Între anii 1276 şi 1282, pe când Patriarh al Constantinopolului era Ioannis Vekkos al XI-lea, părinţii athoniţi au suferit mari prigoane din partea acestuia şi a latinilor (catolicilor), pentru că nu primeau unirea cu Roma şi împreună-slujirea cu papistaşii. Patriarhul Vekkos, incitat de împăratul Bizanţului Mihail al VIII-lea Paleologul, care simpatiza cu latinii, a declarat că este de acord cu unirea celor două biserici, adică a Bisericii Ortodoxe cu Biserica Romano-Catolică, şi că va aşeza Biserica Ortodoxă sub puterea Papei. Îndată a izbucnit furtuna împotrivirilor în sânul Bisericii, aşa încât preoţii şi monahii l-au anatemizat pe Patriarh şi în aproape nici o biserică nu mai pomeneau numele lui. Patriarhul, ca să înăbuşe mişcarea clerului răzvrătit, s-a dus în Sfântul Munte însoţit de armată şi de clerici papistaşi.
Acolo, pentru că nu a fost primit de aproape nici o mănăstire, pentru a teroriza comunitatea monahală, a poruncit soldaţilor să îi tortureze şi să îi omoare pe monahii care nu se supuneau poruncilor sale. Astfel, trecând pe la Manastirea Zografu au ars într-un turn pe monahii care nu voiau să îl primească şi să accepte unirea cu Roma. La Manastirea Vatoped au spânzurat 12 monahi şi au înecat în mare pe stareţul lor legat în lanţuri, la Manastirea Iviron, de asemenea, i-au înecat pe monahi scufundându-i în mare cu corabia lor cu tot.
Ajungând însă la Manastirea Marea Lavra, monahii de acolo i-au făcut o primire oficială în toată regula. A urmat împreună-liturghisirea în biserica centrală a mănăstirii, Patriarhul slujind sfânta liturghie ajutat de un ierodiacon al Lavrei şi de şapte monahi, precum şi de către preoţii latini care îl însoţeau.
După izgonirea lui Ioannis Vekkos de pe tronul patriarhal la anul 1282 şi după ce s-au zădărnicit planurile acestuia de unire a celor două Biserici, cei şapte monahi şi ierodiaconul de la mănăstirea Marea Lavră care au slujit împreună cu Patriarhul şi cu latinii, au fost înlăturaţi din Sfântul Sinod al Sfântului Munte. Ierodiaconul, la scurt timp, s-a îmbolnăvit şi, potrivit mărturiilor scrise ale mănăstirii Marea Lavră, s-a topit în câteva zile precum se topeşte o lumânare.
Respectivii monahi, după ce au murit şi au fost îngropaţi în afara cimitirului mănăstirii, la dezgroparea lor, au fost găsiţi neputreziţi, având trupurile cu totul negre şi o înfăţişare înspăimântătoare, de neînchipuit pentru mintea umană. Trei dintre cele şapte trupuri de monahi au fost aduse în pronaosul bisericii Sfinţilor Apostoli a cimitirului mănăstirii, unde au şi rămas spre vederea tuturor până în secolul al XIX-lea. În ultimii ani ai şederii trupurilor lor acolo, un pelerin, zărindu-i, a păţit atac de cord şi a murit pe loc. Acesta a fost şi motivul pentru care au fost duşi într-o peşteră, pe plaja schitului românesc, unde, după ce i-au aşezat, au zidit intrarea cu pietre, ca să nu îi mai poată vedea nimeni. Restul de patru trupuri, care sunt şi cele mai înfricoşătoare, au fost transportate îndată după dezgroparea lor într-o peşteră greu accesibilă aproape de Mănăstirea Marii Lavre, unde se află până astăzi.
O întâlnire înfricoşătoare
Un frate auzise despre călugării afurisiţi de la Marea Lavră a Athonului, care l-au primit pe Ioannis Vekkos, Patriarhul latinofil al Constantinopolui, şi care au slujit cu el. Se îndoia însă că ar fi adevărate toate spusele astea şi cerceta neobosit şi întreba dacă se găseşte cineva care să fi văzut cu ochii lui trupurile călugărilor afurisiţi, vreun martor ocular, ca să se convingă şi să nu mai aibă îndoieli.
Şi întrebând pe mulţi a aflat că Gavriil ieromonahul i-a văzut. Aşa a venit şi m-a întrebat dacă cunosc ceva şi dacă i-am văzut cu ochii. Şi l-am înştiinţat că eu i-am văzut şi că faptul este o certitudine. Eu am venit în Sfântul Munte la anul 1885, în vârstă de 20 de ani. După doi ani de la intrarea mea în Sfântul Munte, pentru că s-a întâmplat să mergem să luăm grâu de laManastirea Constamonitu., am pornit pe mare cu barca noastră să îl aducem. Eram în vârstă de 22 de ani pe atunci şi era luna lui Septembrie, la două zile de la Înălţarea Sfintei Cruci.
