In cadrul unui referendum national, 53% dintre cetatenii cu drept de vot din Danemarca au refuzat, pe fondul crizei refugiatilor din Europa si a recentelor atentate de la Paris, aprofundarea integrarii europene, precum reformarea justitiei si a afacerilor interne, scrie incomemagazine.ro.
A fost a saptea consultare populara organizata in Danemarca pe tema integrarii europene. De fiecare data, tara a spus NU trecerii la moneda unica, aparandu-si dreptul de a decide singura cum trebuie sa-si securizeze granitele, cum trebuie sa-si construiasca sistemul de aparare, cum trebuie sa fie elaborare normele si regulile din justitie si afaceri interne.
In opinia Financial Times, esecul ultimului referendum reprezinta, de fapt, un nou pas spre dezintegrarea Uniunii Europene, proces care, sustine analistul german Josef Janning, se va derula in urmatorii zece ani.
„Dupa parerea mea, cooperarea dintre tarile UE va fi distrusa in urmatorul demeniu si vom fi martorii consecintelor acestui proces”, sustine expertul german. Cu eforturi considerabile, Uniunea Europeana va putea pastra piata unica, dar „alte domenii de colaborare nu vor fi mentinute „decat in interiorul unui grup restrans de state”.
In ceea ce priveste spatiul Schengen, crede analistul, „el va inceta sa exista sub forma actuala si numai cateva tari europene isi vor permite sa pastreze frontierele comune deschise”.
Incepand din 1993, dupa respingerea, in 1992, a Tratatului de la Masstricht cu o majoritate zdrobitoare, Danemarca beneficiaza de mai multe clauze in cadrul UE, care vizeaza apararea, Uniunea economica si monetara, cetatenia, justitia si afaceri interne.