CANONUL 64 apostolic (OPRIREA COMUNIUNII CU NECRESTINII ŞI ERETICII)

Dacă vreun cleric sau laic ar intra în sinagogă (adunarea iudeilor sau a ereticilor) spre a se ruga, să se şi caterisească şi să se şi afurisească.

(7, 45, 70, 71 ap.; 11 TruL; 1 Antioh.; 6, 29, 33, 37, 38 Laod.)

Dacă vreun cleric sau laic ar intra în adunarea ereticilor spre a se ruga, să se şi caterisească şi să se şi afurisească

Dacă vreun cleric sau laic ar intra în adunarea ereticilor spre a se ruga, să se şi caterisească şi să se şi afurisească

În tâlcuirea celui de-al 45 Canon Apostolic vedem că clericilor ortodocși le este interzisă orice comuniune religioasă cu ereticii (communicatio in sacris). Reînnoind această interdicție, Canonul 64 Apostolic include şi sinagoga iudaică. Acest canon, ca și cel de-al 45 Canon Apostolic, exprimă acel gând al Sfintei Scripturi, că nu poate exista consimţământ între Hristos și Veliar, sau orice altă comuniune între un credincios cu cei necredincioși (2 Corinteni 6:15).

Citeşte şi:  Europa o reprezintă pe femeia garbovă – sfîntul Nicolae Velimirovici

Dacă, în general, un cleric nu poate avea nici o comuniune de rugăciune cu ereticii, chiar și în particular, cu atât mai puțin îi este posibil să aibă o astfel de comuniune cu iudeii, dintr-un motiv ușor de înțeles care rezultă din însăși relația iudaismului cu creștinismul.

Multe dintre Canoanele Sinoadelor de mai târziu (în special cele de la Laodiceea și Trulan) condamnă cu tărie orice comuniune religioasă cu iudeii.

Citeşte şi:  Unui anti-dumnezeu i se inchina astazi omenirea, in numele lui se organizeaza intrunirile ecumeniste

Acest canon interzice comuniunea religioasă cu iudeii și ereticii, nu numai pentru clerici, ci și pentru toți laicii ortodocși în general, și îi supune pe cei găsiți vinovați de o astfel de comuniune la o pedeapsă corespunzătoare.

Nu este pe deplin clar din textul Canonului ce pedepse se impun clericilor și ce pedepse impune laicilor pentru încălcarea prescripțiilor sale.

Citeşte şi:  Prin mijlocirea Tainelor ajungem să dobândim pe Hristos

Explicând acest Canon, Balsamon spune că pedepsele definite de Canon ar trebui împărțite după cum urmează: orice cleric, atât clerici cât și slujitor, este supus pentru încălcarea acestui Canon la caterisire, iar un laic – la excomunicare (afurisească) din comuniunea bisericească.

În același timp, Balsamon adaugă că nu ar fi un păcat dacă un cleric care încalcă acest Canon să fie atât caterisit din ordinul clerical, cât și excomunicat (afurisit) din comuniunea bisericească.

Aristenos, interpretând acest Canon, definește cu precizie pedepsile: caterisire pentru cleric (χαθαιρεΐται) și excomunicarea (afurisire) pentru laic (αφορίζεται)