Am mers şi pe seara am ajuns la Marea Lavră unde am şi rămas peste noapte, de unde a doua zi de dimineaţă ne-am continuat călătoria. La scurt timp însă după ce am părăsit Marea Lavră, îl aud pe Bătrânul meu, monahul Meletie, spunând:
„Fiul meu, Gavriil, aici în faţă se află afurisiţii, cei care i-au primit pe latinofili în Marea Lavră şi au slujit împreună cu Ioannis Vekkos şi cu ai lui, pe care eu i-am văzut şi altădată, dar pentru că eşti tânăr şi e posibil ca vreodată să se vorbească despre asta şi să spună unii că sunt minciuni toate astea şi că nu există nimic, nici afurisiţi, nici trupurile lor neputrezite, ci că se spun spre înspăimântarea oamenilor, de aceea să mergem şi să îi vezi cu ochii tăi, ca să nu crezi ce îţi va spune unul şi altul mai apoi, pentru că spune şi Sfânta Scriptură că ochiul e mai de crezut decât auzul”.
Şi spunând Bătrânul acestea, am ajuns la o râpă abruptă, pe care numai să o vadă omul se sperie, şi îmi spune:
„Aici este”.
Eu eram curios să îi văd şi îi spun:
„Îţi râzi de mine?”.
El însă a zâmbit şi mi-a spus:
„Ce crezi, că e vreo cruce sau vreo icoană la locul unde au fost puşi, ca să le vadă oamenii şi să-şi facă semnul crucii trecând pe aici? Ei au luat chipul diavolului, vei vedea şi atunci vei crede…”.
Atunci, dară, ne-am apropiat de acea vale abruptă şi după mult efort, am ieşit afară şi, „cu 20 de unghii”, cum spune vorba, am urcat 4-5 metri şi apoi am văzut o peşteră şi am intrat şi văd acolo o privelişte vrednică de tânguire:
Trei oameni sprijiniţi de stâncă, drepţi, cu hainele pe ei, cu rasele şi cu centurile, cu ochii deschişi, părul şi barba, la toţi trei, lungi şi albe, chipurile lor însă de culoarea funinginei (negre), la fel şi mâinile lor, cu degetele întoarse către interior, unghiile mâinilor mari de vreo 2-4 centimetri, picioarele nu li se vedeau, pentru că erau acoperite de ciorapi şi pantofi…
Am vrut să îi ating să văd dacă într-adevăr trupul era moale sau doar piele uscată şi oase, dar nu m-a lăsat Bătrânul, care mi-a spus:
„Nu băga tu mâna peste urgia lui Dumnezeu…”

În toate celelalte însă am fost foarte atent, doar mâna nu am pus. Şi atunci deloc nu m-am speriat, acum însă, când îmi aduc aminte, mi se tulbură sufletul şi nu pot să dorm zi şi noapte, nici să mănânc 2-3 zile la rând, câtă vreme atunci când i-am văzut nici nu am băgat de seamă…
Am scris prezenta, cu mâna mea, pe 2 martie 1964 la Sfânta Manastire Xenofont,Gavriil Ieromonahul şi Duhovnicul, de la Chilia Ivirită „Naşterea Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan”.
Fotografia este făcută într-o peşteră de pe Muntele Athos în jurul anului 1932, şi publicată iniţial în revista ”Κήρυξ Ορθοδόξων” nr. 132 …
(Engolpion aghioritic – Calendar pe anul 2004)
Informaţiile sunt preluate din http://www.kivotoshelp.gr/pages/aforismenoi.htm / și din… http://pneymatiko.wordpress.com
Traducere Mihail Ilie (G.O.)
