Cu totii cunoastem crizantema ca pe o floare frumoasa a toamnei, insa aceasta planta are si proprietati terapeutice. Chinezii, adevarati adoratori ai crizantemei, cunosc, de milenii, si acest aspect. Chiar si astazi, chinezoaicele beau ceai de crizantema in loc de cafea, pentru curatarea organismului de toxine. Chinezii din vechime erau convinsi ca aceasta floare nobila, care rezista la ger, zapada si chiciura, atrage sufletul cerului si al pamantului, dobandind astfel calitati medicinale. Medicina traditionala chineza foloseste frunzele de crizantem in tratarea migrenelor, iar florile uscate in stimularea apetitului. In Japonia, crizantema mai era numita elixirul vietii vesnice.
Se pare ca ea prelungeste viata, caci contine substante care intaresc sistemul imunitar. De aceea, este vazuta ca un simbol al longevitatii si al sanatatii. Petalele ei contin minerale, atat de utile intregului organism si mai ales sistemului nervos central – magneziu, potasiu, zinc, calciu, seleniu.
Consumat in mod regulat, ceaiul de crizantema ajuta plamanii, ficatul si rinichii sa functioneze mai bine, detoxifica organismul, mentine calciul in organism, reduce colesterolul, regleaza temperatura sangelui si are efecte in bolile de ochi (oftalmologice), fiind in acelasi timp un tonic general. Vara, acest ceai este chiar delicios si racoros. Cei care nu se impaca insa cu aroma sa ii pot adauga zahar brun. In general, infuzia se prepara dintr-o lingurita cu flori de crizantema la o cana de apa fierbinte. Din florile proaspete de crizantema se prepara chiar si un vin!
In zilele noastre, crizantema e folosita in cosmetica, in medicina si chiar in domeniul culinar. Are efecte benefice in tratarea unor afectiuni si tulburari ale sistemului nervos (in uz intern si extern), ale sistemului cardio-vascular, scade tensiunea arteriala, regleaza metabolismul, ajuta in boala Parkinson, combate unele boli articulare (poliartrita, artroze, reumatism), durerile de genunchi, lipsa de mobilitate, trateaza guturaiul, ajuta in tuberculoza pulmonara si in bronsite cronice, precum si in afectiuni ale aparatului respirator.
Din petale de crizantema, mar, para, mandarina, miere si zeama de lamaie se poate prepara o salata delicioasa si in acelasi timp energizanta.
Sursa: http://www.daciccool.ro/