Întîi de toate, pentru că nu-i cheamă nimeni. Această afirmație nu trebuie să surprindă. Este ușor să critici pe cineva că nu vine la Biserică, dar cine mai cheamă astăzi lumea la Biserică? Cel mai adesea, cei care cred că cheamă, de fapt gonesc; cei din Biserică sunt primii care gonesc lumea afară din Biserică.

În al doilea rînd, tinerii nu vin la Biserică pentru că nu văd rostul acestui lucru. Ei spun că se poate trăi și fără Biserică. Nu trebuie criticați pentru această viziune. Nici părinții lor nu merg la Biserică și, evident, nu i-au învațat de mici cele de trebuință despre Dumnezeu. Dacă copilul a fost crescut fără Dumnezeu, dacă a învățat că se poate trăi și fără Dumnezeu, evident că la maturitate se va întreba ce rost are mersul la Biserică. Pe de altă parte, dacă se întâmplă să aibă întrebări existențiale, rareori se găsește cineva care să le arate, în cuvinte simple, pe înțelesul lor, că viața poate fi trăită și altfel o viață mai bună, mai împlinită decât cea a modei, a MTV-ului și a altor lucruri trecătoare din lumea aceasta.

Citeşte şi:  Grăbește-te și stinge păcatul, căci ai un osânditor care nu poate să tacă

Cele sfinte li se par tinerilor complicate și inutile. Teologia Bisericii Ortodoxe este una adâncă, însă trebuie să avem și capacitatea să o prezentăm pe îțelesul tuturor al celor nedeprinși cu vorbirea înaltă sau cu cuvinte teologice. Sf.Ap.Pavel spune că credința vine în urma auzirii. Dar cum să crezi, dacă nu înțelegi ce auzi? Evanghelia și viața în Hristos trebuie prezentate tinerilor pornind de la lucruri simple, fundamentale și, pe măsură ce le înțeleg și le însușesc pe acestea, trebuie trecut la cele mai profunde. Vorba aceluiași Apostol, de la hrană moale la hrană tare. În Biserică, când întrebăm de ce un lucru este în cutare fel, cel mai frecvent răspuns primit este „Așa se face”. Ei bine, tinerii nu acceptă explicații de genul „așa se face”. Acesta nu este un argument. Ei vor să știe de ce Sfânta Liturghie este așa și nu altfel, de ce ne închinăm la icoane, de ce cântările noastre sânt așa și nu altfel. Vor să știe rostul tuturor lucrărilor din Biserică. Au apărut în ultimii ani o serie de autori tineri care încearcă să prezinte credința pe înțelesul tinerilor. Cărțile lor se găsesc de vânzare exclusiv în biserici și mănăstiri, de aceea nu atrag prea mulți tineri, care cred că au din nou de-a face cu o scriere înaltă și, spun ei, ruptă de realitate.

Citeşte şi:  Sf. Iustin Martirul şi Filosoful, autor al primei descrieri istorice a Liturghiei creştine

Autor: Bogdan Mateiciuc, Revista Candela, nr. 10-12