Mai oameni buni;aici avem doua adevaruri:cel istoric si cel religios care de multe ori sunt in antiteza….daca nu ar fi existat si ma refer chiar pentru zilele noastre ambitiile si dorinta de a controla lumea crestina nu a facut decat sa separe mai mult decat sa adune crestinii la un loc.Sunt lucruri banale care sunt puse pe tapet :de la aluatul impartasaniei (dospit-nedospit), pana la difernta dintre duh si spirit (fara relevanta),nu mai zic de intrecera cine a fost primi (catolici versus ortodocsi)…cand de fapt primii crestini erau evreii…Abia dupa revelatia Sf Paul aflat in vizita la un confrate evreu la Salonic ,care a trasat crestinarea si altor popoare…s-a incepur cu neamul grecesc care era dominant in estul Mediteranei..Asa s-a tradus Biblia in limba greaca la Alexandria care pe atuci era cel mai mare oras din imperul roman.Prin convertirea lui Diogene,un mare ganditor grec, lumea greaca a lasat zeii pentru Cristos…Lumea crestina a evoluat lent ,a fost nevoie de secole pentru a se ajunge la o comunitate crestina in clandestinitate cam in tot imperiul..De atunci avem epistolele catre corntieni,efesieni sau tesalonicieni(Corintul,Efesul,Salonicul)erau cele mai mari orase atunci in lumea greaca din Marea Egee.Prigoana impotriva crestinilor care nu aveau temple de rugaciune ca celelale zeitati a fost curmata de Constantin cel Mare care la 330 a decretat crestinismul religia imperiului roman.De atunci si pana acum au fost nenumarate sinoduri,concilii, schisme si reforme care au atins adanc crestinatatea…s-au schimbat atatea ca un crestin din primele veacuri nu cred ca s-ar mai regasii la timpurile noastre…S-au impus posturi,o multitudine de sarbatori si de sfinti…si se tot adauga….
Asa ca sa lasam vrajba si dusmania,sa fim realisti ,sa ne acceptam unii cu altii asa cum suntem,Dumnezea vrea sa fim ;buni ,sa ne iubim uni cu altii,sa fie pace…nu sa ne invrajbim…DOAMNE AJUTA!
…e istorie…n-o prezentati ca eroism ortodox…altfel ,n-ati inteles ce-i acela crestinism….ce tot o trageti pe gascute si va dati destepti….?!? Au facut,,nefacute si unii,si altiii….iar sectele protestante dovedesc c-au avut dreptate-n ce-au facut,macar social vorbind…!
Să ne amintim ,de această pată neagră,din istoria bisericii ortodoxe,de intenția Pstriarhului Iohannis Vekkos ,de a uni biserica Ortodoxă a lui Iisus ,cu biserica catolică ,prin intermediul unei ramuri a bisericii ortodoxe ,răspândită în imperiul Austro ungar.
S a dovedit încă odată ,ca Biserica lui Iisus Hristos ,singura biserică în care se aprinde lumina rece ,la Ierusalim ,a învins aceste tabere antiortodoxe !
Dumnezeu să i ajute pe ortodocși să învingă toate relele și necazurile !
Unirea Credinței este un deziderat ,deoarece și Anti Hristul ,găsește metode de terorizare a ortodocși !
Biserica catolică actuală este în stare de degradare morală prin fapte episcopi și susținere LGBT !
Dumnezeu să ne ajute să trecem peste toate!
Alexandru Gabriel de arhiepiscopul Husilor scrieți?
Alexandru Gabriel Unirea credintei nu e niciun deziderat , e cea mai mare erezie. diavolul ia intotdeauna idei frumoase pe care le foloseste pentru a insela , grija foarte mare.
Roxana Cazac nu e.feziderat cum spui tu e o poruncă data de Mântuitorul însăși ” mă rog că toți să fie una cum eu cu tine una suntem” daca ai citi scriptura și ști acum cum e cu ereziile ? cine e eretic ?
Amin doamne ajuta
Amin
Prigonirea atonitilor? Păi tocmai ei au prigonit mereu. Uitati-va in istorie. Să dea Dumnezeu să-i ia dracu!
Multe lucruri teribile au făcut oamenii în numele lui Cristos. Pentru că deși religia are învățăminte bune, ea este pusă în practică de oameni 😉. Și de multe ori e pusă în practică de neoameni, unii aflându-se în funcții mari, bisericești.
Un exemplu este prigoana creștinilor ortodocși asupra …tot a creștinilor ortodocși.
Patriarhul Nikon, al Bisericii Ortodoxe Ruse a introdus o serie de revizuiri rituale și textuale în practica religioasă, cu care mulți nu au fost de acord, dorind să țină practica străveche, creștină. Urmarea a fost o prigoană care a durat ani întregi, sate arse din temelie, oameni uciși, biserici demolate, cărți și icoane au fost distruse.
Creștini ortodocși împotriva creștinilor ortodocși.
Practicile și textele nou introduse, care au fost cauza atâtor orori, sunt cele pe care le avem astăzi. Le ținem și le considerăm străvechi, autentice. 😉
Asta apropo de reticența cu care e privită azi orice schimbare pentru unitatea Bisericilor Creștine.
Doamne ajuta Amin!
Doamne ajuta Amin!
Lăsați-ne în pace, rugați-vă!