Poate cea mai bună definiție a akediei am aflat-o de la Părintele Rafail Noica: akedia nu este nepărat o stare de inactivitate, de lâncezeală, de plictis „metafizic”, ci, dimpotrivă, poate fi la fel de bine și o stare de foarte mare agitație, în care omul se pierde pe sine în tot felul de treburi în care își uită de Dumnezeu. Într-un cuvânt, akedia este lipsa grijii de mântuire, chiar și atunci când facem lucruri ce par, la o primă vedere, bune.

Și poate una din cele mai cumplite expresii ale acestei patimi în zilele noastre o regăsim în petrecerea timpului fără de măsură pe Internet – un loc atractiv, dar virtual, în care Dumnezeul cel atât de real nu-Și află locul.
Nădăjduim ca spovedania pe care v-o punem acum înainte să fie prilej de reflecţie și de trezire și pentru alți la fel de anonimi și de bine-intenționați internauți… (A.S.)
Nevoia de Facebook, de afirmare, de „altceva”…
„Să văd… Au răspuns mămicile de pe «Alăptează!»? Am deja câteva notificări, dar de pe «Alăptează!» încă nu. Și chiar aveam nevoie urgentă de un răspuns!”.
Crește adrenalina, crește și nu mai am răbdare. Internetul se încarcă greu…
„Abia aștept să văd, să văd odată! Gata! E bună conexiunea. Văd că au răspuns și cele de pe «BLW», și cele de pe «Poartă-mă – ajutor în BW», și cele de pe «DIY Scutece Textile», câteva și de pe «OT BLW OT». Interesante răspunsuri pe «OT BLW OT». De la «Mămici Suceava», încă nici o notificare! Mai aștept… Uite, chiar acum a răspuns cineva. Mamele de pe «Wiki Mama» sunt cele mai matinale. Au răspuns repede. Pe grupul «Parenting prin iubire» o să scriu mâine. Să văd cum rezolv problema cu fetița. Să văd ce spune psihologul grupului.
Copiii încă nu s-au trezit. Mai am ceva timp să caut niște rețete pe «BLW». Mai bine mă înscriu și eu pe «Babywearing». Mai văd și eu cum se poartă copiii în sisteme noi de purtare. Îmi zicea o prietenă de «Semne cusute în acțiune». Mă înscriu și aici, poate mă apuc de cusut. Deja nu mă mai tentează «DIY Babywearing». Oricum nu pot să-mi fac singură sistem de purtare. Să dăm Părăsește grupul. Gata, de ăsta am scăpat”.
Copiii s-au trezit și eu nu-mi găsesc locul. M-aș întoarce din nou la laptop, dar copiii devin nervoși. Măcar puțin. Fetița mă întreabă obsesiv: „Mama, iar cauți niște rețete?”. Îmi dau seama de penibilul situației și închid laptopul. Dar nu pot să fiu totul pentru ei. Nu pot să mă joc cu ei, nu pot. Am o stare de agitație, îmi stă gândul la răspunsurile mamelor de pe grupuri și cu ei sunt superficială. Nu pot să mă joc cu ei și nici nu vreau. Să-și vadă de ale lor. Vreau și eu timpul meu!
Mă gândesc la atâtea răspunsuri, încât e o avalanșă în mintea mea. Le retrăiesc, și uneori mi se face inima ghem. Unele mame chiar au fost tranșante. M-au luat ca din oală, mi-au răspuns sfidător, m-au jignit, de parcă ele le știau pe toate. Altele au fost drăguțe. Am primit încurajări.
Fetele de pe grupuri și regula „gardului viu”
Mă gândeam de multe ori:
„Cât știu de multe: știu să-mi cresc copiii după rețetele AP (attachement parenting). Dacă nu erau fetele de pe grupuri, câte greșeli aș fi făcut! Și așa am făcut multe, dar de când am dat de grupurile astea, chiar e frumos!
Comunic mai bine cu fetiţa, am învățat să gătesc mai bine, pe băiețel l-am alăptat până acum, primind multă încredere de pe grupul de suport. Am învățat multe despre medici, ba chiar am aflat că nu se mai poartă copiii în „marsupiu”, atârnați, ci în sisteme de purtare. Că pot să-mi fac singură scutece textile, asta chiar nu am știut-o! Când copilul era bolnav și are febră mare, eu stăteam pe grupuri de discuție, să văd cum se „manageriază” o astfel de situație, în loc să-mi văd de copil. De parcă nu mai trecusem cu primul prin febră… și atunci nu aveam Facebook”.
Am învățat într-un an de zile, de când l-am descoperit, foarte multe lucruri. Am vorbit cu alte mame despre cum controlăm un tantrum, am discutat cu specialiști, medici, am discutat despre oliță, meniuri, somnul copiilor, și ne-am aprins la propriu în discuții despre vaccinuri şi dulciuri la copii. Am mărturisit pe un grup că sunt atât de bucuroasă că le am pe ele și, dacă n-ar fi fost, unde-aș fi ajuns eu acum?
Treceau zilele și eu îi spuneam soțului cât sunt de fericită c-am aflat atât de multe lucruri noi într-o singură zi. Se uita și el uimit la auzul cumulului de informații, dar nu-mi spunea nimic. Niciodată nu mi-a atras atenția, deși l-am neglijat mult și pe el. Știa că la un moment dat îmi voi da seama. M-a lăsat să-mi folosesc propria libertate, chiar dacă era conștient că nu mi-o folosesc în chip responsabil. O singură dată, când m-a văzut necăjită din pricina unor comentarii răutăcioase, mi-a spus: „Știai că pe Facebook funcționează regula «gardului viu»? Adică toți țin la dreptatea lor prin tot ce scriu. Toată lumea are dreptate”. M-a pus pe gânduri, dar am continuat tot așa. Facebook îmi controla existența aproape în totalitate.
„Tu nu știi că Facebook duce la depresie?”
Cei care citiți acum articolul, și mai ales cei care nu aveți legături cu mediul virtual poate vă mirați de ridicolul situației în care am ajuns, așa-i? Adică n-am fost în stare să iau o decizie în familia mea fără să mă expun, fără să știe toți membrii de pe grupuri?!
