
Potrivit unei anchete referitoare la locul din care se aprovizionează ISIS cu vastul său arsenal de arme, realizată de Conflict Armament Research (CAR), armamentul ar proveni din state precum România, Ungaria, Bulgaria și Germania, scrie evz.ro
Militanții Statului Islamic se bazează foarte mult pe puști și muniție produse în aceste țări, spune raportul CAR, o organizație internațională care investighează traficul cu arme în zone de război, scrie The Telegraph.
Singurul producător de armament mai mare decât UE, din acest punct de vedere, este China. Dezvăluirile arată cât de ușor pot ajunge armele în mâini nepotrivite, în contextul unor războaie sângeroase.
Raportul de 200 de pagini cuprinde o analiză la zi a armamentului deținut de gruparea teroristă – mai mult de 40.000 de arme recuperate de la forțele ISIS, în ultimii trei ani.
Studiul concluzionează că rezervele internaționale de armament, menite să ajungă la facțiunile rebele din conflictul sirian, au ajuns, de fapt, în mâinile teroriștilor ISIS, „crescând semnificativ cantitatea și calitatea armelor din arsenalul său”.
În primele faze ale războiului, majoritatea armelor fuseseră capturate de la forțele irakiene și siriene, dar de la finalul anului 2015, CAR a început să observe noi surse de proveniență: fabricile din Estul Europei.
Armele și muniția au fost fabricate în Europa, vândute Statelor Unite și Arabiei Saudite, transportate apoi peste granița turcească până în Siria.
Stocurile de arme din Washington și Riad spre opoziția siriană au permis, indirect, ISIS să pună mâna pe o cantitate substanțială de muniție sofisticată ghidată, anti-blindate și anti-tanc, care a fost folosită împotriva forțelor coaliției.
„De multe ori, țările care vor să atingă obiective politice pe termen scurt furnizează arme unor grupări asupra cărora exercită control redus sau deloc”, spune James Bevan, directorul executiv al CAR. „Aceste arme gravitează adeseori către cele mai organizate și eficiente forțe rebele și insurgente”, declară el.
Folosindu-se de seria de producție, cercetătorii au descoperit unde au fost fabricate armele în UE, apoi vândute la SUA, care le-a trimis unei grupări a opoziției din Siria, de unde au fost apoi transferate unor luptători ISIS din Irak.
În alt caz, în octombrie 2014, România a vândut 9.252 de grenade propulsate de rachete, cunoscute ca PG-9s, armatei americane. Grenadele au fost apoi trimise de SUA unei milițiii siriene, Jaysh Suriyah al-Jadid, antrenată de americani pentru a lupta contra ISIS în estul țării.
Dar, nu se știe cum, grenadele din acest transport au ajuns în Irakul vecin, unde experți ai ISIS au separat focoasele furate de motoarele rachetelor originale, adăugând noi caracteristici care le-au făcut mai potrivite pentru lupta de oraș, cum a fost cazul bătăliei pentru Mosul.
Nu se știe, în fiecare caz în parte, care dintre arme au fost vândute de grupările rebele și care au fost luate cu forța de ISIS.
CAR a înregistrat multe arme care au ajuns în Siria și Irak din alte conflicte, printre care Libia, Yemen și Sudanul de Sud, transferate prin țări vecine, cum ar fi Turcia sau Iordania.
Organizația CAR avertizează că deși ISIS a pierdut mare parte din teritoriile pe care le ocupase, jihadiștii au pus mâna pe armament avansat, pe care îl vor putea folosi oricând în viitor.