Notă: Mai jos cum percepe presa diferenţa dintre papistaşi şi ortodocşi. A se trage atenţia că papistaşii au fost cei care s-au rupt de ortodoxie în 1054, prin inovaţiile dogmatice aduse credinţei.

ortodoxia vs papistasi

Diferențele dintre catolici și ortodocși

În anul 1054, în Biserica creștină a Noului Testament, a existat o scindare în catolicism și ortodoxie. De atunci, diferențele dintre aceste credințe au crescut.

Timp de multe secole au avut loc dezacorduri ireconciliabile în rândul creștinilor.

Citeşte şi:  Pe fondul a grave persecuții și discriminări îndreptate spre creștini, numărul acestora creşte cu 30 milioane pe an

Din cauza divergențelor interne din cadrul catolicismului, a avut loc o altă scindare. Dogma protestantă (luteranism) s-a desprins de papistaşi.

Motivul împărțirii creștinilor în tradiția catolică și ortodoxă a fost inițial lupta pentru putere și dezacordul în înțelegerea dogmelor credinței.

Principalele diferențe între catolicism și ortodoxie sunt:

Păcatul originar

Mai exact, ortodoxismul susţine că Iisus a fost răstignit pentru a răscumpăra păcatul lui Adam şi Eva, care a fost transmis oamenilor. Astfel, Iisus, prin răstignire, împlinea o datorie de onoare a omului faţă de Dumnezeu.

Citeşte şi:  Profeţia pesimistă asupra sinodului tâlhăresc s-a împlinit

Catolicismul consideră că Dumnezeu l-a pedepsit o singură dată pe om pentru păcatul strămoşesc, făcându-l muritor şi izgonindu-l din Rai.

Provenienţa Sfântului Duh

În credinţa ortodoxă, Dumnezeu este principala sursă din care provin Fiul şi Sfântul Duh, această doctrină fiind în concordanţă cu tradiţia apostolică.

În schimb, catolicismul consideră că Spiritul Sfânt provine de la Dumnezeu Tatăl şi de la Fiu.

Citeşte şi:  Autorităţile ANTIHRISTULUI: ÎN RUSIA AU APĂRUT BANCNOTE DE 1000 de ruble în care o biserică este prezentată FĂRĂ CRUCE, în timp ce pe un minaret musulman tronează semiluna!

Purgatoriul  (Judecata de apoi)

O altă diferență dintre catolicism şi ortodoxism apare şi în cazul purgatoriului.

Catolicismul consideră că purgatoriul este o etapă esenţială, care se aplică mai degrabă celor care urmează să ajungă în Rai. Astfel, în purgatoriu oamenii sunt iertaţi de păcatele săvârşite de-a lungul vieții.

Ortodoxismul spune că purgatoriul este mai degrabă o stare de aşteptare, pe care omul este nevoit să o parcurgă până la următoarea venire a lui Iisus, până la Judecata de apoi.