Dependența de grupurile de pe Facebook a durat mai bine de un an și am fost înscrisă pe cel puțin zece grupuri de discuție. În facultate eram singura care nu avea cont și-i priveam ciudat pe colegi: „Adică ei n-au cu ce-și ocupa timpul?! Ceva mai bun n-au de făcut?”. Dar ne tot repeta un Părinte, profesor la Masterat: „Nu se poate să nu treci în viața asta prin lucrul pe care l-ai judecat la celălalt. Așa ne smerește Dumnezeu, ca să putem să-l înțelegem, trecând și noi prin aceeași ispită, prin aceeași patimă sau același păcat, și să nu-l mai judecăm”.
Pe grupurile de Facebook de care vorbesc sunt înscrise mii de mame. Aceleași persoane sunt înscrise simultan și pe alte grupuri. Și există foarte multe varietăți de grupuri, cu teme și nuanțe diferite. Pe unele grupuri, administratorii nu tolerează aciditatea verbală, pe altele discuțiile nici nu sunt moderate riguros și se ajunge la un adevărat război de idei (mommy wars), nu neapărat prin ton și limbaj, cât prin nevoia de afirmare și de îndreptățire de sine.
În orbirea mea, deşi cineva mi-a atras atenţia: „Dar tu nu ştii că Facebook-ul duce la depresie?!”, eu am continuat, pentru că nu știam să-mi folosesc timpul. Nu mai puteam lua nici o carte în mână. Eram agitată și nu puteam citi nimic. Oricât de bună era cartea, mie mi se părea plictisitor să mai citesc. Mi-am explicat asta citind un interviu recent, în care Părintele Pantelimon de la Oașa spunea despre „fenomenul Facebook”:
„Toate acestea le asociez unei noțiuni: îi numesc hoții de timp. Sunt cei care îți fură timpul. Și cred că este suficient, pentru că timpul pe care-l trăim îl asimilăm, așa cum asimilăm aerul pe care-l respirăm și mâncarea pe care o digerăm. La fel asimilăm și timpul. Timpul petrecut într-un fel sau în altul schimbă componența ființei noastre”.
Fetița mea își vrea mama înapoi. În totalitate!
În mine s-au schimbat multe: lene, lâncezeală, complacere, o neplăcută stare sentimentală de frică și neliniște, neputința de a mă relaxa, încordare nervoasă, irascibilitate, reacții fizice cum ar fi: tulburări stomacale, uneori dureri de cap, dar cel mai grav lucru a fost acela că mi-am neglijat mult copiii și nu m-am bucurat de ei.
Voiam să pun odată aceeași întrebare pe mai multe grupuri, dar soțul mi-a sugerat să nu o fac. Aveam să pun paie pe foc. Voiam să întreb toate mamele, și pe mine însămi în primul rând:
„Voi nu vă dați seama că, stând atât de mult timp la discuțiile de aici, îi neglijăm pe copii? Voi nu vă dați seama cât suferă ei, cât sunt de geloși pe toate dispozitivele astea? Fetița mea închide laptopul cu furie când nu sunt în fața lui. Fetița mea își vrea mama înapoi. În totalitate! N-ar fi mai bine să lăsăm toate astea și să ne întoarcem la copii? Cu siguranță, mamele care vor să se informeze vor găsi informațiile din surse reale, la momentul potrivit… Cu răbdare. Au crescut atât de multe generații de copii până la Facebook!”.
Nu am avut curajul să întreb, pentru că aveam să fiu umilită, hăituită, agresată, așa cum s-a stârnit și zilele acestea un scandal virtual uriaș, în care voci tăioase de mame au agresat o mamă bloggeriță, foarte populară, care și-a lansat de curând și o carte. Mama respectivă trece prin momente foarte grele din cauza unor comentarii foarte răutăcioase, ajungând chiar să-i fie frică să iasă din casă, în public.
Nu am pus acea întrebare, deși uneori mă înțepau degetele. Și totuși frecventam grupurile din ce în ce mai des. De ce? Eu cred că am ajuns aici din singurătate și mândrie. Paradoxal, nu? Cu doi copii acasă, și singură…
Cea mai mare suferință a mea a fost singurătatea
Mamele din concediile prenatale, cu copii unul după altul, copleșite de aceeași rutină, izolate de ceilalți poate că înțeleg situația. Recent, o mamă cu cinci copii spunea că ea nu mai știa să poarte o discuție normală cu oamenii din exterior. Știa să vorbească doar despre creșterea lor, încât credea că se sălbăticise. Măcar ea avea cu cine să vorbească din când în când, dar eu nu. Stăteam cu chirie, izolați într-un capăt de sat, cu vecini până la care aveam de mers ceva. M-am izolat și mai mult, ieșeam rar din casă și-mi era lehamite chiar să-mi scot copiii la plimbare pe uliță. O făceam, dar fără implicare.
La fel ca și în cazul meu, din câte am observat pe grupuri, multe mame se izolează, pierd mult timp în discuții de multe ori sterile, ducând dorul vieții sociale, al serviciului. Și dacă cel puțin doi ani viața socială aproape că lipsește, mamele caută în altă parte atenție, comunicare, afirmare. Simt nevoia să vorbească cu altcineva în afară de copii. Uneori, discuțiile interminabile de pe grupuri se concretizează și cu întâlniri între mame, dar prea puține și foarte rare, cel puțin în mediul în care locuiesc eu și în împrejurimile lui. Și cum întâlnirile au fost posibile extrem de rar, singurătatea persista.
Un Părinte spunea că cea mai mare suferință a omului este singurătatea. Singurătatea te sălbăticește, te golește, te anulează ca persoană și te aduce în starea de individ, incapabil de dragoste.
Eu m-am simțit singură. Puținele discuții cu soțul și cu câteva prietene la telefon, lipsa unui hobby, a unei îndeletniciri care să mă împlinească m-au făcut să mă simt mai singură ca niciodată, cu familia lângă mine. Intrasem în monotonie, în plictiseală și lâncezeală.
