Facebook poate utiliza şi prelucra conversaţii culese de la utilizatori prin intermediul aplicaţiei sale pentru smartphone, pentru a stabili locul unde se află şi a-i ţinti mai bine cu reclame, a declarat Christopher Wylie ca răspuns la o întrebare pusă de parlamentarul Damian Collins, în cadrul unui scandal în curs privind informaţiile.
Wylie, care a expus implicarea companiei de analiză a datelor Cambridge Analytica în obţinerea de date de la utilizatorii Facebook, a vorbit înaintea Comisiei pentru Chestiuni Digitale, Cultură şi Sport a Camerei Comunelor. Parlamentul britanic investighează legătura companiei Cambridge Analytica cu referendumul Brexit.
Wylie a spus că Facebook şi alte aplicaţii ,,extrag fragmente audio” pentru ,,contextul de mediu” pentru ,,a îmbunătăţi valoarea contextuală” a reclamei care îl ţinteşte pe utilizator.
Facebook este la ananghie după dezvăluiri potrivit cărora conducerea sa a permis oamenilor care se ocupau de campania lui Barack Obama să exploateze informaţia din profilul personal al utilizatorilor, deoarece reţeaua uriaşă de socializare dorea ca Obama să câştige din nou alegerile. Această parte a controversei a început cu relatări că informaţia extrasă de Cambridge Analytica a fost folosită ulterior de oamenii care se ocupau de campania lui Trump. Dar apoi s-a aflat că în primul rând campania lui Obama a avut acces nelimitat în timp real la informaţia personală a utilizatorilor având undă verde de la Facebook.
Wylie pare să fi fost personajul principal în scandalul Cambridge Analytica după ce a spus pentru New York Times şi ziarul britanic The Observer că firma de date de consultanţă politică a folosit informaţia personală a circa 50 milioane de utilizatori Facebook, fără cunoştinţa lor, prin intermediul unei aplicaţii quiz a unei terţe părţi.
În audierea din Parlamentul britanic, parlamentarul Collins l-a întrebat pe Wylie ce părere are despre posibilitatea ca Facebook să-şi supravegheze utilizatorii prin aplicaţia sa. Collins a afirmat: ,,Au existat diferite speculaţii despre faptul că Facebook poate, prin aplicaţia de Facebook de pe smartphone-ul dvs., să asculte despre ce vorbesc oamenii şi să folosească acest lucru pentru a alege reclamele”. Wylie a răspuns: ,,În ce priveşte folosirea conversaţiilor audio şi prelucrarea informaţiei audio, pe care o poţi folosi, înţelegerea mea despre cum o folosesc în general companiile … [este că] nu doar Facebook, ci în general alte aplicaţii care extrag informaţii audio, o fac pentru contextul de mediu”, a spus Wylie. ,,Astfel dacă, de exemplu, te afli într-un loc unde merge un televizor, sau te afli într-un loc aglomerat cu o mulţime de oameni care vorbesc, sau într-un mediu de serviciu”. ,,Nu înseamnă a spune că ei ascultă ce vorbeşti. Nu este prelucrarea limbajului natural”, a arătat Wylie. ,,Acest lucru ar fi greu de realizat. Dar [este posibil] a înţelege contextul de mediu pentru a îmbunătăţi valoarea contextuală a reclamei în sine”.
Facebook neagă afirmaţia că aplicaţia sa îi ascultă pe utilizatori cu scopul de a adapta reclamele. Cu toate acestea, potrivit PJ Media, utilizatorii au exprimat îngrijorări despre faptul că sunt urmăriţi, după ce au observat că au fost ţintiţi cu reclame pentru produse faţă de care ei nu şi-au exprimat niciodată un interes online, mulţi utilizatori Facebook relatând exemple şi aşa-zise dovezi că aplicaţia le ascultă conversaţiile.
S-a descoperit de asemenea că Facebook suprimă opiniile conservatoare pe platforma sa.
Sursa: catacombeleortodoxiei.ro