Obiceiul de a aduce vin la înmormântare şi la parastas şi de a turna din el cruciş peste trupul mortului sau peste groapă (la cimitir) sau pe darurile aduse și puse pe masă, reprezintă o datină foarte veche, simbolizând aromatele şi balsamul cu care a fost uns Trupul Domnului. Turnarea vinului peste trupul sau mormântul repausatului este și preînchipuirea nemuririi sau a învierii pentru viaţa cea veşnică, pe care o nădăjduim.
După credinţa creştină, viaţa omului nu se sfârşeşte cu moartea trupului; sufletul îşi continuă existenţa şi dincolo de hotarele vieţii pămanteşti, într-o altă viaţă. De aceea, Biserica nu-i dă uitării pe cei morţi, nici după înmormântarea lor. Purtarea ei de grijă se întinde şi dincolo de pragul mormântului, pomenindu-i pururea pe cei răposaţi, rugându-se şi mijlocind pentru odihna şi pentru iertarea păcatelor lor, atât în rugăciunile şi cântările din slujbele în care Biserica face pomenirea generală a tuturor morţilor, cât şi în ierurgiile speciale, alcătuite de Biserică pentru pomenirea individuală a morţilor.
O slujbă sau o ierurgie specială pe care Biserica o face pentru cei morţi, după înmormântarea lor, se numeşte parastas (care înseamnă: înfăţişare înaintea cuiva, mijlocire, deci mijlocire la Dumnezeu pentru cei morţi). Parastasul (numit uneori şi Panihida mare) se săvârşeşte fie la casa mortului (mai ales îndată după înmormântare), fie la biserică, după sfârşitul Liturghiei sau după Rugăciunea amvonului, fie la mormânt. La această slujbă sunt necesare câteva obiecte funerare, dar și unele daruri din roadele pământului, special pregătite pentru acest moment.
Unul dintre aceste daruri este rodul viței de vie, vinul prezent la această slujbă, datorită faptului că el reprezintă sângele ce dă viață trupului, și după Cina cea de Taină, și sufletului, prin transformarea lui în Sângele Mântuitorului Hristos, din care noi ne împărtășim spre veșnicie. Astfel, obiceiul de a aduce vin la înmormântare şi la parastas şi de a turna din el cruciş peste trupul mortului sau peste groapă (la cimitir) sau pe darurile aduse și puse pe masă, reprezintă o datină foarte veche, fiind o prelungire a libaţiunilor (stropirilor) de vin, pe care strămoşii noştri romani le făceau pe mormintele morţilor. La noi, stropirea aceasta a căpătat însă o semnificaţie creştină, simbolizând aromatele şi balsamul cu care a fost uns Trupul Domnului. Totodată, vinul, care este „sângele” strugurelui, este şi simbolul sângelui, adică al sevei de viaţă care curge prin mădularele trupului omenesc şi îl însufleţeşte. Turnarea lui peste trupul sau mormântul mortului este, deci, prin analogie cu Sfântul Sânge din Sfintele Taine, preînchipuirea nemuririi sau a învierii pentru viaţa cea veşnică, pe care o nădăjduim.
În unele părţi, vinul este amestecat cu untdelemn, şi atunci stropirea trupului mortului (sau a gropii sau a pomenilor) cu el este simbolul curăţirii trupului de întinăciunea păcatelor din viaţă („Stropi-mă-vei cu isop şi mă voi curăţi”), iar în alte părţi vinul e înlocuit cu apă îndulcită cu miere, ori cu agheasmă şi poartă numele de paos sau paus, de la cuvântul latinesc pausimt (încetare, odihnă, moarte), de unde şi cuvântul românesc de repausat sau răposat.
Preot Prof. Dr. Ene Braniște, Liturgica specială, Editura Lumea Credinței, București, 2008, pp. 399-400
Pomenirea morților nu mintuirea sufletelor și evangheliei ORTODOXA va interesează pe voi parastase la grreu
,,… Stropima-vei cu isop sa ma voi curați, spălăma-vei și mai mult decât zăpadă ma voi albi… ” Psalmul 50 al lui David pentru creștinii ortodocși. Isopul este vinul amestecat cu ulei…
Cy Mikail la cina cea de taina caut si ai sa vezi ca nui cum spun uni si alti fiecare cu religia lui .
Doamne ajuta
O investiție popească, o mare tâmpenie.
Bani nui Iubeste iisus cine stie intrarea in ierusalim în cetate era transformata în piata ,atunci a aruncat bani si tot ce era acolo ,a dat afara cine se gandeste numai la bani ,distractie si bautura e treaba lor a venit cineva si lea luat sticla din fata ,nu asa ca fiecare cum îsi asterne asa doarme.
Daca astea care comenteaza cu vinu ca ce rol are ,cititi biblia la cina cea de taina erau toti cei 12 aposoli a lui isus cad a rupt pîine in doua si adot o în stanga si dreapta a,spus luati si mancati ca asta e trupul meu deci anafura asta reprezinta,cand a turnat vin în pahar ,a spus luati si beti ca asta reprezinta sangele meu .asa ca cei atei daca nu stiu decat sa critice mai bine ar tacea si sasi vada de treaba lpr sa nu spun altfel.
De ce nu se pune și bani eventual și ceva de băut și de mâncat să aibe pe lumea aialaltă ?
Pasajul din Biblie care expune aceasta traditie unde il putem găsi?… Ca altfel daca nu scrie in Biblie este o f mare problema
Datini băbești și lumești,fără nici o baza din Scriptura.
Pocaiti-va pana nu e prea târziu.
Amin
Vreau un verset,dacă nu aveți este o minciună a Deavolului.
Este o pecete cu sîngele lui Hristos