Cu toate că aveam parte de multă comunicare pe grupuri, mă simțeam tot singură. Ceva lipsea, dar oricât încercam să-mi răspund ce lipsește, încă nu realizam. Îmi amintesc că în ultimul an de Jurnalism niște colegi au realizat un afiș publicitar care exprimă cel mai bine starea de singurătate pe care am resimțit-o.Afișul prezenta un băiat care petrecea ziua lui de naștere, singur, pe o tribună, cu smartphone-ul în mână, derulând mesajele de „La mulți ani”. Coiful de pe cap dădea să-i cadă, iar tânărul stătea trist, cu telefonul în mână, pe tribuna pe care el însuși a împrăștiat confetti, să simtă că-i ziua lui. Ceilalți, în loc să se adune în jurul lui în chip real, să-l felicite, stăteau acasă trimițând mesaje…
Privind la „noua generație de ouați”
Pe lângă singurătate, Facebook-ul a împrăștiat în mintea mea multe gânduri de judecată, comparație, cârtire, suspiciune și invidie. Îmi comparam copiii, le găseam probleme, acumulam frustrări și încercam să mă dau peste cap să mi-i cresc după rețetele altor mame. Deși în mare parte îi neglijam, în timpul rămas ajungeam să fac eforturi să-i aliniez standardelor de pe Facebook. Deveneam frustrată că eu nu-mi permit scaun de masă Antilop, papucei Tikki, sistem de purtare SSC, diferite cărticele sau jucării. Nu-mi plăcea că ai mei nu au anumite calități, deprinderi sau, din contră, în unele situații mă mândream cu ce aveau ei și alții nu. Copiii mei deveniseră, din subiecte, obiecte.
Copilul, pe grupurile de mămici, am constatat că e privit ca un idol, ca un mic zeu, în jurul căruia se învârte lumea, care nu are voie să mănânce dulciuri, zahăr, pufuleți, biscuiți. Se promovează un stil de viață sănătos, dar dus la extrem, cu comentarii jignitoare sau sfidătoare la adresa celor care-i mai scapă pe sub mână „ceva bun”, care iau ca literă de lege ce spun medicul, rudele, cadrele didactice, societatea în general, fără să mai consulte și alte păreri, eventual cele de pe grup. M-a impresionat odată replica unei mame care ne reproșa nouă, celorlalte, că din prea multa grijă obsesivă față de copii, „vom crește niște generații de ouați, incapabili să se descurce singuri în viață”. Mamele devin temătoare, suspicioase, obsedate de copiii lor, invocând mereu grija supremă pentru copil.
„Draga mea, închide laptopul!”
Recent, la o conferinţă, un medic pediatru ne spunea că, după anii 2000, a apărut o generație de mame foarte citite, suspicioase şi neîncrezătoare în medici. Schimbă des medicii, îi corectează cu cele citite de ele, mută copiii de la un cabinet la altul, pentru că nu mai există încredere. Ea spunea că discuţiile dintre mame de pe Internet și din parc modelează percepţiile. Un psiholog sfătuia viitoarele mămici să nu acceseze forumurile, reţelele de socializare, iar un psihoterapeut mi-a spus răspicat: „Draga mea, închide laptopul!”. Eu bâjbâiam, iar ea mi-a spus-o mai tare: „Închide laptopul!”.
De ce? Pentru că nu există reţete de creştere a copilului. Fiecare mamă e unică, şi asta înseamnă că Dumnezeu a înzestrat-o cu un instinct matern. Acest instinct, din nefericire, din cauza dependenţei de grupuri, este înăbuşit. Mama nu mai are încredere în ea, ci în părerile colegelor de pe grupuri. Mama nu ştie cum e mai bine, mama devine vulnerabilă şi-şi atribuie, vorba Părintelui Pantelimon, „o identitate de împrumut”.
Cum vor arăta copiii noștri?
În facultate, o profesoară de jurnalism a făcut următoarea remarcă, neconștientizată de mine atunci, care nu aveam adresă de Facebook: „Lumea se mută în virtual…”. Mi-a luat destul de mult timp să observ asta.
Televizorul nu mai e acum în top. Internetul și rețelele de socializare înglobează mii și milioane de oameni. Și lumea s-a mutat în virtual… cu tot cu mame și copii. Mamele tradiționaliste sunt privite ca înapoiate și neglijente, cum de altfel le priveam și eu, făcând-o pe deșteapta cu prietenele mele, care nu erau membre pe grupurile de pe Internet:
„Cum?! L-ai vaccinat? I-ai dat dulciuri? Zahăr? Hmmm… L-ai culcat la 22? I-ai dat suzetă? Nu știai că inhibă lactația? Îl porți în sistem nesănătos? Face displazie de șold. Premergător? Și mai periculos… Îi dai desene animate? Dar mai bine pune-i scurt ceva pe laptop, ceva ales de tine, că televizorul îl tâmpește. L-ai lovit? Va deveni neîncrezător, inhibat, timorat sau rebel. Dar vezi că pe Facebook sunt multe grupuri în care te învață să-l crești sănătos.Dacă vrei să te înscrii și tu…”.
Slavă Domnului că nu m-au ascultat… sper! Așa mi-am îndepărtat o parte din prietene. După ce mi-am revenit, am început să vorbim ca de la egal la egal și să învăț și de la ele – eu, care până atunci le vedeam înapoiate.
Și totuși, de-a lungul istoriei, mamele au fost puternice și-au crescut mai mulți copii fără să se vaite. Copiii nu erau crescuți după „rețete”. De multe ori mi-am spus, cumva, îndreptățindu-mă: înainte, mamele trăiau într-o stare de comuniune cu ceilalți, lucrau împreună, mergeau la clăci, mergeau cu lucrul de mână una la cealaltă, la spălat rufele în râu, la muncile câmpului, la construcția caselor. Viața lor personală și familială îi cuprindea și pe ceilalți. Acum, acea stare de comuniune e pe cale să se stingă, iar cărarea de la vecin la vecin aproape că nu mai există.
„Cum să ni se mai facă dor să-l vedem pe celălalt, dacă suntem la distanță de un click de el, la distanță de un mesaj?”,
spunea Părintele Pantelimon.
