În 2019, Fiscul va lua la evidenţă toate conturile bancare ale cetățenilor, numărând până la ultimul bănuț, inclusiv din conținutul conturilor curente și depozite, informează Mold-Street citând Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, în vigoare din februarie 2018.
Potrivit legii, Serviciul Fiscal de Stat urma să creeze şi apoi să gestioneze și actualizeze Registrul conturilor de plăţi şi bancare ale persoanelor fizice și juridice.
Până la 1 ianuarie 2019, în evidenţa Fiscului vor fi descărcate în format electronic informaţiile despre toate conturile bancare existente şi istoricul lor, iar de la 1 ianuarie 2019, deja se va furniza informaţia despre conturile bancare noi.
Conform autorităților, implementarea acestui registru va contribui la îmbunătățirea administrării fiscale sub aspectul monitorizării conformării la cadrul de reglementare.
„Cetățenii care nu depind de cei de la putere vor putea fi ținuți sub control”
Deși noile măsuri sunt necesare, modul în care acestea urmează a fi implementate le poate transforma într-o „bâtă” în mâna puterii, susțin unii experți.
„Aceasta ar putea deveni rapid o nouă măciucă în actuala conjunctură politică, folosită de guvernare contra opoziţiei. Cei care au bani şi nu depind de cei de la putere vor putea fi mai uşor luaţi şi ţinuţi sub control”, a declarat pentru Mold-Street un specialist de la o instituţie financiară.
De menționat că unul dintre scopurile declarate ale noii legi, adoptate în februarie 2018, este alinierea legislației naționale la Directiva IV a Uniunii Europene. Republica Moldova va beneficia de informaţia despre conturile bancare deschise peste hotare de către cetăţenii Republicii Moldova, dar cu condiţia că ţara noastră oferă informaţia similiară şi autorităţilor fiscale cu care colaborează şi are acorduri de parteneriat.