La sfârșitul secolului al XIX-lea, cugetătorul, filosoful și teolog ortodox Constantin Leontiev (1831-1891) a observat apariția așa-numitului creștinism „roz”, pe care îl caracteriza ca o atitudine pre-revoluționară a intelectualității de atunci, care punea întrebarea: „Frica de Dumnezeu? Care frică? De ce? Că doar Dumnezeu este iubire și numai iubire.”
Mai mult, chiar și unii reprezentanți ai clerului dovedeau superficialitate și spuneau că „frica de Dumnezeu” ar fi doar rezultatul unei culturi superficiale. Însă Domnul Hristos nu spune așa ceva. Astfel că ieromonahii de la Optina l-au binecuvântat pe Constantin Leontiev să continue studiul lui referitor la creștinismul „roz”, care promovează numai iubirea.
În epoca lui Leontiev, creștinismul „roz” își făcuse apariția mai ales în cercurile nebisericești ale intelectualității. Astăzi însă el apare deja și în cercurile bisericești. Tendința sufletească ce se exprimă prin expresia: „Dumnezeu este numai iubire și niciodată nu este judecător” din păcate astăzi este într-o continuă creștere în lumea aceasta pământească. Creștinismul „roz” vrea să avem o iubire foarte mare, pompoasă înlăuntrul nostru, fără însă a avea și un spirit de jertfă față de credința în Dumnezeu, fără ținerea în frâu a patimilor noastre sau înfrânarea de la ele, fără abnegație, fără frică-respect față de Dumnezeu.
O asemenea iubire umanistă sentimentală și superficială se manifestă nu prin lucrarea Sfântului Duh, ci prin participarea duhului celui potrivnic. Această stare a creștinismului „roz” poate fi considerată ca starea noastră de cădere. Din această cădere provine dorința noastră da a avea o credință care ar da astăzi lumii iubire, fericire, bucuria numai aici în viața aceasta pământească a noastră.
Cuviosul Paisie de Svetogoreț a dat următoarea interpretare creștinismului „roz”: „oamenii vor să poată să păcătuiască încontinuu, însă să aibă un Dumnezeu „cumsecade”, care să îi ierte mereu și ei să continue să păcătuiască. Adică ei vor să facă ceea ce vor și Dumnezeu să le ierte toate din pricina marii Lui iubiri, dar ei să continue să trăiască în egoismul lor, cu nedreptățile lor, în chip păcătos și fără mustrări de conștiință, fără să încerce să se schimbe în bine, fără pocăință adevărată, cum le cere tuturor cuvântul lui Dumnezeu și fără să ceară harul Lui, prin rugăciuni și prin cunoașterea de sine.”
Astfel se naște încet-încet un creștinism în care fundamentele credinței ortodoxe sunt date la o parte în tăcere și întregul ei duh este denaturat și interpretat greșit până în punctul în care sensul cuvântului „iubire” devine unul necunoscut.
Creștinismul „roz” contemporan are următoarele simptome-puncte caracteristice:
1) Apologia iubirii, însă tăcere deplină referitoare la Judecata lui Dumnezeu sau la A Doua Venire a Domnului.
2) O dogmatică abstractă, teoretică, un pluralism sau sincretism dogmatic.
3) Pierderea adevărului absolut al Revelației dumnezeiești prin ideea că și ceva este adevărat, dar și opusul lui este adevărat. Este considerat adevărul ca o sinteză pluralistă de diverse formulări relative și individuale referitoare la cele scrise în Sfânta Scriptură.
4) Lipsa de înțelegere sau absența cunoașterii rânduielilor vieții duhovnicești.
5) Schimbarea vieții personale ascetice cu o viață intensă și zilnică orientată spre cele lumești.
6) Negarea oricărei experiențe și trăiri bisericești ascetice, care îl aduc încet-încet pe om spre harul dumnezeiesc și spre luminarea prin Sfântul Duh.
