Este vital să știm la ce riscuri ne expunem din cauza consumului de zahăr:
Zahărul conduce la apariția gastritelor și a ulcerelor, precum și la decalcifierea organismului, afectează grav capacitatea de concentrare, atenția și memoria, dă stări de confuzie mentală și tendințe spre depresie, produce leziuni arteriale și atacă sistemul cardiovascular. În plus, această substanță se numără printre factorii principali în apariția infarctului miocardic, favorizează constipația, participă la dezvoltarea cancerului de colon, produce un dezechilibru celular, afectează sistemul imunitar și produce mai bine de 50 de afecțiuni (boli cardio-vasculare, tulburări de metabolism, diabet zaharat, carii dentare, obezitate etc.).
Zahărul poate da o dependență asemănatoare cu cea a narcoticelor sau a altor tipuri de substanțe stimulatoare ori droguri. Astfel, chiar și cantități mici de zahăr pur pot declanșa rapid modificări ale legăturii dintre minte și corp.
Zahărul rafinat rămâne o substanta pură, de sinteză, complet ne-naturală, el furnizează doar calorii și scoate din organism vitamine și minerale prețioase, iar zahărul în exces afectează fiecare organ din corp. În plus, prea mult zahar produce somnolență. De asemenea, consumul mare de zahăr atrage un consum de sare pe măsura, ceea ce duce la apariția presiunii sanguine și a trombozelor.
Mierea este cel mai indicat înlocuitor pentru zahăr, în cazul diabeticilor, întrucât nu necesită insulină, cu condiția să fie veritabilă, adică fără aport de zahăr, zaharoză, zahăr invertit sau glucoză concentrată.
Exista mai multe tipuri de zahar. Printre acestea se numara fructoza (prezenta in fructe si miere de albine), maltoza (prezenta in cereale), glucoza (prezent in carbohidrati-paine, paste, cereale) si lactoza (prezenta in lapte). Cu alte cuvinte organismul deja are suficient zahar din urma acestor produse.
Organismul nu are nevoie de un aport exterior de zahar; la nevoie, il fabrica singur sub forma glucozei (singurul carburant al organismului).
Pe masura ce organismul isi determina singur nevoile de zahar, acesta va fi fabricat direct din rezervele de grasime. Deci grasimile vor fi transformate in glucoza.
Pe de alta parte, zaharul din fructe este exceptional de bogat in nutrientii de care corpul nostru are nevoie. In plus, fructele furnizeaza fibra pe care zaharul alb rafinat nu o are. Zaharul fermenteaza, formand acid acetic si alcool.
Cu cat veti consuma mai putine alimente, cum sunt: cafeaua, ceaiul, laptele, sucurile din comert, alcoolul sau zaharoasele, cu atat veti putea controla mai bine sanatatea si, implicit, greutatea.
Potrivit legilor naturii, alimentele nu trebuie modificate nici de caldura, nici de rafinare, nici de decojire, ele trebuie sa fie lasate asa cum sunt, in intregul lor. De exemplu, taratele contin complexul de vitamine B si calciu, care este indispensabil in metabolismul amidonului si al zaharului. In lipsa acestor substante din alimente, organismul uman este fortat sa le ia din resursele proprii, fapt ce duce la o pierdere insemnata si la un dezechilibru. Pe scurt, fara a apela la lucrurile foarte subtile pe care le provoaca in organism, la contactul acestuia din urma cu cea mai mica cantitate de zahar se petrece urmatorul lucru :
• Trecerea zaharului in intestinul subtire si de aici in sange se produce foarte rapid.
• De aici se produce o modificare a structurii sangelui, creandu-se o stare de hiperglicemie.
• Se instaleaza foarte rapid o stare de excitare pshica si fizica.
• Pancreasul, in stare de alarma (in urma socului), produce insulina cu mult peste limitele normale. Efect: hipoglicemia insotita de oboseala accentuata.
• Socul continua, rasfrangandu-se asupra ficatului care, si el, in aceeasi stare de buimaceala, isi transfera cea mai mare parte din rezerva de glucide in sange.
• Acestea sunt sinusurile care innebunesc metabolismul si deregleaza sistemul nervos.
