S-au cunoscut în Moldova, el studia psihiatria, ea – cardiologia. Au plecat pe rând în Portugalia tot medicină să facă, dar spre surprinderea multora, au revenit acasă.

Cuplul Andrei și Diana Eșanu s-a întors în Moldova, după trei ani de studii la masterat la Universitatea Porto, din Portugalia. Tinerii și-au dorit să pună umărul la dezvoltarea sistemului de acasă, dar au devenit descurajați din mai multe motive. Unele țin în general de educația moldovenilor, de modul cum este administrat serviciul public, de infrastructură și dotări.

Se cunosc de aproape șapte ani, iar din 2015 au devenit soț și soție. Andrei a plecat la Universitatea din Porto, una dintre cele mai bune universități din Portugalia, în 2014 pentru un masterat în educația pentru sănătate. Ea a ajuns acolo un an mai târziu. Ambii și-au continuat studiile acolo pentru o  perioadă de trei ani. Diana a studiat patofiziologia cardiovasculară.  Ambii au beneficiat de burse a câte 1.000 de euro lunar pentru o perioadă de aproape 3 ani. Banii le ajungeau perfect pentru chiria locuinței, mâncare, dar și pentru călătorii.

Diana Eșanu a aplicat la programul de mobilitate Erasmus+ în anul 2015, inspirată mai mult de alegerea și experiența unei colege de la cardiologie. Nu a stat mult pe gânduri și a decis să beneficieze de aceeași oportunitate. A ales să facă o teză de masterat, ceea ce presupune studiu și cercetare.

„Mi-a plăcut mult atitudinea profesorilor de la Universitatea din Porto. Ai noștri se comportă ca niște părinți și uneori se formează o distanță între noi. În Portugalia, însă aceștia se comportau ca prieteni sau colegi. Dacă aveai întrebări puteai interveni oricând și primi un răspuns imediat. Chiar și după ore, le putea trimite întrebările prin email și aceștia ne răspundeau fără ezitare”, povestește Diana.

Citeşte şi:  România şi Republica Moldova au semnat un acord în baza căruia se va putea face schimb de organe umane

„Am rămas surprins când am văzut că profesorii și studenții se sărută de trei ori pe obraji atunci când se salută. Totuși, noi am crescut într-o altfel de societate. De exemplu, acolo când aveam teste colegii străini se concentrau și scriau ceea ce știu. Noi însă ne mai uitam unii la alții, în încercarea de a copia. Acolo studenții sunt mai corecți”, își completează Andrei soția. Tinerii doctori spun că erau nevoiți să se informeze și să învețe mai mult decât colegii lor, deoarece erau lucruri despre care aflau pentru prima dată.

„Aflam tot timpul lucruri noi, deoarece totul se baza pe medicina experimentală și de laborator, ceea ce în Moldova doar citeam în cărți și nu credeam că vom aplica vreodată”, adaugă Diana.

La modul practic, pentru efectuarea tezei de licență, Diana a făcut experimente și a învățat cum să facă cercetări pe animale crescute în laborator.

„Universitatea din Porto are un laborator unde cresc, se înmulțesc și sunt monitorizate animale în scop experimental. Vorbim de șoareci, șobolani, iepuri și purcei vietnamezi. Acestora li se fac diverse intervenții chirurgicale, în baza cărora se fac cercetări. Scopul acestora este studierea unor noi metode de tratare a bolilor, identificarea unor substanțe noi care pot fi folosite în practica clinică etc. De asemenea, doctorii induceau anumite patologii animalelor, iar apoi îi tratau. Astfel monitorizau cum reacționează animalele, care e rata de mortalitate, ce complicații pot apărea.  cât este de eficient”, mărturisește Diana.

Citeşte şi:  Au adus un omagiu homosexualilor ce au fost "torturati"

„Am făcut intervenții minore, am administrat substanțe în venele animalelor. Am făcut incizii, iar apoi am cusut rănile. Am făcut analize histologică și autopsia animalelor. Am învățat cum se face aceasta corect, cum să prelev țesuturi, să le analizez. Aici sigur că așa ceva nu poți realiza, deoarece în primul rând Moldova ar trebuie să dispună de un astfel de laborator, unde să fie crescute animale, care să nu aibă contact cu mediul exterior”, a precizat tânăra.

Pe lângă diferențele sistemului de învățământ, tinerii au remarcat și multe altele din domeniul social.

„Mi s-a întâmplat să trec pe trecea de pietoni, iar un șofer nu a reușit să se oprească. Peste câteva minute, acesta s-a întors și mi-a cerut scuze insistent.  Am rămas uimit de acest comportament. De altfel, în domeniul serviciilor, vânzătorii știu cum să comunice cu clientul. Acolo, oamenii nu se ceartă din cauza cozilor interminabile. Lumea se respectă. Pentru mine a fost un șoc cultural”, mărturisește Andrei.

Decizia de a se reîntoarce în țară nu a fost simplă, mărturisesc tinerii. Aceștia explică că ar fi avut toate șansele să echivaleze studiile și să continue să activeze în Portugalia, în condiții mult mai bune, dar au vrut să revină acasă.

„La început, când am revenit, ne spuneam că e pentru totdeauna, deoarece și așa cei mai buni oameni și specialiști din țară sunt plecați. Acum mi se creează impresia că aici nimănui nu-i trebuiești. Am decis că vom activa o perioadă de trei ani aici, iar dacă nimic nu se va schimba spre bine, atunci poate vom pleca și noi”, adaugă Andrei.

Citeşte şi:  Ce spun statisticile? Devenim PIAŢA de DESFACERE a EUROPEI: IMPORTURILE ating valori MAXIME

De ce este important ca studenții să aplice la programe de mobilitate

„Vezi o altă realitate. În Moldova, medicul rezident, este perceput de pacienți drept un nimeni. Acolo, aceștia sunt tratați cu respect și îți dai seama cât valorezi de fapt. E important ca studenții să călătorească și să înțeleagă că noi putem face mult mai multe. La început, eu credeam că importanța noastră este minimalizată din cauza profesorilor, dar de fapt noi avem învățători foarte buni. Problema cea mai marte care persistă este în educația și cultura societății.  Trebuie să învățăm să comunicăm mai mult și mai corect, deoarece nu toți medicii sunt corupți”, este convins tânărul doctor.

Cât au stat în Portugalia, tinerii medici s-au implicat și în activități de voluntariat. Alături de alți colegi din diverse țări, ei mergeau în școlile din Porto, unde le povesteau elevilor despre Moldova. Acum Andrei Eșanu activează drept consultant la Oficiul ONU pentru Drepturile Omului Moldova și trainer la Organizația Trimbos Moldova, iar Diana, deocamdată, nu are un post de muncă, deoarece în curând trebuie să susțină teza de master în Porto.

Autor: Parascovia Rogate

http://e-sanatate.md