Mă-ntreb: copiii ăștia, când vor crește, ce obiceiuri vor avea, dacă le văd pe mamele lor butonând smartphone-urile, tabletele, laptopurile? Mă-ngrozesc când mă gândesc la o imagine pe care am văzut acum un an, trecând cu mașina printr-un sat din Bucovina. Pe o bancă, la poartă, stăteau trei băieți, cam de 9-10 ani, cu telefoanele în mână. Cozorocul șăpcii le acoperea ochii, iar fiecare era foarte concentrat asupra propriului telefon. Pe o bancă, împreună, și totuși atât de singuri. Sinistră imagine.Aceeași imagine cuprindea, altă dată, câteva fete în curtea unei mănăstiri. Cum vor arăta mititeii noștri?…
Pași de mămică spre lumea reală
Recent, un studiu a arătat că Facebook a depășit pragul de un miliard de utilizatori. Cifra spune multe, și cel mai important lucru e acela că nu mai știm să trăim în lumea noastră, cu bucuriile și încercările lor reale. Și-mi pun des următoarea întrebare:
„Dacă s-ar sista Internetul definitiv, Doamne ferește, din cauza unor greutăți mari în întreaga lume: război, calamități, suferințe, cum ar trăi acel un miliard de oameni fără Facebook? Toate mamele, toți utilizatorii, fără părerile și sfaturile celorlalți? Ce s-ar face lumea atunci?”.
În cazul meu, nu a căzut rețeaua, dar învăț să nu o las să mă controleze. Doar așa pot învăța să trăiesc, să o iau de la capăt, așa cum un copil învață încet-încet să crească, și sunt sigură acum că Dumnezeu ar fi scos în calea mea, cu răbdare, toate răspunsurile și informațiile pe care le-am găsit într-un timp atât de scurt pe Facebook. Se găseau persoane, cum se găsesc și acum, care să-mi răspundă la o parte din nelămuriri. Și dacă nu le-am aflat pe toate, cu siguranță nu am avut nevoie de ele până acum. Pentru că, spunea Părintele duhovnic:
„De la noi, intelectualii, cei care știm multe, ni se vor cere multe”.
Și ce folos să ne umplem mintea cu atât de multe noțiuni?
Cu ajutorul lui Dumnezeu, m-am oprit. Intru foarte rar pe grupuri și încerc să discern lucrurile, fără să-i judec pe cei care continuă să intre mai des. Mă rog să descopere frumosul din viață. Cineva drag mi-a dat o serie de sfaturi pe care le scriu și aici, poate se folosește cineva:
„S-ar putea ca munca să vă facă bine, mai ales dacă e ceva practic. V-ar face cu siguranță mult bine mișcarea zilnică, măcar treizeci de minute pe zi, efort fizic sau o oră de mers pe jos, cât mai aproape de natură. Puteți să-i luați şi pe copii cu dumneavoastră. Cred că aveți nevoie de o alimentație mai bogată în vitamine și enzime, și să luați niște suplimente. Trebuie să fugiți de gânduri și să pomeniți cât mai des Numele Mântuitorului, ca să vă izbăvească de ele. Spovediți-vă, chiar dacă mai scurt, la două săptămâni, și împărtășiți-vă cât mai des. Duhovnicul trebuie sa aibă însă întotdeauna ultimul cuvânt”.
Mobilizare generală pentru mamele din întreaga țară
Am fost ca o centrifugă, am umblat ca o nebună după cunoaștere, afirmare, comunicare, nevoia de acceptare și apartenență la un grup și, oricât am căutat, pe Facebook n-am găsit dragoste. Acea dragoste învăț s-o descopăr de la fetița mea, care mă acaparează obsesiv și mă copleșește cu dragostea ei, repetându-mi că mă iubește, că sunt mămica ei și ea, fetița mea. Se teme încă să nu mă piardă, îmi miroase chipul la culcare, îmi sărută mâinile și se asigură că-s lângă ea. Băiețelul îmi cuprinde picioarele și spune, cum poate, „mama mia”. Mă pupă des și-mi mângâie chipul, iar în dragostea soțului, pe care am ignorat-o de multe ori, mă odihnesc necondiționat.
Cu toate acestea, este foarte multă nevoie de comuniune, de comuniune între oameni și în afara mediului familial. Încă sper la întâlniri între mame, cu tot cu copii. Preoții în parohiile lor ar putea să îndrume astfel de întâlniri. E nevoie de multă dragoste, pentru că tinerele mame se pierd… Ar folosi foarte mult catehezele, conferințele pe teme de educație, sănătate. Mamele ies de acasă, se bucură de compania celorlalte mame, discută, împărtășesc opinii de creștere sănătoasă, creștinească a copiilor, iar cele mai puternice le-ar oferi exemplul celor care încă caută…
Este nevoie de activități practice, pentru că noi, tinerele mame (sau o bună parte dintre noi) nu mai știm să facem aproape nimic practic, cum ar fi un meșteșug frumos: cusut, împletit, croșetat, confecții, decorații, orice lucru de mână; pictură, dans, artă, vizionări de filme bune, ieșiri la teatru, plimbări, excursii. Ar fi minunată organizarea de ateliere creative, șezători în mai multe orașe din țară, dacă este posibil și la sate. De asemenea evenimente am mai auzit, dar foarte izolat. E nevoie de o mobilizare generală, care să motiveze mamele din concediile prenatale (și nu numai) să iasă puțin din casă, măcar o dată pe săptămână, două ore, și să învețe să facă ceva practic, pentru înflorirea minții, a trupului și a sufletului lor și a întregii familii.
„Eu și Dumnezeu pe pământ”
Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu că m-a trecut prin încercarea pe care eu, demult, am judecat-o la alții, că mi-a dat doza de suferință pe care am putut să o duc doar cu ajutorul Lui și să văd că depresia nu e decât pierderea lui Dumnezeu, manifestarea mândriei, a egoismului perfid, a egocentrismului şi a grijii obsesive faţă de nevoile proprii. M-a ajutat să văd că atunci când eu se transformă în tu şi ceilalţi, calea devine netedă şi plină de pace, încredere, împăcare, făcându-i loc Bunului Dumnezeu, Care-și revarsă harul.