Rezultatul tuturor acestor principii ale creștinismului „roz” este că adevărata sfințenie, care se dobândește numai prin viața liturgică bisericească ortodoxă, este retrogradată, desigur prin batjocorire, la nivelul unei „morale” a umanismului, la limitele sentimentelor „frumoase” omenești care nu au nevoie nici de frica de Dumnezeu, nici de smerenie, nici de ascultare.
Mulți dintre credincioșii ortodocși susțin cu tărie ideea că „Dumnezeu este bun și nu este judecător, ci numai iubire și nimic altceva.” Ei ignoră astfel cuvântul lui Dumnezeu, al Evangheliei și al Sfinților Părinți.
Astăzi, mai mult ca oricând, poporul este provocat sau chemat să accepte ideea aceasta a creștinismului „roz.” Această idee ne place așa de mult încât ajungem să mergem la biserică nu pentru dobândirea iertării păcatelor noastre, nici pentru a avea o viață cinstită și cuviincioasă de dragul lui Hristos, a învățăturilor și a poruncilor Lui, ci doar pentru iubirea și bunătatea Lui, care desigur că există, însă pe care noi o pretindem și credem că este așa cum o vrem noi.
În general, referitor la subiectul: „Dumnezeu este numai iubire și El nu pedepsește pe nimeni” ar fi interesant dacă am fi putut să discutăm cu locuitorii Sodomei și ai Gomorei! Însă unde sunt aceștia? De la crearea lumii și până la înfricoșătoarea Judecată făcută de Dumnezeu, El este și va fi nu numai iubire, ci și Judecător. De aceea și Judecata este numită pe bună dreptate ca fiind înfricoșătoare. De altfel, prima lucrare a dreptății lui Dumnezeu a fost alungarea lui Adam și a Evei din rai.
Logic, omul care iubește îl acceptă pe cel pe care îl iubește așa cum este și nu îi cere acestuia să se schimbe. Astfel și patimile și păcatele mele, spune omul, Dumnezeu nu le va judeca, deci nu este nevoie să fim obligați să împlinim în practică învățătura Lui doar datorită fricii de El.
Cu doar o singură rugăciune către El, Dumnezeu devine iubire și mă primește în Împărăția cerurilor. Omul crede că cu logica, cu rațiunea lui le va rezolva pe toate. De asemenea, unii predicatori teologi sunt de părere că orice este permis și accentuează că fără apologia iubirii (însă trecând sub tăcere cele legate de înfricoșătoarea zi a Judecății lumii de către Dumnezeu) misiunea lor nu este reușită, adică inițierea altora în creștinism.
Un asemenea creștinism fals, cosmopolit, fără o dogmă clară, doar cu predica iubirii și fără propovăduirea respectului față de Dumnezeu, a ascultării cu evlavie de poruncile Lui, poate să ducă numai la dispariția credinței. Un asemenea creștinism este vinovat în fața lui Hristos.
Atunci a vrea cineva să se roage lui Dumnezeu nu are niciun sens. Creștinismul „roz” acceptă numai o latură a învățăturii lui Hristos, cea a iubirii, omițând latura spovedaniei, a pocăinței, a iertării, a ascultării, a strădaniei de biruire a patimilor, a recunoașterii păcătoșeniei omului.
Constantin Zaițev scria: „când va veni sfârșitul istoriei lumii și va rămâne în veșnicia fericită numai Dumnezeu, iar alături de El și cei din Împărăția Lui, bucurându-se de mila Lui, atunci va rămâne numai iubirea, pentru că orice altceva se va anula. Desigur, vor fi anulate și virtuțile noastre înalte ale credinței și ale nădejdii, pentru că ele vor rămâne fără un scop, căci deja se va împlini legământul dintre Dumnezeu și oameni pentru câștigarea Împărăției lui Dumnezeu”
Iubirea adevărată și autentică creștină și nu cea „roz”, care este sentimentală și umanistă, este scara desăvârșită a urcușului duhovnicesc spre îndumnezeire, spre scopul nostru final.
