, ci și ortodoxiei din Belarus, ceea ce ar limita și mai mult influența Moscovei, mai ales acum că a pierdut Ucraina.

Citeşte şi:  De ce Ereziarhul Bartolomeu vine în octombrie curent la Muntele Athos

Moscova pierde în mod clar această bătălie a bisericii, ceea ce va avea consecințe grave pentru Patriarhul Kirill în primul rând – el ar putea fi chiar forțat să demisioneze din funcție – dar și pentru Biserica sa și pentru statul rus pe care îl servește. Constantinopolul nu este intimidat, iar instituțiile rusești religioase și seculare trebuie să decidă cât de departe vor merge, având în vedere că mizele devin atât de mari.

De asemenea, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice crede că, dacă astăzi Biserica Ortodoxă Rusă are îndoieli cu privire la dreptul Constantinopolului de a acorda autocefalie, atunci aceasta „trebuie să renunțe la propria autocefalie, pentru că în secolul al XVI-lea i sa acordat statutul patriarhal de către Patriarhul Ecumenic Ieremia”, notează interfax.

Surse:

https://windowoneurasia2.blogspot.com/2018/11/moscow-could-be-stripped-of-autocephaly.html

https://www.interfax.ru/world/636292