Îi mulțumesc că m-a tras de mână, afară din prăpastia virtuală, rămânând, în final, singură cu El. „Eu și Dumnezeu pe pământ”, cum îi plăcea Maicii Gavrilia să spună adesea. Am rămas doar cu El, mă lupt să rămân cu El și, fiind cu El, acum pot fi și cu ceilalți dragi ai mei, în chip real. Învăț să fiu o mămică în real.
Cătălina G.
Suceava
Text premiat cu locul I la concursul de eseuri al lunii noiembrie 2015
Text publicat în numărul 83 (Decembrie 2015) al revistei Familia Ortodoxă.
Sa postezi asa o tampenie lipsita de empatie, corectitudine si adevar… e josnic, chiar si pentru niste troli pro-rusi. Rusine!
Numai spuneți tâmpenii, dacă nu sunteți pe măsură, sa afirmați așa aberații…apoi se sinucid mulți din cauza prostiile scrise de voi, e o boală și punct …
Nu este chiar atât de simplu.
Depresia este și ea o boală, ca oricare alta. Este total greșit să punem toate bolile pe seama unei relații deficitare cu Dumnezeu. În acest caz ar trebui să fim cu toții nu doar bolnavi copți, ci chiar morți de-a binelea.
Da, sunt cazuri în care putem corela astfel o boală oarecare, dar nu trebuie generalizat.
P.S.
Cum ar trebui să fie cu sănătatea și cu viața toți păgânii, ateii sau sataniștii, dacă noi, creștinii, bolim din cauza unei slabe credințe în Dumnezeu?
Depresia este o boală serioasă.Cum este posibil să debitezi atâtea prostii și să incriminezi niște oameni care sunt în suferință? Oare este o atitudine creștinească, că tot vă lăudați cu credința ?
#SaveSoil 🌱🌿🌳🙏
Cine crede ca depresia este o simpla lipsa de chef de viata sa taca si sa nu mai abereze! cu atat mai mult cei care il au pe Iisus in suflet sunt mai predispusi la depresie.Ziceti Doamne fereste sa nu cunoasteti depresia!
Depresia e momentul de rascruce, momentul cand alegi sa-ti invingi egoismul, atunci il poti gasi pe D-Zeu langa tine, e momentul cand te rupi de tot ce te inconjoara si in acel simplu moment, in aceea tacere, acea tristete sufletul tau se poate bucura de iubirea lui D-Zeu. Asa ca episoadele scurte de depresie inseamna evolutie. Cele lungi inseamna boala, poate chiar carenta de vit sau minerale.
Serios?
această descriere a depresiei artă de fapt adevărata atitudine a bisericii față de omul simplu: lipsă totală de empatie. Vorba aia: biserica îmi cere bani pentru ea dar pentru banii mei îmi cere să mă rog.
Serios?!
Serios!! Si cum anume ati ajuns la concluzia asta? Eu stiu asa: preotii trebuie sa sprijine enoriasul, sa i fie alaturi , sa l asculte fara al judeca. Acum vin cu o intrebare: nu cumva in biblie scrie ca singurul care judeca si cantareste , e Dumnezeu!? Lasa ti judecata pentru El. Mai spune ceva de smerenie.
Depresia este o boală!
O boală gravă,care ucide.Precum cancerul.sau alte boli..
Trebuie să cerem ajutor de la Dumnezeu pentru a fi vindecați cei în suferință..
Lăsați habotnicia!
Vă îndepărtează de Hristos!
Sant convinsa ca cei ce au afirmat ca depresia vine din necredinta, n au fost indeajuns de atinsi de valurile vietii, n au trait vreo treizeci de ani cu sabia lui Damocles deasupra capului sau i au iubit pe cei dragi de langa ei, in felul lor, incat sa nu le fuga pamantul de sub picioare cand acestia au plecat la Domnul. E de preferat sa taci in asemenea momente, decat sa afirmi o atat de mare rautate. Nu esti mai bun daca faci asa!
Un pic mai multă documentare asupra ceea ce înseamnă corpul și mintea umană. Tot ceea ce a creat Dumnezeu este minunat dar nu ne vrea ignoranți și tâmpiți! Adevărul vă va face liberi. & Eu sunt Calea, ADEVĂRUL și Viața! Spunea „Cineva”, unica Ființă pe care o urmez. Dacă știința care se ocupă de o anumită chestiune dovedește clar ceva de ce să nu acceptăm? Ei știu, ei cunosc pt că asta fac. Nu înțeleg de ce dacă vreau să îmi repar o pereche de pantofi aș cere sfatul unui florar? …. Când acuz și fug de ceea ce știința demonstrează pe cine vreau să apăr? Pe Dumnezeu? În niciun caz! Dumnezeu nu are nevoie de mine că să îl apăr, relația e cu totul invers. Când urlu împotriva a tot ce se demonstrează știința, de fapt îmi apăr credințele mele înțepenite de care mă agăț cu înverșunare și de care mi-e frică să mă despart. Aș încheia cu o întrebare: De unde vine frica?
Numai cine nu a experimentat asa ceva crede în unele comentări și acest titlu incorect .Poți lucra continuu 7 zile din 7 cum am făcut eu și încredere în cel de sus și ți se poate întâmpla. Sunt vorbe fără rost .Totul depinde de ce ai în jurul tău și problemele care pot apărea. Numai dacă ești impasibil la semeni tai atunci poate ca este asa…
Greșit indiferent cine spune Depresia este o stare emotionala f puternica Nu are legătură cu Dzeu.
Este de neiertat o astfel de abordare!
Pe bune ?! Bai ignoranților!
Minciuni de la fanatici!!!
Ce prost!
Depresia se datorează slabei credințe în Dumnezeu și se combate prin smerenie, pocăință și multă rugăciune către Hristos.
Gheorghe Todirica
Nu întotdeauna.
Nu generalizați, că nu aveți dreptate.
Uneori aceasta e cauza și vindecarea, alteori nu.
Și, adesea, vindecarea e o combinație între relaționarea corectă cu Dumnezeu și respectarea sfaturilor și prescripțiilor medicale.