Părintele Gheorghe Belandurov din orașul Dver remarcă: „Nu există îndoială că Dumnezeu îl iubește pe om, devreme ce el L-a trimis pe Fiul Său Unul-Născut pentru mântuirea noastră.” Însă cum vom interpreta atunci cunoscutul cuvânt al lui Dumnezeu că „pe cel pe care Îl iubesc, pe acela îl cert”, cuvânt care exprimă și el de asemenea iubirea dumnezeiască față de om?
Oare însă nu este și Pronia sau Purtarea de grijă a lui Dumnezeu tot un fel de Judecată, devreme ce prin ea ne anunță dinainte, în fiecare zi, trimițându-ne reușite, nădejdi și bucurii, dar și suferințe, boli, întristări și moarte? Însă ne trimite și bogata Lui milă, pentru ca să Îi mulțumim și să Îl slăvim. Noi însă de cele mai multe ori trecem cu vederea mulțumirile și doxologia adresată Lui. Dacă nu trăim creștinește, duhovnicește, nu înțelegem Pronia lui Dumnezeu.
De aceea nu ne îndoim că toți oamenii vor fi supuși marii Judecăți dumnezeiești, devreme ce Dumnezeu Însuși a spus aceasta. Însă este posibil ca judecata lui Dumnezeu să se facă fără iubirea Lui? Este imposibil!
Și oare toți vor intra în Împărăția cerurilor? Și cei buni și cei răi? Și cei care au făcut fapte bune, cei milostivi și mărinimoși, dar și cei lacomi, zgârciți și avizi? Vor intra în Împărăție și cei care au manipulat pe oameni și cei cu inima împietrită și criminalii și toți cei nepocăiți de păcatele lor? Nu, desigur, acolo, în Împărăția lui Dumnezeu nu este posibil – devreme ce Însuși Domnul Iisus Hristos a spus aceasta – să nu existe dreptate și iubire.
articol al lui Veaceslav Malțev
(în ziarul „Sankt-Petersburgul Ortodox”)
Și nevastă-mea consideră că o iubesc doar dacă îi spun ceea ce vrea să audă și îi fac doar ceea ce-i place. Ăsta-i spiritul modern și stupid.
Adevărat Dumnezeu este Iubire 🙏este bun 🙏dar sa nu uitam ca este și drept!!! 🙏😌
Frica ? Asta nu mai e iubire si respect
Emanoil Constantin Untu , folosim logica? Iubirea si respectul sunt de buna voie, nu se impun
Lasa ca e mai bine cu frica stramoseasca, ca doar asa stie popa sa sperie prostii….
Adevărat!!
Dacă vrea respect si frica cu forta, nu e un dumnezeu adevarat… Doar un tiran
Exact.Dumnezeu este iubire,nu frica.
De ce trebuie sa ti fie frica de Dzeu?? Greselile se platesc conform legilor divine. Dzeu nu pedepseste, el a stabilit clar ce e bine si ce nu, si cine greseste isi asuma automat fapta si consecintele. Dzeu e drept. De draptate nu trebuie sa ne fie frica, cum nici de adevar si iubire…
Cel mai mare dar al lui dzeu pt om e liberul arbitru…. Liberatatea de a alege. Ne iubeste oricum,ca si parintele care si iubeste copilul rau ca si pe cel bun.
De ce vrea biserica sa fie oamenii tematori si supusi in timp ce ei se lafaie in tot ce pt noi e pacat???
Așa e. Nu există credință adevărată. E fanfaronadă și simțământ mincinos de ,,frați” falși.
Care Împărăția cerurilor? Dacă noi suntem energie cosmică. Cînd părăsim trupul, acea energie, se transformă în sfere, negre și albe.
Cele albe, sunt pe frecvență înaltă și urcă spre lumină, iar cele negre, sunt pe frecvență joasă și merg spre întuneric. Cei care mor, nu mai au nimic comun cu cei de sub Soare!
