„Consiliul Ecumenic al Bisericilor, reprezentat de către Pastorul Martin Flury; .Episcopia Misionară Ortodoxă Română in America, printr-o delegație condusă de Arhimandritul Bartolomeu Anania.
Au participat toți conducătorii Cultelor religioase din România — inclusiv cel romano-catolic, în frunte cu Mgr Marton Aron, episcop de Alba lulia.
Pentru promovarea ecumenismului creștin amintim cu dragoste de vizita făcută nouă în octombrie 1956 de către delegația Bisericii Luterane din Danemarca, in frunte cu Episcopul Dr. Christian Julius Skat Hoffmeyer, în scopul unei mai depline cunoașteri reciproce și deci a unei iubiri și prețuiri mai mari.
La București am avut bucuria să ne întîlnim, la 14 noiembrie 1962, cu membrii delegației Consiliului Ecumenic al Bisericilor: I.P.S. Sa Arhiepiscopul Jacobos al Americii de Nord și de Sud, președinte al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, Dl. Dr. Franklin Clark Fry, președintele Federației Luterane Mondiale și Președinte al Comitetului Executiv al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, Dl. Dr. IV. A. Visser’t Hooft, Secretarul General al Consiliului Ecumenic al Bisericilor și P.S. Episcop Emilianos, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice la Consiliul Ecumenic al Bisericilor de la Geneva.
Amintim, în continuare, cu deosebită bucurie, vizita din iunie 1965 a Grației Sale Dr. Michael Ramsey, Arhiepiscop de Canterbury, Primat al Angliei și Mitropolit, care a avut darul să reactualizeze legăturile frățești stabilite între Biserica Ortodoxă Română și Biserica Angliei cu 30 de ani înainte. Cu acest prilej, s-au făcut mărturisiri și s-au exprimat nădejdi menite să apropie tot mai mult cele două Biserici.
În a doua parte a lunii iunie, același an, am avut bucuria să primim vizita Sanctității Sale Vasken I, Patriarhul suprem și Catolicos al tuturor armenilor, cu care sîntem uniți prin vechi și durabile legături de conlucrare frățească.
Menționăm, pentru importanța relațiilor între Bisericile noastre, că la invitațiile celor doi conducători bisericești — Arhiepiscopul de Canterbury și Catolicosul Vasken I — precum și a reprezentanților Consiliului Ecumenic al Bisericilor, noi am întors vizitele frățești în anul următor — 1966 — mergînd în iunie la Londra și Geneva, iar la începutul lui octombrie la Ecimiadzin — Armenia.
In cursul ultimilor zece ani, am primit în vizită delegația Bisericii Siriene din Malabar — India, delegația Bisericii din Etiopia, o delegație a Federației Bisericilor Protestante din Franța — condusă de Președintele Westphal etc.
Dar vizita care a stirnit un deosebit interes, nu numai în lumea ortodoxă, ci în toată lumea creștină, a fost aceea a Eminenței Sale Cardinalului Dr. Francisc Konig, din octombrie 1967. Era prima vizită a unei căpetenii romano-catolice dintr-o țară, făcută unei Biserici ortodoxe naționale — vizită care da naștere primelor contacte bilaterale. Cardinalul Konig și cu mine sîntem începătorii unor relații și contacte bilaterale între romano-catolici și ortodocși, avînd ca prim obiectiv promovarea prieteniei dintre Bisericile și popoarele noastre, promovarea ecumenismului creștin și a păcii în toată lumea.
Am făcut această lungă amintire — și vă cer iertare de a vă fi obosit prea mult — cu dorința ca și Dvs., Prea onorați și iubiți frați, să împărtășiți bucuria Bisericii Ortodoxe Române și a noastră personal, ca fiind o bucurie a tuturor celor ce doresc sincer să vadă dezvoltîndu-se neîncetat relațiile dintre Bisericile noastre și dintre toate Bisericile din lume, pentru o conlucrare mai strtnsă, mai frățească, mai utilă, nu numai fiecăreia din ele, dar și omenirii întregi, confruntată astăzi cu mari și aproape insolubile probleme.
A scos în evidență prezența Excelenței Sale Nunțiului Apostolic, Arhiepiscopul Dr. Opilio Rossi, cu secretarul său general, Prelatul D. Dr. Gerolamo Prijione și â Abatelui general al Ordinului Augustinilor de la Klosterneuburg, Prelatul Gebhard Koberger. A vorbit de rostirea rugăciunii «Tatăl nostru» în comun și a subliniat comuniunea în rugăciune. Palatul arhiepiscopal fiind peste drum de măreața catedrală «Sfîntul Ștefan», Eminența Sa a spus : «Sîntem la umbra Sfîntului Ștefan, unde Domnul Hristos este prezent în Sfintele Taine.
Acesta este un semn al comuniunii în credința pe care o avem». A continuat, stăruind asupra perspectivelor îmbucurătoare pentru relațiile Bisericii Romano-Catolice cu Biserica Ortodoxă, care sînt unite prin aceeași credință și aceeași veche tradiție. «Vizita Prea Fericirii Voastre subliniază și această rudenie de credință a noastră».
Eminența Sa încheiat exprimîndu-și satisfacția pentru modul cum s-a desfășurat programul în cursul dimineții și pentru cele două vizite făcute Cancelarului Federal și la Ministrul Federal al învățămîntului și Cultelor, care s-au bucurat de vizita Prea Fericirii Sale în Austria.
Răspunzînd, Prea Fericitul Patriarh Justinian a mulțumit Eminenței Sale Cardinalului Kdnig, precizînd că : «Unul dintre obiectivele principale ale vizitei noastre este de a ne cunoaște mai bine unii pe alții. La Conferința de presă, după ce anunțasem schimbul de reviste, cărți teologice și literare, schimbul de studenți și profesori; am fost întrebat care ar fi mijloacele practice pentru
a face să crească prietenia între Bisericile noastre.
Am declarat că se pot întări legăturile între Bisericile noastre și prin vizite reciproce între episcopi. Folosesc dar prilejul pentru a face invitare ierarhilor din Viena să vină să viziteze pe episcopii români și să primească vizita episcopilor români. Aș propune și un schimb între abații — stareții mînăstirilor și exarhii mînăstirilor. Cred că am și realizat o vizită reciprocă între ierarhi, văzînd că P.S. Episcop. Teoctist a invitat chiar acum pe Excelența Sa Episcopul Dr. Jakob Winbacher, vicar general al Eminenței Sale Cardinalului Kdnig. Vom urma cu alte invitații.
Practicăm asemenea schimburi cu Biserica Anglicană. Aceste vizite dau-rezultate foarte bune. Episcopii asistă la serviciile religioase, vizitează mînăstiri, parohii, deci iau cunoștință și contact cu viața noastră religioasă de la parohii pînă la eparhii.
Din toată inima salut pe colaboratorii Eminenței Voastre prezenți la această masă și mulțumesc Eminenței Voastre pentru frățeasca bună-voință ce ne-ați arătat, oferlndu-ne această agapă ‘a dragostei în Hristos.
Prea Fericitul Patriarh Justinian a oferit tuturor lucrarea despre «Biserica Ortodoxă Română», în limba germană.
Prea Fericirea Sa a oferit o iconiță și fostului director al școlii locale, care era în funcțiune cînd Eminența Sa Cardinalul Konig se afla ca episcop sufragan la Tulln.”
Sursa: BISERICA ORTODOXA ROMÂNĂ. BULETINUL OFICIAL AL PATRIARHIEI ROMANE pag. 815-816