CARACTERUL   NEBISERICESC   ȘI   NEORTODOX  A SARBATORII

Sfânta Biserică are o anumită data a noului an (începutul indictionului) – 1 septembrie (14 septembrie, pe stil nou). Anume pentru această dată este temporizată succesiunea liturgică corespunzătoare. Pe cînd  Anul Nou civil celebrat în timpul iernii, nu are nici o legătură cu calendarul bisericesc, dar a fost introdus in Rusia, spre exemplu, de către Petru I incepind cu anul  1700 (deși era fost sărbătorit dupa calendarul iulian, nu gregorian, la fel ca în Europa) .

Anul Nou, sărbătorit pe 1 ianuarie, retras din cercul liturgic, preia și un caracter necreștin, despre care ne mărturisesc mulți dintre sfinții ruși, cum ar fi Sf. Teofan Zăvorâtul și Sf. Ioan de Kronstadt. Ei condamnau faptul că, poporul rus, luînd exemplu de la apusul lipsit de duhovnicie, au ajuns să sărbătorească Anul Nou ca păgînii, „învârteala și dangătul păharelor – ce rost are? <…> Poate ve-ți spune: s-a format o tradiție. – Și eu voi confirma: da, s-a format o tradiție, și voi adauga: tradiție, absolut necreștină, ba chiar păgână, rea, nelegiuită „(Sf. Teofan Zăvorâtul Cuvânt la Boboteaza, 6 ianuarie 1865).

Citeşte şi:  Trădarea lui Iuda: Transferarea Lavrei Pociaev către Statul Ucrainean

Odată cu introducerea de către bolșevici după revoluție,a  stilului nou, adică actualul calendar civil, celebrarea Anului Nou la 1 ianuarie  revine pentru ultimele zile ale postului Nașterii Domnului – zilele în care Tipicul indică creștinilor ortodocși post strict.

CARACTERUL   ANTI-CREȘTIN   A SARBATORII  ANUL NOU

Anul Nou modern, păstrat încă din perioada sovietică cu toate festivitățile legate de el, de la bun început a fost introdus ca opoziție, sărbătorii bisericești Nașterii lui Hristos, și bolșevicii considerau primirea Anului Nou de către ortodocși, ca succesul propagandei anti-religioase.

Citeşte şi:  Foto-reportaj. Creștinii pentru o familie tradițională. Chișinău 19 iunie 2022

Reiese că ortodocșii, ce sărbătoresc această zi devin prieteni lumii păgîne în slujirea către idolii săi. Și utilizînd fraza „din iubirea către aproapele”, facem “masă de post”(o încercare formală de a ne conforma rînduielii postului) și parcă modest sărbătorim în rândul oamenilor neîmbisericiți  – toate acestea sunt diferitele manifestări a prieteniei cu lumea, care, conform Scripturii, “este vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu”  (Iacov 4, 4).

Biserica lui Hristos – nu e din lumea aceasta. Creștinii din vechime nu se temeau că nu se vor integra în societatea modernă de pe timpurile celea, dimpotrivă,  chiar se opuneau ei, fără teamă mergeau la chinuri, atrăgînd prin viața lor curată și isprăvile de mărturisitori noi creștini în sînul bisericii. Acum însă, nu Biserica încreștinează lumea, dar lumea în mod activ încearcă să „disbisericească” creștinismul. Și această alăturare lumii face creștinul ca „sarea care-și pierde gustul” (vezi Mat. 5, 13).

Citeşte şi:  Biserica Ciprului:„Homosexualitatea este o cădere şi o boală”

Sărbătorirea  Anului Nou civil pe 1 ianuarie stil nou, ar trebui să fie inacceptabilă pentru ortodocși. În această zi, când lumea ateistă și păgînă sărbătorește Anul Nou, Biserica Ortodoxă săvîrșește pomenirea Sfîntului Mucenic Bonifatie, care pentru orice creștin, era un exemplu de mărturisire perfectă a credinței și îngrădire de plăcerile trupești.

Traducere pentru apărătorul de pe : 3rm.info