A venit ce-aun mort să spună cum este pe tărîmul de dincolo? Totul se petrece în subconștientul nostru.
Dumnezeu este iubire nu frică și pedeapsă.
Oamenii plini de iubire nu fac pacate, dar teoreticienii bisericii lipsiți de iubire dar cu capul plin de citate din biblie nu pot avea contact cu Divinitatea pentru că nu știu ce e iubirea.
Dumnezeu nu ascultă aburelile habotnicilor ci doar iubirea sinceră
https://www.activenews.ro/opinii/Comandor-r-Stefan-Popa-%E2%80%9EEU-SUNT-IUBIRE-185277?fbclid=IwAR3lf22IYWw0SA1G_oHC5clLc_Yc-6YZqbAjGofCcxqaF1itiBjfhvEGwoc
Fain de tot creștinismul roz!
Am văzut pe diferite grupuri cum f. mulți oameni spun că nu există iad , că Dumnezeu este iubire și nu vom fi pedepsiți.A apărut un fel de creștinism modern.Te crucești cum unii spun că poți să trăiești în concubinaj că Dumnezeu te iartă .câ Dumnezeu este iubire.
Interesant articol,chiar unii dintre oamenii cred ca prin iubirea lui dumnezeu sunt iertati de pacate fara nicio cainta a faptelor lor
Delia Alina Adică fără pocăință? Asta să o crezi tu.
Delia Alina Adevarat. Daca Dumnezeu doar ar ierta, ar insemna ca nu mai trebuie sa existe iadul.
De la prea multa incultură spirituală apar sectanții și pseudo-creștinii.
Credința Creștină este completă! Nimic necurat nu intra în Împărăția Lui Dumnezeu! Ce înseamnă a fi necurat? A nu respecta Decalogul!
Poti crede si sa aduci slava lui Dumnezeu …ganditi va la cei ce syau la capataiul celor muribunzi….la cei ce se pun in slujba celor in nevoie..numa cata suferinya cat oftat e acolo …acolo cruci de dus….intr o zi am inyalnit i tr o localitate o femeie mergea pana la poarta in cadru .mi a spus ca nu are cine sa i cumpere o paine…
Si multe alte cazuri…Du te la liturghie dar nu uita crestine in fiecare zi sa mangai un suflet.Binecuvantari tuturor
Corina Foca Așa suntem noi poporul roman muncim toată viața pentru a le face la copii casă și confort și nu ne dăm seama ca ar trebui să avem pus deoparte ceva bănuți pentru zilele când nu vom mai fi în starea de a ne gospodari singurii? În altele țări copii sunt educați să se descurce singuri de la MAJORAT?!NOI CAT TRĂIM LE DĂM LOR ȘI LA COPII LOR? EDUCAȚIA COPIILOR E CUM ÎI CREȘTEM AȘA ÎI AVEM? O ZI FRUMOASA ȘI PLĂCUTĂ ÎN CONTINUARE D-VOASTRĂ ȘI FAMILIEI D-VOASTRĂ BINECUVÂNTATE DE DUMNEZEU?
Roz sunt ăștia care se iartă unii pe alții . Ce suferă acestia ?
Critica pe toata lumea si se lovește peste ghiozdanul îndestulat .
E plin de creștini roz, ăștia ce au bunăvoință de toți sectari și care se mint singuri că Dumnezeu îi iartă pt orice prostie le trece prin capul ăla sec!
Acest filosof roșu,a văzut roz în fața lui!Vai de ortodoxia voastră la ce mojicii apelați,Apărătorul Ortodox!
Ioan Ghirasin Ortodoxia la condamnat pentru erezia lui, ce ai,nu știi să citești?
Vati rugat lui Dumnezeu dar Iat-o slujit satanistilor care va vor distruge prin semnul fiarei fără mila
Ciuma creștină a lipsit întregi generații de cele ma importante învățături legitime !
