Din 1 iulie, pacienţii îşi vor putea face certificatul medical în format electronic. În acest scop, va fi făcută o platformă unică, la care vor avea acces toţi factorii de decizie.

Cităm din articolul publicat pe www.noi.md:

Certificatul electronic are mai multe avantaje – nu poate fi pierdut, deteriorat sau falsificat. Iar pentru obţinerea lui nu va mai fi nevoie de semnătura sau ştampila medicului.

Pentru a obţine un certificat medical online, solicitantul va avea nevoie de internet şi o aplicaţie, care va fi elaborată în curînd.

„Pacientul merge la medicul de familie, medicul de familie examinează şi la constatarea incapacităţii temporare de munca eliberează certificat de concediu medical şi înscrierea respectivă o voi face în fişa electronică”, a spus şefa direcţiei politici în asistenţă medicală, Tatiana Zatîc.

După publicarea modificărilor legislative în Monitorul Oficial, toţi angajatorii, lucrătorii, instituţiile medicale şi angajaţii Casei Naţionale de Asigurări Sociale vor avea acces la o platformă unică.

„Acea informaţie despre eliberarea certificatelor de concediu medical care se va introduce de medicii de familie, medici specialişti de profil în fişa elecronică, trebuie să ajungă la casa naţională de asigurări sociale, care în baza informaţiei primite va efectua plăţile”, a comunicat şefa direcţiei politici în asistenţă medicală, Tatiana Zatîc.

Medicii salută această iniţiativă şi speră că numărul formularelor şi fişelor pe care trebuie să le completeze va fi redus.

„Deci vă daţi seama cam pe lună noi prescriem de la 800 pînă la 850 certificate. Toate sînt pe formulare de hîrtie şi evident aici factor uman vrem ori nu vrem persistă”, a afirmat vicedirectorul AMT Buiucani, Marina Golovaci.

Şi pacienţii s-au arătat mulţumiţi de posibilitatea obţinerii certificatului online.

„Omul chiar cind este bolnav, sau copil e la spital – nare timp sa astepte in rind”.

„Ce părere aveţi, pacienţilor le va fi mai uşor? Sigur, noi chiar astăzi stăm deja 2 ore în rînd. E greu şi pentru copil, şi pentru noi”.

Noile reguli de eliberare online a certificatului de concediu medical au fost propuse pentru discuţii publice. Pentru a afla detalii şi a vă expune opinia, puteţi accesa site-ul particip.gov.md.

Citeşte şi:  În ultimii 10 ani, numărul elevilor şi studenţilor din Moldova s-a redus cu aproape 30%

Certificatul de concediu medical electronic îl va înlocui pe cel pe suport hârtie, iar CNAS va avea acces la datele din acesta în timp real pentru validarea concediului și stabilirea și plata indemnizației.

Odată cu implementarea certificatului electronic, angajații nu vor mai trebui să prezinte certificatul de concediu medical angajatorului, acesta fiind accesat prin intermediul platformei guvernamentale MConnect. Certificatele vor fi semnate de medicii care le eliberează cu semnături electronice.

Citeşte şi:  Cea mai gravă secetă din ultimii 30 de ani

Documentul prevede că Certificatul pentru incapacitate temporară de muncă a femeii gravide se va acorda pe durata concediului medical fără restricţii, prevederea actuală fiind numai pentru cazurile de incapacitate de muncă legată de sarcină.

Totodată, comparativ cu prevederile actuale de eliberare a certificatului din ziua constatării incapacității temporare de muncă pe o perioada de trei zile, după care certificatul se prelungește încă pentru trei zile, cu ulterioarele prelungiri în funcție de complexitatea maladiei, noile prevederi vor permite eliberarea certificatelor de concediu medical cu durata de 1 până la 10 zile calendaristice, în una sau mai multe etape. Certificatul de concediu medical va putea fi prelungit, în etape succesive de maximum 30 – 31 de zile calendaristice (1 lună).

Citeşte şi:  Declaraţia unui politician din Moldova: Nimeni nu dă bani gratuit. Fiecare euro și dolar care vin în ţară are anumite condiții

Întocmirea certificatului de concediu medical se va efectua în data la care se acordă consultaţia medicală și se constată incapacitatea temporară de muncă, stabilinduse numărul necesar de zile de concediu medical. Noile reglementări prevăd și acordarea certificatului de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore sau la o dată ulterioară.

Potrivit unor modificări operate în noiembrie 2018 la Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale, începând cu 1 iulie intră în vigoare mai multe reglementări ce țin de stabilirea și plata indemnizațiilor în legătură cu incapacitatea temporară de muncă și maternitate. De asemenea, începând cu 1 iulie, CNAS va stabili, calcula și achita indemnizația privind incapacitatea temporară de muncă conform datelor din certificatul de concediu medical electronic.

 

Sursa: noi.md, bizlaw.md