Inventam termeni simandicoși, ca apoi sa nu mai știm să-i explicam. 😆
Bă’ da vouă v-a spus cineva vreodată că într-adevăr nu sunteți normali ?!? Popii naibii ! Cum puteți scoate pe gura aia spurcată a voastră asemenea vorbe ? Ce-are depresia cu credința sau ne-credința în d-zeu ? Lua-v-ar mama dracului de habotnici nesimțiți ce sunteți !!!
Ce timpenie!
Sa descri in felul acesta depresia,este totala lipsa de empatie si iubire pt aproapele.
Adevaratul ajutor este acela de intelegere profunda pt vidul sufletesc al celui care se simte parasit de D zeu si o sincera insotire duhovniceasca pe aceasta cale grea.
Fereasca Dumnezeu de mintea slabă de gândurile necurate, și nu suntem noi în masură să judecam.
In mare parte depresia este ereditara,e o predispozitie inascuta.
Alta imbecilitate.
🇷🇴 Ofertă de împrumut rapid și de încredere la o dobândă de 2%, dacă ești interesat scrie-ne in privatWhatsApp: +22956208117 https://wa.me/message/E6EJTKQGPP4TE1
Sa credem în Dumnezeu ,pentru că ,toate vin de acolo !
Anul acesta a fost un an grozav pentru viața mea Fericirea mea a început anul acesta din ziua în care am început să lucrez cu Russell Steven. este omul care îmi rezolvă problema și îmi restabilește fericirea, platforma este reală dacă cauți ceva de făcut. faceți pentru a vă susține veniturile dacă salariul lunar nu este suficient pentru a vă îngriji familia și doriți să faceți ceva mai bun pentru a vă întreține aceasta este platforma potrivită, faceți clic pe linkul de mai jos 👉👉👉👉👉👉👉👉 👉👉 👉👉 Russell Steven
Doamne pazeste-ne si ne miluieste pe noi pacatosii. Amin.
Ionel Ionescu Anul acesta a fost un an grozav pentru viața mea Fericirea mea a început anul acesta din ziua în care am început să lucrez cu Russell Steven. este omul care îmi rezolvă problema și îmi restabilește fericirea, platforma este reală dacă cauți ceva de făcut. faceți pentru a vă susține veniturile dacă salariul lunar nu este suficient pentru a vă îngriji familia și doriți să faceți ceva mai bun pentru a vă întreține aceasta este platforma potrivită, faceți clic pe linkul de mai jos 👉👉👉👉👉👉👉👉 👉👉 👉👉 Russell Steven
Terminați cu prostiile !!!!!!!!
Doamne, cat rahat puteti manca cu articolele astea! Mentalitati de Evul Mediu! Habar nu aveti pe ce planeta sunteti!
Prostii!!!
Depresia are multe cauze fiziologice și de chimia organismului, restul este pentru tembeli.
Ioan Luca 👍👍
Sunteți dobitoci,habar nu aveți ce vorbiți,va să-ți cu parerea
Nu este adevărat…cei ,care suferă de depresie il au pe Dumnezeu in suflet.Dar au pus in viata lor prea mult suflet pe ce nu merita,sunt firi sensibile cu trăiri intense…
Nita Tudorita 👍👍🤗
Nita Tudorita corect 😇
O masa de prosti. Cand veti studia medicina ,atunci sa discutati despre asta
Mihaela Simona Filip Caprã Anul acesta a fost un an grozav pentru viața mea Fericirea mea a început anul acesta din ziua în care am început să lucrez cu Russell Steven. este omul care îmi rezolvă problema și îmi restabilește fericirea, platforma este reală dacă cauți ceva de făcut. faceți pentru a vă susține veniturile dacă salariul lunar nu este suficient pentru a vă îngriji familia și doriți să faceți ceva mai bun pentru a vă întreține aceasta este platforma potrivită, faceți clic pe linkul de mai jos 👉👉👉👉👉👉👉👉 👉👉 👉👉 Russell Steven
Douglas Souza e problema ta sisi nu trebuie sa ma intereseze pe mine de tine. Ai probleme ? Mergi la psiholog . In rest _e o prostie
Amin
Au depresie cei care își pierd credinta în, Dumnezeu și care în loc sa muncească chiar și numai pentru ei, stau și pierd timpul de pomană.
Constantinide Anton Vasile ,credința înseamnă și…a nu judeca,PARCA.
Constantinide Anton Vasile
Chiar nu.
Asta e o viziune simplistă asupra unei boli severe, cu cauze cunoscute din punct de vedere medical, și care poate afecta și oamenii harnici și credincioși.
Nu este adevărat ce spuneți, depresia îi poate atinge și pe cei care cred și sant cu Dumnezeu în suflet. Datorită suferințelor sau traumelor boala pune stăpânire pe corpul tău și atunci Dumnezeu te îndeamnă să ceri ajutor la ușa specialistului care este aici pe pământ.
Carmen Serban ,exact! De aia suntem înconjurați și de cei care ..nu cred. Dar cred strașnic,in a face mult rău în jur,celorlalți.
Carmen Serban Dumnezeu îți cere sa te lași în grija lui nu în grija specialistului. Eu stau fără apa de 8 ani. Doar cu apa de ploaie și mânc ce îmi da glia. Și nu mor. Nu va mai vaicariti ca știți voi cu doctorii voștri sunteți terminați fără doctori și pilule
Carmen Serban frumos răspuns.
Asta am făcut eu după moartea părinților și după ce am trecut prin cancer am cerut ajutor și nu am renunțat nici la Dumnezeu.unul din medicii mei mi-a spus frumos ,credința ta te-a vindecat
Amin
Depun mărturie despre un împrumut primit săptămâna trecută.
Numele meu este Rose Franziska, aș dori să-i mulțumesc din suflet domnului Franck Pierre pentru că este un adevărat creditor, onest și serios. Am fost puțin precaut la început, dar pe măsură ce am vorbit am ajuns să am încredere în el.
I-am cerut un împrumut de 25.000 cu o dobândă foarte mică de la el și am primit banii 24 de ore mai târziu fără protocol în cont. Daca chiar ai nevoie urgent de bani, poti contacta acest domn care are o inima mare si il apreciez foarte mult.
pentru mai multe informatii va rugam sa contactati directorul general al bancii prin whatsapp
https://wa.me/message/A375FWIVDO2CD1
Amin
Numai intoarcerea la Dumnezeu este vindecarea ! Doamne ajuta la toata lumea ! Intarestene in credinta! “ SUBSCRIU” !
