Pilula anticoncepţională a fost creată în 1950 de către medicul endocrinolog american Gregory Goodwin Pincus şi aprobată pentru utilizarea milioanelor de femei, de către Administraţia Americană a Alimentelor şi a Medicamentelor, în 1960.
Pilula de control a natalităţii a fost, de fapt, rezultatul unui accident medical, deşi poate este greu de crezut. Pincus şi Loan Rock, ginecologi din Boston, au realizat cercetări asupra infertilităţii şi au început să experimenteze medicamentele chimice pentru a produce un contraceptiv oral pentru femei. În cadrul experimentelor, un lot de progesteron sintetic a fost contaminat accidental cu mestranol, o substanţă de tip estrogen. Oamenii de ştiinţă au descoperit că cei doi hormoni au lucrat în tandem pentru a bloca concepţia.
Pincus a devenit faimos pentru prima dată în anii 1930, când a realizat fertilizarea în vitro pe ovulele de iepure. Mai târziu, el a lucrat cu endocrinologul Hudson Hoagland şi împreună au fondat propria lor cercetare, numită Fundaţia Worcester de Biologie Experimentală. În 1951, ajutat de biologul Min Cheuh Chang, Pincus a început testarea valorii contraceptive a hormonului progesteron, derivat din rădăcina de yam sălbatic.
Experimentele fundaţiei Worcester, i-au au atras atenţia doamnei Margaret Sanger, liderul avocat al Americii pentru controlul natalităţii, din 1920. Ea a anunţat-o şi pe colega sa de proiect, McCormick, despre acest fapt. McCormick împreună cu GD Searle, o firmă farmaceutică din Chicago, au devenit cei mai generoşi binefăcători pentru Pincus. După contaminarea accidentală a progesteronului cu mestranol, compania Searle a început fabricarea compusului progesteron-estrogen pentru testări aprofundate şi astfel a devenit un medicament aprobat de Administraţia Americană a Alimentelor şi Medicamentelor, în 1960.
- Care sunt efectele adverse ale pilulei contraceptive?
– infertilitate permanentă
– hipertensiune arterială
– cheaguri de sânge
– boli de inimă
– insuficienţă renală
– varice
– cancer de sân
– cancer uterin
– cancer de ficat
De asemenea, contraceptivele orale diminuează, în corpul unei femei, aceste substanţe:
– fier (anemie)
– iod (fluctuaţii ale greutăţii)
– seleniu (nutrienţi hormonali)
– toate vitaminele B
Ziarul american „Los Angeles Times” a raportat că femeile care au luat pilule contraceptive pentru mai mult de 10 ani, au şansa de a dezvolta o formă a cancerului de reproducere feminină.
- Alte probleme rezultate din utilizarea contraceptivelor orale
Anticoncepţionalele sau contraceptivele orale reduc foarte mult timpul de curgere a menstruaţiei iar acest lucru nu este sănătos. De asemenea, acestea schimbă ciclul ritmic al unei femei, în detrimentul ei. Acesta este motivul pentru care, după ce o femeie a început să le utilizeze, ciclul ei lunar este foarte neregulat, femeia neştiind când trebuie să vină sau când se termină.
Contraceptivele schimbă sistemul glandular feminin şi induc organismul în eroare. De fapt, pilulele anticoncepţionale lucrează în interiorul corpului unei femei, induc în eroare creierul şi fac femeia să creadă că este însărcinată, când în realitate nu este.
Inundarea organismului cu progesteron exogen, sintetic, la fel ca şi estrogenul sintetic, suprimă ovulaţia (eliberarea de ovule fertile). Mama Natură nu poate fi păcălită deoarece atunci când o femeie este însărcinată, nivelurile naturale, endogene, de estrogen şi progesteron cresc iar producerea de ovule se opreşte. În timpul sarcinii, nivelurile de hormoni continuă să crească, oferind semnale creierului să oprească secreţia de ovule. Pilulele contraceptive doar mimează acest efect, înşelând încontinuu creierul că sarcina a avut loc, suprimând astfel ovulaţia.
Sursa: financiarul.ro