A disparut broasca aurie din padurile pluviale ale statului Costa Rica? N-o sa-i simt lipsa, va spune omul obisnuit, „novice” in ecosisteme. S-a redus drastic numarul fluturilor in nordul Angliei? Las’ ca n-or muri englezii din atata lucru. Tantarii din Carolina de Nord sunt mai feroce ca oricand din cauza temperaturilor ridicate? Sa se ocupe americanii de ei, avem si noi tantarii nostri!

Toate aceste mesaje se dovedesc incapabile sa genereze o schimbare in comportamentul oamenilor, cum neputincioase se dovedesc si apelurile ecologistilor, calibrate pe previziuni catastrofice pe termen lung, de genul „Daca nu vom interveni, se vor topi toti ghetarii” sau „Peste o suta de ani, Venetia va fi sub apa”, care lasa opinia publica mai degraba indiferenta. 

Citeşte şi:  Distrugerea familiei și creșterea inegalității

Anno Domini 2006
In zonele temperate, alternarea anotimpurilor se altereaza de la an la an: ierni mai putin reci si mai umede (precum iarna 2006-2007), veri secetoase cu accente toride care se prelungesc timp de mai multe saptamani, producand migratii catre nord ale multor specii de vietuitoare si modificari profunde ale ecosistemelor. Ambientalistii fac apel la guvernele lumii sa franeze emisiile de gaze cu efect de sera, adresandu-se in mod special Statelor Unite, Indiei si Chinei, ramase in afara Tratatului de la Kyoto.

In Colorado, un val de ger nemaiintalnit a pus la grea incercare supravietuirea multor specii, iar zonele mediteraneene au fost afectate de zapezi fara precedent. Scotia a fost „bantuita” de vanturi care au suflat cu peste 200 km/ora. Pana si China a fost in mod repetat afectata de fenomene meteo de o violenta nemaiauzita. Si acestea nu sunt decat cateva exemple dintr-o lunga lista de cataclisme care au caracterizat anul 2006.

Citeşte şi:  Neagu Djuvara: Din păcate, Europa de mâine va aparține arabilor. Cea mai gravă crimă este deschiderea largă a porților Europei

Conform unei stiri recent aparute in mass-media, unele insule au disparut deja de pe hartile geografice. In Pacific, fenomenul El Niño, ce rezida in incalzirea suprafetei apelor orientale si ecuatoriale ale oceanului, a devenit mult mai frecvent, persistent si intens. Se prognozeaza ca nivelul mediu al marilor va creste cu 50 cm pana in 2050.

Citeşte şi:  Sf. Mare Mucenic si tamaduitor Panteleimon

B15A este cel mai mare ghetar care s-a desprins vreodata de banchiza antarctica. Masoara 160 km lungime si se afla in deriva. Cat despre gaura din stratul de ozon, aceasta a atins in 2006 cea mai mare suprafata inregistrata vreodata.

In fata atator evidente, cercetatorii americani, britanici si australieni consultati de ONU avertizeaza ca, daca temperatura medie terestra va mai creste fie si numai cu un grad, in decursul a 10 ani planeta ar putea ajunge intr-un punct ireversibil, cu consecinte devastatoare asupra ecosistemului sau.

Dupa descopera.ro