Chiar și pe Iisus Cristo l-a cenzurat !
Doctrina creștină fără șantajul psihologic nu ar avea nici un efect !
Foarte interesantă și adevărată lecție ortodoxă ,despre creștinismul roz ,care există în toate țările ortodoxe ,pentru ca ascetismul și credința adevărată au percepte ce trebuie respectate cu sfințenie !
Dumnezeu ne iartă ,dar trebuie să i mulțumim ,să ne rugăm,să mergem la liturghie !
Slavă Ție Doamne !
Alexandru Gabriel Da așa e cum spune-ți dar întotdeauna există un dar? Fiul Lui Dumnezeu creatorul nostru ceresc cât a trăit pe Pământ ne-a învățat sa ne iubim aproapele ca pe noi înșine și dușmani sunt tot aproapele nostru? Credința fără fapte bune e=CU 0 Faptele bune celor care au nevoie de ajutor nu doar material o mângâiere și o vorbă de încurajare fără Credință =0 Dumnezeu e în noi când facem fapte bune cât trăim pe Pământ nu putem să facem doar fapte bune greșim chiar dacă nu cu intenție dar greșim pentru că suntem imperfecti nu e o scuza ar trebui să ne străduim să facem fapte bune celor care au nevoie de ajutor?!o zi frumoasa și plăcută în continuare d-voastră și familiei d-voastră binecuvântate de Tatăl nostru ceresc?
Oști p a ia care spunea sa se întoarce sau și ceasul se întoarce în genunchi sa sugi pula de atâta Știința de îndreptare, și sa vezi ce bine ii da D la gura
Las ca stim noi ce fel de oameni sunt obsedati de roz. De la platoniu incoace, toti „filozofii” n-au avut ochi decat pentru baietei roz
Hmmm,față de Dumnezeu, dacă nu ai Dragoste, ești nimic, pen că nici față de aproapele tău, nu ai Dragoste. Și vice-versa. Frica, nu este un simțământ ce face parte din alegerea liberă, ci este o questie impusă, o questie ce o faci de nevoie. Credința, înseamnă Dragoste, Frica, înseamnă Constrângere.
Valentin Codau Frica de Dumnezeu este începutul înțelepciunii. „Ține mintea ta în iad și nu deznădăjdui”, asta îndeamnă sfinții părinți. Citește cartea „Despre înșelare” de Ignatie Briancianinov.
M-am săturat de ura voastră, de astăzi vă blochez! Recomand tuturor celor care sunt echilibrați, indiferent de credință, să facă la fel!
Foarte adevart
Da Dumnezeu ne iubeste dar este si un Dumnezeu drept.Dumnezeu vrea sa luptam pentru adevar si dreptate.Doamne ai mila de noi!!!
Eu sunt ateu
George Visoiu , și eu!
Butnaru Emil bravo
TOT CU RUSII TAI? SICTIR!
Toți sinteți fii ai Celui Preaînalt!
Dumnezeu este IUBIRE!
Nicu Călaie Si drept!!!!
Înșelătorie roz,mov,etc
Eugen Lazarescu la tine prostie roșie precum steagul PCR!
Da Dumnezeu e iubire dar Biblia zice că e și un foc mistuitor de aceea trebuie să-i răspundem cu iubire si teamă !!!
Iascau Marius e focul călirii, al purificării. Intr-adevăr Dumnezeu îl deține! Cu cât lucrul, gândul…trimis de om e mai bun și călirea lui de Dumnezeu dă grade de putere mai mare a lui călire, returnând înapoi omului de la care l-a primit. Cele rele nu ajung la Dumnezeu pentru a fi călite!
Ce am observat este că Domnul nu poate lua de la unul și da la altul, fiecare are talerul lui. Poate doar de la o persoană foarte apropiată, tată, mamă cu firul cel mai apropiat! Poate, nu sunt sigur! Aici apare și Maica Născătoare de Dumnezeu, a cărui iubire este nemărginită pentru viață, familie, copii..! Nemărginită!
