Câteva minute de urcat pe scări, la intervale scurte de timp pe parcursul zilei, pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, potrivit unui nou studiu realizat de kinetoterapeuții de la Universitatea McMaster din SUA.

Constatările, publicate în revista Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, sugerează că aproape oricine își poate îmbunătăți condiția fizică, oriunde, oricând.

Martin Gibala, autorul principal al studiului, a declarat: „Constatările fac ca oamenii mai ușor să includă în ziua lor „gustări” de exerciții „. Cei care lucrează în turnuri de birouri sau trăiesc în blocuri de apartamente pot urca viguros câteva rânduri de scări dimineața, la prânz și seara și să ştiți că astfel au un antrenament eficient.

Studiile anterioare au arătat că perioadele scurte de exerciții viguroase sau antrenamentul de sprinturi sunt eficiente atunci când sunt efectuate ca o singură sesiune, cu câteva minute de recuperare între activitățile intense, necesitând un angajament total de 10 minute sau cam așa ceva.

Pentru acest studiu, cercetatorii au stabilit pentru a determina dacă antrenamentul de sprinturi, „gustările” de exerciții fizice, sau urcatul pe scări efectuate ca un singur antrenament, împărțite pe tot parcursul zilei ar fi suficiente pentru a îmbunătăți sistemul cardiorespirator, un indice important de sănătate legat de longevitate și riscul bolilor cardiovasculare.

Citeşte şi:  Producătorul Nurofen, amendat cu 6 milioane de dolari pentru inducerea în eroare a clienţilor

Un grup de adulți tineri sedentari a urcat intens o scară în trei rânduri, de trei ori pe zi, cu intervale de recuperare de la unu până la patru ore. Au repetat protocolul de trei ori pe săptămână pe parcursul a șase săptămâni. Cercetatorii au comparat schimbarea condiției lor fizice cu cea a altui grup de control care nu a exercitat.

Pe lângă faptul că erau mai în formă, alpiniștii de scări au fost și mai puternici comparativ cu omologii lor sedentari la sfârșitul studiului și au dat dovadă de mai multă putere în timpul unui test de ciclism.

Și  pentru că mereu cifrele sunt cele care ne conving, iată rezultatele unui studiu privind urcatul scărilor realizat de European Heart Journal pe 69 de angajaţi monotorizaţi 90 de zile:

  • urcatul scărilor a provocat o scădere a grăsimii corporale de 1.7%
  • urcatul scărilor a determinat micşorarea circumferinţei taliei cu 1.8%
  • cei care au adoptat urcatul scărilor au înregistrat o tensiune mai scăzută cu 2.3% si o diminuare a nivelului colesterolului cu 3.9%
  • urcatul scărilor a determinat creşterea capacităţii plămânilor cu cu 8.9%
Citeşte şi:  Otrava din pâine. GLUTENUL, ucigaşul care ne poate provoca 55 de boli

Și lista beneficiilor legate de urcatul scărilor nu se opreşte aici. Iată, în continuare, ce mai câştigi dacă renunți  definitiv la lift.

Alte 6 motive pentru care urcatul scărilor este bun pentru tine:

1. Urcatul pe scări arde mai multe calorii chiar decât jogging-ul . Este foarte adevărat. O companie fondată de Departamentul de Sănătate al Marii Britanii are misiunea de a convinge oamenii să urce pe scări. Ca şi bonus, nu arzi calorii doar urcând, ci şi coborând scările. S-a estimat că o persoană arde minim o calorie la 10 scări urcate, şi o calorie la 20 de scări coborâte.

2. Urcatul pe scări reduce riscul de accident vascular cerebral. Spre deosebire de alte exerciţii fizice pe care le faci ocazional, urcatul scărilor în mod constant este singurul care reduce acest risc pe termen lung.

3. Urcatul pe scări poate înlocui 15 minute de aerobic.

4. Urcatul pe scări întăreşte muşchii. Gândeşte-te că atunci când urci pe scări îţi pui în mişcare muşchii de la picioare, de la abdomen, şi chiar pe cei de la mâini. Asta înseamnă că vei avea un sistem muscular mult mai sănătos. Dezvoltarea muşchilor ajută de asemenea la arderea caloriilor şi la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine.

Citeşte şi:  Sucul de morcov, cel mai bun prieten al ficatului și ochilor

5. Urcatul pe scări este o metodă bună de a combate sedentarismul. Multe studii au demonstrat că dezvoltarea tehnologică este factorul important pentru vieţile noastre sedentare. Chiar dacă nu avem timp să facem sport, sau nu avem unde, scări găsim peste tot. Aşa că de ce să nu le folosim? Măcar atât putem face pentru a ne pune puţin în mişcare.

6. Nu mai pierzi timp aşteptând liftul. Ai dreptate, durează mai puţin să aştepţi liftul şi să urci cu el, decât dacă foloseşti scările. Dar nu te simţi mai bine şi mai mulţumită dupa ce ai urcat pe scări? Dacă ai bagaje grele, sau pantofii te-au deranjat e de preferat să urci cu liftul. Dar nu mergem zilnic la cumpărături că să fie nevoie de lift.

Nu spune nimeni să urci până la etajul 15 pe scări, mai ales când eşti în criză de timp şi întârzii la muncă. Dar dacă încerci să urci măcar până la etajul 4 sau 5 pe scări vei avea, în timp, un tonus de invidiat.

Surse: health.spectaror.co.uk.com www.doftorul.ro