In procesul rafinarii zaharului, fiecare ramasita a vietii, toti nutrientii, vitaminele, mineralele sunt inlaturate, ramanand un reziduu mort: ZAHARUL. Mai mult, adaugat in ceasca cu cafea, in combinatie cu cofeina, formeaza o substanta de 10 ori mai toxica decat nicotina pura.
Astfel, dupa rafinare, zaharul nu mai detine decat un singur element (carbonul) din cele peste 50 de elemente pe care le contin trestia sau sfecla de zahar inainte de … distrugere! Ca urmare, corpul omenesc este silit sa-si procure aceste elemente din rezervele proprii. O data ajuns in circuitul sanguin, zaharul incepe sa creeze dezordine, deoarece, fara sa stea in intestin, trece imediat in sange. Aici, cantitatea de zahar creste anormal de mult intr-o scurta perioada de timp, ceea ce dezvolta un surplus de energie si dă impresia că oboseala a dispărut. Cand consumam zahar, prin metabolizarea lui, diminuarea resurselor organismului genereaza o si mai mare oboseala decat cea initiala, pentru care s-a luat zaharul. Aceasta deoarece, pentru a fi metabolizat, zaharul foloseste “rezervele strategice” ale organismului : crom, calciu, enzime, magneziu, vitamina B1.
De fapt, in loc sa ne energizam organismul n-am facut decat sa ne biciuim organismul, iar natura nu lasa nici o greseala nesanctionata. La un examen glicemic, imediat dupa un consum mare de zahar, se poate observa ca glandele pancreatice, intens stimulate, secreta o cantitate prea mare de insulina, ceea ce duce la o reducere a zaharului din sange, sub nivelul mediu admis, de unde rezulta starea accentuata de oboseala.
In acelasi timp, datorita continutului mare de calorii ale zaharului, consumul excesiv de zahar produce o senzatie de satietate. Dar in zaharul rafinat nu mai exista nici enzime, nici fermenti si nici minerale si, drept urmare, corpul este obligat sa le sustraga din hrana necesara glandelor, nervilor si sangelui.
Totodata, consumul de zahar rafinat poate provoca afectiuni deosebit de grave, precum: scaderea memoriei, scaderea vointei, afectiuni dentare, nevroze, artroza etc. Practic, consumul excesiv de zahar rafinat poate favoriza aparitia oricarei maladii.
Dupa indelungate studii medicale s-a ajuns la concluzia ca infarctul miocardic are la baza consumul indelungat al zaharului, painii albe si produselor din coca. In urma digestiei, ele se transforma in zahar. Chiar si fructele fierte sunt nesanatoase si din acest motiv se recomandă consumul lor in stare naturala.
Zahărul predispune la cancer
Medicii doresc să atragă atenţia autorităţilor din domeniul sanitar şi cer oficialilor să ia măsuri împotriva consumului excesiv de zahăr. Acest ingredient are acelaşi impact asupra organismului ca şi fumatul şi alcoolul.
Cele mai recent studii care au analizat efectul fructozei şi al zahărului asupra organismului arată că acestea duc la creşterea colesterolului şi a tensiunii arteriale. Potrivit datelor obţinute în laborator, zahărul este un glucid rapid care, în afară de aportul energetic, nu conţine nici un element nutritiv. Acest ingredient conţine glucide care se absorb rapid în sânge, cresc glicemia şi determină eliberarea de insulină.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că zahărul şi fructoza sunt asociate cu apariţia a tot mai multor epidemii moderne, precum cancerul, hipertensiunea, distrugerea rinichilor şi demenţă.
Retetă de înlocuitor de zahar:
Din frunze tinere de patlagina se poate prepara un sirop care poate fi folosit in vederea reglarii metabolismului si curatarii sangelui pe tot parcursul anului.
• Se culeg in jur de 5-6 maini de frunze de planta.
• Se spala bine si se trec frunzele prin masina de tocat.
• Se adauga putina apa, 300 g de miere si 200 g de zahar.
• Compozitia obtinuta se asaza la foc mic, amestecandu-se continuu, pana la fierbere.
• Cand toate elementele de mai sus s-au transformat intr-o pasta mai vascoasa se toarna in borcane, se astupa si se depoziteaza in frigider.
Sursa: http://www.wellness.ro