Dar regula de bază: fiecare își duce Crucea lui!
Copii până în 12 ani nu au păcate, orice abatere e ștearsă de Dumnezeu, lăsându-i același suflet curat primit la naștere.
Și mamele aducătoare de viață, devin curate în momentul aducerii vieții( al nașterii). Viața e cel mai mare Dar care l-a dat Dumnezeu, Pământului!
Adevărat este, dar ca să fii numai iubire adevărată, trebuie să câștigi un suflet curat precum a-lui Hristos.
Păi credeți că dacă iubiți doar ce vă place și restul disprețuiți, sunteți numai iubire?
Dumnezeu cere iubirea aproapelui, dar acest ” aproape” se referă la toate cele 8 miliarde de suflete, fără nicio excepție.
Ce știu eu, este că Domnul cere nu numai iubirea de oameni ci și iubirea față de toată natura, cuvântătoare și necuvântătoare, iubirea de muncă și toate cele cu care Omul viețuiește.
În Zborlu( Cuvântul) Armânesc există zborlu( cuvântul) CHISCHIN= NEASEMUIT DE PUR, CURAT, fără de pată.
Acest cuvânt este format din rădăcina CHI de două ori. Despre energia CHI( Qi,..), energia vieții, spiritul Dumnezeiesc, știe toată lumea!
În Zborlu( Cuvântul- zborlu Armânesc nu este considerat ” limbă” la ora actuală) Armânesc , unul din numele lui IIsus CHRISTOS, este CHITA NCHILUITORUL (MÂNTUITORUL).
EL și Fecioara Maria, sunt singurii care au atributul de „PARA-CHISCHIN”, neasemuit întru Curățenie.
Dar revenind la zborul Chischin, veți observa că al doilea ” CHI” participă la formarea Cuvântului „Schin”= Spin, Schin întâlnindu-se în multe cuvinte dintre care enunț doar Schinari= Spinare și ” Schinârat”= coloana vertebrală cu a ei creste spinale.
Deci Hristos ne-a arătat prin cununa de spini purtată că pentru a deveni asemeni lui ntru curățenie și IUBIRE, lipsește și a face ceva Sacrificii pentru a dobândi această Iubire Curată!
Iubire prin curățenie și purificare!
Și în legătură cu ceea ce oferă Dumnezeu înapoi omului, este doar ce primește de la OM. Și ma refer la cele bune trimise de oameni. Cu cât este mai bun, cu atât Dumnezeu va curăța, căli și învârtoșa, returnând înapoi omului.
În zborlu( cuvântul) Armânesc se pare că ceea ce dă Dumnezeu la început, este la singular, ca Hiru( Fir), Airu( Aer), Sinu, și în organism se pare că se formează pluralul în ” i” – hiri( fire), atsi( ațe) ce pleacă în bo-atsi( voce), m-atsi( mațe) mindu(h)iri( gând), Siri, Hârsiri( mângâiere, bucurie), Sini( sine interior), Sânâ( pt. Sânâtati= sănătate), PreaSini= Postul Paștelui, MarSinu( mâncarea de post), MaSinu( măslin), SINFUNII= sinfonie ( sinu+ funi + yii= funie vie cu Sinul). Se înțelege că e vorba de Sânul Ceresc, Sin ce se poate observa și în forma cupolelor bisericilor ortodoxe.
Într-adevăr cere multă IUBIRE, curată, nu o viață indecentă !
Anagnoste pai ce facem.cu chinezii cu japonezii cu ateii ca mine??
Sper ca așa numita “frică de Dumnezeu” să nu se mai regăsească in prezentul și viitorul educației, fie ea in familie sau in școli. Luați-vă echilibrul din ce doriți, lăsați ortodoxia să fie acolo unde ii este locul…in trecut!