Vasile Croitoru Anul acesta a fost un an grozav pentru viața mea Fericirea mea a început anul acesta din ziua în care am început să lucrez cu Russell Steven. este omul care îmi rezolvă problema și îmi restabilește fericirea, platforma este reală dacă cauți ceva de făcut. faceți pentru a vă susține veniturile dacă salariul lunar nu este suficient pentru a vă îngriji familia și doriți să faceți ceva mai bun pentru a vă întreține aceasta este platforma potrivită, faceți clic pe linkul de mai jos 👉👉👉👉👉👉👉👉 👉👉 👉👉 Russell Steven
Numai intoarcerea la Dumnezeu este vindecarea ! Doamne ajuta la toata lumea ! Intarestene in credinta!
Elena Morosanu
Nu întotdeauna și nu la oricine.
Poți intra în depresie din cauza răutății lumii necunoscătoare de Dumnezeu. Și te călugărești, apoi intri în altă depresie, din cauza fraților și părinților de acolo (sau a surorilor și maicilor) care trăiesc mai rău decât ăia din lume.
Așa că să fim mai precauți în a generaliza…
Dor intorcerea la isus este vindecarea
A crimei ascunse
Amin!🙏
Doamne ajuta Amin
Amin
Vorbe goale fără nici o logică!
Amin
Amin🙏Doamne lumineaza ne🙏
Zise cineva care habar nu are Asa ca o sa dispari de pe pagina mea
Când nu ești băgat în necazul ăsta, este foarte ușor să-ți dai cu părerea. Numai cine a trecut sau trece prin asta știe ce înseamnă depresia. Așa că lăsați-mă în pace cu părerile astea. Știu ce înseamnă și știu cât nu este ușor. Nu toți pot fi luptători și biruitori. Mai sunt și cei care cad pe câmpul de luptă sau nu mai au curaj să se ridice.
Ușor de judecat când nu treci prin ea.😡
Cam așa este!
Zău????????
Greșiți mult și nu îi ajutați deloc pe cei care se confruntă cu depresia! Ar trebui să fiți primi care sa le redați încrederea în viața și credința în Dumnezeu! Un mare dislike va dau!!!!
Numai acela care a trecut s_au trece știe ce e aceasta boala nu are nimic în comun cu biserica (credința)!!!
Nu sunt de acord cu aceste afirmatii!
Cum este posibil sa ajutati inca vina celor ce sint déjà in suferinta, inadmissible ar trebui sa va cere ti scier pentru acest articol 😡
Depresia înseamnă „pierderea lui Dumnezeu”….. Aha , dar lipsa de înțelegere , de compasiune față de durerile celorlalți , ce înseamnă ? Sunteți siguri , aia care ați scris articolul , că aveți ceva de-a face cu ortodoxia ?
Unele sunt exagerate rău
Încă. Nu. Mi-am. Pierdut. Mințile. Și. Numa totumiliti. Atît. Merg. La. Un. Expert. Și. Va. Pun. Certificatul. Pe. Internet. Ofac. Și. Pe. Asta doamne. Ajuta. Celor. Dragi. Mie. Am
Câtâ răutate din partea asa zisilor credicioși!
Lăsați personalul calificat să iși spună părerea, cei care au studii în domeniu.
Rușine pentru acest articol.
Depresia este o stare prin care trecem cu toții la un moment dat și nu este altceva decât un mecanism de autoapărare al omului față de presiunea factorilor externi!
Depresia este o lucrare a unor duhuri necurate care reusesc sa puna stapanire pe uni oameni care încep sa piarda legatura spirituala cu Dumnezeu.Cum se pierde partea spirituala, omul începe sa o ia pe cai gresite si îsi face loc pacatul iar cand pacatul pune stapanire pe om vrasmasul are putere asupra lui.Parintele Lavrentie care a fost la manastire la Frasinei zicea ca toate bolile psihice sunt pe cale demonica din cauza pacatelor noastre.Dupa cum si Evanghelia ne anunta ca :” Lupta noastra nu este împotriva trupului si a sufletului si împotriva Duhurilor si a puterilor întunericului acestui veac”.Ca sa facem fata la toate încercarile care vin avem nevoie de castig spiritual, pe care un om pacatos îl poate capata prin pocainta atunci cand vine si se spovedeste si îsi cere iertare în fata lui Dumnezeu sincer dupa cum anunta si Evanghelia:”De cate ori vei cadea scoalate si te vei mantui”.Aici face referire la ridicarea din pacat care se poate face printr-o pocainta sincera în care omul îsi cere iertare sincer în fata lui Dumnezeu cand se spovedeste.Iar Dumnezeu îi da putere sa puna început bun în calea mantuiri sale.Iar dupa pocainta dupa ce si-a cerut iertare pentru pacate omul trebuie sa încerce sa se abata de la orice pacat si sa încerce sa duca o viata spirituala de curatie care îl elibereaza în timp de toate obiceiurile si patimile care îl lupta.Printr-o viata de curatie în care omul cauta mai mult partea spirituala care îl curateste si îl elibereaza vrasmasul îsi pierde puterea, pentru-ca castigul spiritual ne curateste si ne elibereaza de tot raul din noi.Mantuirea este un dar de la Dumnezeu dar se ajunge la ea doar printr-o legatura spirituala cu Dumnezeu care ne face în timp sa ajungem la curatia unui copil si sa fim pregatiti pentru împaratia cerurilor.Ca sa întretinem un castig spiritual avem nevoie în primul rand de un duhovnic si tot ce facem sa facem cu binecuvantarea lui ca tot ce facem sa fie sub ocrotirea harului lui Dumnezeu apoi avem nevoie de o comuniune constanta cu Biserica de unde se naste rugaciunea si de unde vine puterea cea mai mare a castigului spiritual, avem nevoie de înfranare, de post, avem nevoie sa ne îndeplinim canonul dat de duhovnic, avem nevoie sa ne împartasim cu trupul si sangele lui Hristos care sa lasat noua spre iertarea pacatelor si spre viata de veci, dar totul cu o pregatire si cu dezlegarea parintelui duhovnic.Daca le îndeplinim pe toate acestea duhurile nu vor mai avea nici o putere asupra nimanui si depresia va disparea.De asta ne si anunta Evanghelia:”Sa priveghem si sa ne rugam ca sa nu cadem în ispita”.Rugaciunea unita cu postul dau castig spiritual si omul depaseste usor orice încercare.
