Ultima duminică înainte de începerea Postului Sfintelor Paşti, duminica lăsatului sec de branză, este ultima treaptă pe care urcăm în pregătirea pentru acestă perioadă de pregătire sufletească şi trupească, această călătorie spirituală, acest “urcuş spre Înviere”. Duminica mai este cunoscută şi sub numele de “Duminica izgonirii lui Adam din rai”.

Perioada numita a Triodului ne pregateste pentru intrarea in Postul Mare prin introducerea unor cantari speciale in vremea slujbelor din biserici ,si incepe cu trei saptamani inainte de Duminica Iertarii. Triodul este o carte a pocăinței, pentru că și mesajul întregii perioade încearcă să trezească pe credinciosi la lacrimi și la îndreptarea vieții.

la Vecernia din seara Duminici Iertării suntem îndemnați ca vremea postului sa  o incepem cu bucurie,  căci acesta duce spre Învierea Domnului, zi de aleasă bucurie pentru toată suflarea creștinească. Mesajul chemarii este unul optimist , ne insufleteste si ne intareste pentru postul cel mai greu din an.

In post ne luptam cu tot răul din noi, sa-l scoatem si sa-l gonim , dobândind armele necesare contra vrăjmașului sufletelor noastre. Postul adevărat taie, în locul sabiei, răutatea de la inimă.

Cum ne pregatim de Postul cel Mare  ca sa fim vrednici a-l tine sase saptamani? Am inteles de ce il vom tine, insa cum anume, ce facem noi in mod special?

Citeşte şi:  Cum trăim Nașterea Domnului? Cuvânt a sfântului Teofan Zăvorâtul

Duminica Iertarii

Un post adevărat este cel care presupune lăsarea de bucate și, de rând cu ele, de păcate și de orice răutate. Iar cel care vrea să dobândească toată virtutea ar trebui să se împrietenească cu postul și cu rugăciunea, lucrând faptele bune. De aceea postul presupune nu doar iertarea unuia cu altul și cu Dumnezeu, dar și întoarcerea la lucrarea celor sfinte și dumnezeiești, la împăcarea cu toți și cu toate.

Iată ce ne spune Însusi Domnul prin cuvintele Evangheliei:

Citeşte şi:  Cuvioasa Agafia de la Mănăstirea Cuşelăuca, înzestrată de Dumnezeu cu darul înainte-vederii

de veţi ierta oamenilor greşelile lor, vă va ierta şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc; iar de nu veţi ierta oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre. Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; căci ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă, şi-au luat plata lor. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie.Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le sapă şi le fură. Ci adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă şi nu le fură. Căci unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta.” (Sf Evanghelie a lui Matei 6, 14-21).

Citeşte şi:  Începutul Indictului, adică anul nou bisericesc

Postul vine sa se adauge si sa intareasca celelalte indemnuri si recomandari ale bisericii noastre , el ne ajuta pe parcursul lui sa vedem cu totul altfel lucrurile , sa gandim mai curat , sa traim cu adevarat crestineste dand la o parte toate zburdarile trupului si domolind patimile . Postirea ne intareste sufletul alungand rautatile de tot felul in vreme ce trupul este supus nevointei. Iar cel care vrea să dobândească toată virtutea este chemat, indemnat  să posteasca , sa se roage cu mare osardie  si sa  lucreze faptele bune.

Asa sa ne ajute Bunul Dumnezeu, ca la Invierea Domnului sa ne simtim mai buni, mai curati, mai intariti duhovniceste , spre a fi vrednici de Marea Minune si de Cel Care a savarsit-o pentru mantuirea sufletelor noastre. Amin.

Surse : oradereligie.wordpress.com , cuvantul-ortodox.ro