Publicăm mai jos declarația Mitropolitului Serafim de Kythera (Biserica Greciei), Înaltpreasfinția Sa protestând împotriva acțiunilor Patriarhiei de Constantinopol în Ucraina şi autorizării celei de-a doua căsătorii pentru preoți vaduvi:
„Sunt profund întristat de vestea întreruperii comuniunii ecleziastice a Patriarhiei Rusiei cu Patriarhia Ecumenică. Acest rezultat teribil și lamentabil a fost cauzat de insistența Patriarhiei Ecumenice de a acorda autocefalie schismaticilor ucraineni, care sunt rupți de Sfânta Biserică Ortodoxă, și anume de toate Patriarhiile Ortodoxe și Bisericile Ortodoxe Autocefale locale, și care constituie o mică minoritate a poporului ucrainean.
Până de curând, Patriarhia Ecumenică a recunoscut drept canonică Biserica Ortodoxă Ucraineană condusă de Mitropolitul Onufrie, iar acum, din motive proprii, Patriarhia acordă autocefalie schismaticilor din Ucraina și disprețuiește ordinea canonică și Mitropolia canonică a Ucrainei, recunoscută nu doar de Patriarhia Rusă, ci și de celelalte Biserici Ortodoxe locale.
După cum se știe, schismaticii nu sunt Biserica, iar comuniunea cu ei încalcă dumnezeieștile și sfintele canoane ale Apostolilor și Sinoadelor Ecumenice, care interzic aceasta. Ce folos are această insistență și încăpățânare a Patriarhului Ecumenic Bartolomeu în recunoașterea schismaticilor drept Biserică autocefală? Și această provocare la schisme și diviziuni în Biserica Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească a lui Hristos?
Tulburările care au fost cauzate de deciziile a ceea ce se numește Sfântul și Marele Sinod din Creta (iunie 2016) nu sunt suficiente? Nu este suficient să numim confesiunile drept „Biserici” și comunități creștine heterodoxe? Dar chiar și așa, așa-numitul Sfânt și Mare Sinod nu a fost el însuși disprețuit de Sinodul Patriarhiei Constantinopolului care a luat decizia permiterii celei de-a doua căsătorii pentru clerici? În documentul final al acestui Sinod din Creta, privind căsătoria și impedimentele la aceasta, nu apare clar că „preoția în sine nu este un impediment pentru căsătorie, dar conform tradiției canonice în vigoare (canonul 3 al Sinodului Quinisexte din Trullo), după hirotonie, căsătoria este împiedicată”?
Lansăm un apel cald și o petiție cordială din cuprinsul țarii noastre elene, Patriarhului întâiului tron al Bisericii Ortodoxe, Bartolomeu, să ‘schimbe traiectoria’, pentru a evita noi schisme și diviziuni în Preasfântul Trup al lui Hristos și Preasfânta Sa Biserică Ortodoxă.
În loc să fi organizat rugăciunea comună, din ultimul timp, cu Papa de la Roma, precum și cu conducătorii și reprezentanții confesiunilor și cultelor heterodoxe și comunităților non-creștine – rugăciuni care nu numai că nu servesc la nimic, dar încă și scandalizează serios Pleroma turmei ortodoxe a lui Hristos – Patriarhul ar trebui să predice pocăința și să întoarcă întreaga lume creștină ortodoxă la ‘credința transmisă sfinților o dată pentru totdeauna’, la învățătura Domnului nostru Iisus Hristos, a Apostolilor și Sfintilor noștri Părinți și purtători de Hristos, a Sinoadelor Ecumenice ale Bisericii noastre și, în general, a Tradiției noastre Ortodoxe.
Doresc din toată inima atenție și vigilență în toate lucrările liderilor spirituali ai Sfintei noastre Biserici, pentru a reduce viitoare crize spirituale, pentru a evita impactul și consecințele dureroase pentru unitatea sfintei Biserici Ortodoxe a lui Hristos.
Aceste cuvinte ale Sfântului Ioan Gură de Aur sunt cunoscute de toți: „Sângele martiriului nu poate spăla [păcatul] schismei”.