Da..vorbe…uni.s fericiti si tupeisti toata viata…altii amariti.!!
Ce face biserica? Au ajuns popii doctori? Popii care au baruri în toate satele care fac violuri fura despart familii și cite nu face și trage bani de la bieții țărani cu o pensie de mizerie. Nu le mai ajung banii. Nu știți ce sa mai inventați asa îndepărtați oamenii de biserica. Habar nu aveți ce este depresia. Lăsați doctorii sai trateze. La biserica nu te face Popa bine și decit să dai banii la popi mai bine la doctor. Dacă ai credinta nu ți trebuie nici popă nici biserica…
Oamenii pot experimenta depresia si in urma unei traume chiar dacă sunt credincioși, sa va fie rusine pentru articol
Cei ca Hitler sau alti dictatori, criminali in serie, violatori etc care nu sufera de depresie arata ca de fapt sunt impacati cu Dumnezeu?🤣🤣🤣
Nu e chiar așa…
Lăsați medicii să trateze această boală care este destul de complicată. Și rugați va pentru cei bolnavi că nu știți ce traume au suferit sau care au avut ghinion să moștenească genetic așa ceva. Numai bine cu sănătate la toată lumea. Nu judecați înainte de a cunoaște cauzele unei boli.
Trebuie sa lupti si reusesti sa fi stabil
E formulare nefericita și lipsita de substanță
Sa va ierte Dumnezeu…nu ati inteles nimic despre cei care sufera de depresie!!!
Nu am vazut mai mare minciuna despre depresie!
Doamne ajuta tuturor amin
Depresia exista , deci se manifesta la ființe vii care procesează emoții afective.Definitia depresiei poate fi formulată de instituții .Spre exemplu medicina prin trioul psihoneuroendocrinologie.Putem sa completam tabloul informativ .
O mare prostie nimic adevarat
Prostii ! Depresia se produce în urma unor traume ,suferințe etc ! Cei mai emotivi ,sensibili cedează și au nevoie de ajutor !
Cea mai bună religie este crestinismul adica ortodoxia care respectă tainele și dogmele de 2000 de ani în rest toate religiile sunt eretice adi fără nicio însemnătate adica zero
Sau cea mai bună educație este educatia creștină
Cel mai bun psiholog este Dumnezeu
Dar acum păcatul mîndriei este în floare și care este cel mai urît de dumnezeu di din cauza lui cădem în depresie
Orce cuvînt spus conteaza
Dumnezeu ne pune la încercare zi de zi și ne testează credință chiar prin lucruri mărunte
Daa este foarte adevarat lipsa de credință și lipsa săvârșirii celor 7 sfinte taine lăsate de mântuitorul duce la depresie adica cine are credință cu adevărat în iisus Hristos indiferent prin ce necaz ar trece sau patima nu are cum sa intre in depresie și credință se vede prin fapte nu prin vorbe doar
Total gresit
Depresie poți sa faci când pierzi pe cineva drag sau când suferi când cineva apropiat , drag ,ii căzut in patima alcoolului sau drogurilor (am dat un exemplu )
Adevărat, este iubirea de sine.
AnaMaria Denisa de abia astept sa va vad😍 mai este o zi doar🤗
Amin 🙏
Cu toții știm că de-alungul timpului, religia s-a adresat celor limitati în gândire.
La o adică, un om care crede în basme, dragoni, mări despărțite în două, șerpi vorbitori, arborele veșniciei și alte mituri de genul ăsta, fără nici o dovadă, este un om credincios, dar limitat.
Religia este de fapt doar o altă boală psihică, așa cum găsim explicații în știința medicală:
Simptomele acestei boli sunt:
(1) Halucinații – persoana religioasă are prieteni invizibili, insistând că aceștia ar fi reali, vorbind cu aceștia zilnic, deși nimeni nu-i poate vedea sau auzi.
(2) Iluzii – pacientul crede că prietenii invizibili au puteri magice pentru a-i îmbogăți, pentru a-i vindeca, pentru a aduce pacea pe Pământ, dacă vor fi rugați.
(3) Negarea și inabilitatea de a învăța – deși rugăciunile pentru pacea mondială au rămas fără răspuns, chiar și după multe sute de ani, pacienții persistă cu rugăciunile, de fiecare dată așteptând alte rezultate.
(4) Inabilitatea de a distinge fantezia de realitate – credințele se bazează pe vechi mitologii, ce sunt acceptate ca fapte istorice.
(5) Paranoia – credința că oricine nu împărtășește conceptul supernatural al realității este “malefic”, “diavol”, “agent al Satanei”.
(6) Abuz emotional – conceptele religioase ca păcat, iad, cauzează sentimente de vină, rușine, frică și alte stări care pot răni psihicul pentru totdeauna.
(7) Violență – mulți pacienți insistă ca și alții să le împărtășească iluziile, chiar cu folosirea violenței.
Doamne ajută. Amin
Păi doar și la boli psihice și neurologice vă pricepeti…În curând o să mâncați pâinea și chirurgilor…
Se vede ce face biserica tot timpul, gaseste niste oameni mai diferiti si loveste in ei cand sunt slabiti, ca sa vada drepcredinciosii cat de bine e sa fii cu cei din gasca celor care dispretuiesc.
Loveste cat poti si oe urma felicita te ca ai avut dreptate cand oamenii se scufunda mai adanc…
Asa este
Dacă aveți depresii înseamnă că nu îi apartineti acestei lumi…
Nu va place.
Asta-i lumea dracului în care omul rau devine extraterestru fără sentimente.
Va pricepeti ca nista vitei la Lucerna!!!!
Doamne ai mila de copii mei și ia de ei toate bolile ca ață este imp amin