Lapte se va putea numi doar produsul natural, fără niciun fel de adăugare sau extracție. Denumirile cu care laptele și produsele lactate pot fi plasate pe piață, dar și trăsăturile caracteristice și cerințele de plasare pe piață au fost aprobate prin decizie de Guvern, transmite IPN.
Astfel, laptele de consum integral este laptele tratat termic, cu un conținut de grăsime de cel puțin 3,5%. Laptele de consum degresat este laptele al cărui conținut de grăsime a fost redus până la cel mult 0,5%.
Produse lactate sunt produse derivate din lapte, putând fi adăugate unele substanțe necesare fabricației lor, cu condiția ca aceste substanțe să nu fie utilizate pentru înlocuirea vreunui constituent al laptelui. Modificarea conținutului de grăsime, prin adăugarea de lapte integral, semidegresat sau degresat, trebuie să fie indicată pe etichete.
Dacă se adaugă apă în produsele din lapte uscate sau concentrate, vorbim despre produs lactat reconstituit. În acest caz în denumire va fi prezentă și mențiunea ,,reconstituit” sau ,,recombinat”, înscrise în mod clar pe ambalaj. De exemplu: „smântână dulce recombinată”, „lapte de consum pasteurizat reconstituit”.
Prezența grăsimilor străine în lapte și produsele lactate va fi deja interzisă prin lege.
Prezenta hotărâre intră în vigoare la expirarea a şase luni de la data publicării în Monitorul Oficial.
Amintim că anul trecut, o expertiză de laborator realizată de Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare la comanda Fundației Este-Europene arătase că o multitudine de produse lactate de pe rafturile magazinelor noastre nu conțin grăsimi lactate. Din cele 126 de produse analizate, o pătrime a picat testul.